Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τι αλλαγές έρχονται στο νομοσχέδιο για τους λιγνίτες

Τι αλλαγές έρχονται στο νομοσχέδιο για τους λιγνίτες

Οι ανακοινώσεις Σταθάκη κατά την συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής

Την πρόταση των ενεργειακών δήμων της χώρας για ενίσχυση των εσόδων τους από τις δημοπρασίες δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων, μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργος Σταθάκης, κλείνοντας χθες το βράδυ τη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, σχετικά με το νομοσχέδιο για την αποεπένδυση του λιγνιτικού δυναμικού της ΔΕΗ.

Σήμερα από το σύνολο των εσόδων από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων εκπομπών, το 60% με 70%, όπως είπε ο κ. Σταθάκης, ενισχύει τον ΕΛΑΠΕ, δηλαδή τον Ειδικό Λογαριασμό για την ενίσχυση των ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Η κυβέρνηση αναζητά μια δεύτερη πηγή στήριξης της τοπικής κοινωνίας, καθώς με τις προωθούμενες ρυθμίσεις ο τρόπος υπολογισμού του «Τοπικού Πόρου Ανάπτυξης» αλλάζει και μειώνεται. Καταργείται το λιγνιτόσημο (προέκυπτε από το 0,5% του τζίρου της ΔΕΗ) και αντικαθίσταται με ένα ειδικό τέλος δικαιωμάτων λιγνίτη (1,2 ευρώ ανά MWh παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη). Οι τοπικοί φορείς εκτιμούν ότι αυτό θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των εσόδων τους κατά 25%, αν και ο κ. Σταθάκης υποστήριξε χθες ότι, οι προβλέψεις του σχεδίου νόμου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου είναι ισοδύναμες με τα ισχύοντα σήμερα.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024