Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Πέθανε ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς

Πέθανε ο ακαδημαϊκός Άγγελος Δεληβορριάς

Σε ηλικία 81 ετών

Ο αρχαιολόγος Άγγελος Δεληβορριάς, επί 41 χρόνια διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, πέθανε σε ηλικία 81 χρόνων την Τρίτη 24 Απριλίου σε ιδιωτική κλινική της Αθήνας όπου νοσηλευόταν εδώ και ένα περίπου μήνα με σοβαρά πνευμονολογικά προβλήματα.

Σπουδαίος αρχαιολόγος, ήταν ο μακροβιότερος διευθυντής Μουσείου στην Ευρώπη και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Τελευταία δημόσια εμφάνισή του ήταν στα εγκαίνια της έκθεσης «Τόποι αναφοράς» στο Μουσείο Μπενάκη – Κτίριο Πειραιώς.

Πληθωρικός, εξωστρεφής, «ελληνομανής» και ιδιαίτερα αγαπητός σε όποιον τον γνώριζε υπήρξε κλασσικός αρχαιολόγος, καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. Βεβαίως το όνομά του συνδέθηκε τρομερά με το Μουσείο Μπενάκη δεδομένου ότι υπήρξε διευθυντής του επί 41 ολόκληρα χρόνια, από το 1973 μέχρι την παραίτησή του από τη θέση, στα τέλη του 2014.

Ο Αγγελος Δεληβοριάς ανέλαβε ένα μουσείο «με χαρακτηριστικά μιας ιδιωτικής συλλογής», 19 χρόνια μετά το θάνατο του ιδρυτή του, Αντώνη Μπενάκη, και το μετέτρεψε αργά και μεθοδικά σε έναν πολυδιάστατο οργανισμό. Εμπλούτισε τις συλλογές, σύστησε στο κοινό σύγχρονες όψεις της παράδοσης όπως την Ελλάδα του μεσοπολέμου μέσα από την Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα, προέβη στην αυτονόμηση των ισλαμικών συλλογών στο κτίριο του Κεραμεικού, φρόντισε να μετεστεγαστούν τα ιστορικά αρχεία στο σπίτι της Πηνελόπης Δέλτα στην Κηφισιά.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024