Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τσίπρας: Οι βαλκανικές χώρες και όχι τρίτοι να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή

Τσίπρας: Οι βαλκανικές χώρες και όχι τρίτοι να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή

Μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων έστειλε ο πρωθυπουργός μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι, προαναγγέλοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη

Μήνυμα ότι οι χώρες των Βαλκανίων θα πρέπει να καθορίζουν τις εξελίξεις στην περιοχή με βάση τις προτεραιότητές τους και όχι με βάση τις στοχεύσεις τρίτων έστειλε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στο πλαίσιο των κοινών δηλώσεων με τους ηγέτες της Ρουμανίας, τη Βουλγαρίας και Σερβίας μετά την τετραμερή σύνοδο στο Βουκουρέστι, προαναγγέλοντας ότι η επόμενη συνάντηση θα γίνει τον Ιούνιο στη Θεσσαλονίκη.

H τετραμερής σύνοδος θεσμοθετείται σταδιακά ως ένα σημαντικό διπλωματικό πλαίσιο συνεργασίας στα Βαλκάνια που προάγει την ειρήνη, τη σταθερότητα, την ασφάλεια, την συνανάπτυξη και τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου, δήλωσε μετά την τετραμερή στο Βουκουρέστι ο έλληνας πρωθυπουργός.

«Πάντοτε η περιοχή αντιμετώπιζε πολλαπλές προκλήσεις, έχει δοκιμαστεί, από εθνικισμούς, αντιπαραθέσεις, πολέμους συγκρούσεις» σημείωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως «έχει πολλές δυνατότητες».

«Η συνάντηση έχει σαν στόχο να είμαστε εμείς που θα καθορίζουμε τις εξελίξεις στην περιοχή μας με βάση τις προτεραιότητές μας με σκοπό τα Βαλκάνια της ανάπτυξης σε μια εποχή δύσκολη. Το όραμα της συνεργασίας των χωρών είναι όραμα που έχει δοκιμαστεί πολλές φορές στην ιστορία και σήμερα είναι πιο επίκαιρο από ποτέ» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Οι πρωτοβουλίες μας προσανατολίζονται προς την συνεργασία και τον συντονισμό, μεταξύ των χωρών μας, την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και ανήγγειλε πως η επόμενη σύνοδος θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη περί τα τέλη του Ιούνη με την συμμετοχή των υπουργών Μεταφορών και Υποδομών.

Η πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση της Συνόδου Κορυφής – Δυτικών Βαλκανίων που θα γίνει στη Σόφια 16-17 Μαΐου ξεκίνησε από την τετραμερή συνεργασία Ελλάδας – Ρουμανίας – Βουλγαρίας και Σερβίας, επισήμανε ο πρωθυπουργός.

Όπως είπε ο κ. Τσίπρας, η Σύνοδος Κορυφής της Σόφιας ξαναπιάνει το νήμα της «ατζέντας της Θεσσαλονίκης» για την ευρωπαϊκή προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων, που είχε τεθεί στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης το 2003.

Οι δηλώσεις των ηγετών Ρουμανίας, Σερβίας και Βουλγαρίας

«Κλειδί» χαρακτήρισε τον ρόλο της Ελλάδας στη περιοχή η πρωθυπουργός της Ρουμανίας, Βιόριτσα Ντάντσιλα, υπογραμμίζοντας πως η χώρα της επιθυμεί να προωθήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία σε ευρωπαϊκό και τοπικό επίπεδο.

Στη βοήθεια που προσέφεραν στη χώρα του η Ελλάδα, η Βουλγαρία και η Ρουμανία για να εισέλθει «στην ευρωπαϊκή οδό» στάθηκε ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάντερ Βούτσιτς. Όπως τόνισε, συζητήθηκαν κοινές δραστηριότητες και κοινά προβλήματα, ενώ πρόσθεσε ότι είναι πολύ σημαντικές οι συναντήσεις αυτές για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας.

«Θέλουμε να γίνουμε μέλος της ΕΕ και χωρίς εσάς δεν θα μπορούσε να συμβεί» τόνισε ο Βούτσιτς, συμπληρώνοντας πως η ιδέα μιας κοινής ομάδας εργασίας μπορεί να βοηθήσει.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μπόικο Μπορίσοφ, επεσήμανε ότι οι ηγέτες είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν την θετική εξέλιξη και πορεία στα Δυτικά Βαλκανία.

Ο βούλγαρος πρωθυπουργός στάθηκε στη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ των χωρών των δυτικών Βαλκανίων. «Να φέρουμε αυτά τα κράτη στην ευρωπαϊκή οικογένεια. Εκεί όπου ανήκουν» τόνισε. Σύμφωνα με τον κ. Μπορίσοφ αυτή η μορφή συνεργασίας είναι αποδοτική. «Πρέπει να έχουμε μια υποδομή που θα μας συνδέει με τον υπόλοιπο κόσμο».

Sports in

Οριστικό: Απορρίφθηκε το αίτημα της Φενέρμπαχτσε πριν τον Ολυμπιακό

Οριστική απόφαση για τον αγώνα Σούπερ Καπ της Φενέρμπαχτσε πριν τα ματς με τον Ολυμπιακό για το Europa Conference League

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024