Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Λέσβος: Ευρωβουλευτές εξέτασαν την κατάσταση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Λέσβος: Ευρωβουλευτές εξέτασαν την κατάσταση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων

Η ευρωβουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω  συνεργασίας με την Ελλάδα

Μέλη της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των παιδιών και των ανηλίκων, επισκέφθηκαν την Τρίτη τη Λέσβο, με στόχο την εξέταση της κατάστασης όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανήλικους πρόσφυγες στην Ελλάδα.

Οι Ευρωβουλευτές Michaela Šojdrová (Τσεχία, ΕΛΚ) και Julie Girling (Ηνωμένο Βασίλειο, ΕΛΚ) επισκέφθηκαν το Κέντρο υποδοχής και Ταυτοποίησης στη Μόρια, όπου λειτουργούν δομές φιλοξενίας ανήλικων προσφύγων και διαπίστωσαν ότι «οι αυξημένες προσφυγικές ροές δεν αφήνουν να φανούν τα αποτελέσματα της πολύ καλής δουλειάς του προσωπικού του κέντρου».

Κύριο αντικείμενο των ευρωβουλευτών ήταν η κατάσταση με τα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, ωστόσο είχαν την ευκαιρία να δουν τη συνολικότερη κατάσταση με το προσφυγικό -μεταναστευτικό στη Λέσβο. Όπως είπε μιλώντας στο Σταθμό Αιγαίου της ΕΡΤ η ευρωβουλευτής από την Τσεχία, «μεθαύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση των επιτροπών μετανάστευσης της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό ,και θα επισημάνουμε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός και η συχνότητα των επιστροφών στην Τουρκία , να γίνεται καλύτερα η προστασία των θαλασσίων συνόρων και να βρεθεί τρόπος να φεύγουν γρηγορότερα από τα νησιά οι ανήλικοι πρόσφυγες σε πιο ασφαλής και οργανωμένες δομές».

Επίσης η κ. Michaela Šojdrová, η χώρα της οποίας δεν δέχεται πρόσφυγες στο έδαφός της , τόνισε μιλώντας στην κάμερα της ΕΡΤ ότι «κάποια κράτη έχουν επιλέξει να είναι απομονωμένα από το μεταναστευτικό πρόβλημα, για μένα όμως όλοι πρέπει να βοηθήσουν. Και η χώρα μου δε δέχεται μαζικά πρόσφυγες, βοηθάμε όμως οικονομικά και θα πρέπει να συνεχίσουν οι χώρες της Ε.Ε να στηρίζουν οικονομικά τις χώρες που δέχονται τις μεγαλύτερες προσφυγικές ροές» ενώ τόνισε ότι όλοι πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ηνωμένου Βασιλείου στη φιλοξενία ανήλικων προσφύγων.

Η ευρωβουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου υποστήριξε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρόγραμμα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και θα εξεταστούν τρόποι περαιτέρω  συνεργασίας με την Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι δεν έχει σημασία που το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την Ε.Ε, μιας και η συμφωνία για το πρόγραμμα αυτό, όπως και για την παραμονή στη Λέσβο του σκάφους για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, είναι μεταξύ της χώρας της και της Ελλάδας οπότε και θα συνεχιστεί.

Ας σημειωθεί ότι στη Μυτιλήνη φιλοξενούνται σήμερα περισσότερα από 300 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, είτε στις δομές του Κέντρου Υποδοχής της Μόριας, είτε στις δομές που διαχειρίζονται ΜΚΟ στην πόλη.

Τέλος για το θέμα του γεωγραφικού περιορισμού των προσφύγων στα νησιά, η ευρωβουλευτής από την Τσεχία, υποστήριξε ότι είναι απαραίτητο να αρθεί αυτός ο όρος και κάλεσε τον ελληνική κυβέρνηση να το διαπραγματευτεί στο πλαίσιο της συμφωνίας Ε. Ε – Τουρκίας.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024