Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα όρια της (αριστερής) υπομονής τους

Τα όρια της (αριστερής) υπομονής τους

Κάποτε έφυγαν από το κόμμα τους κατηγορώντας το ότι ψηφίζει περικοπές κι ότι έγινε πολύ «δεξιό» για τα γούστα τους. Σήμερα, τρία χρόνια, ένα μνημόνιο, ένα ασφαλιστικό κι ένα υπερταμείο μετά, το ποτήρι τους ξεχείλισε με την πιο απίθανη αφορμή

Είναι αλήθεια πως η παρατεταμένη κρίση μας έχει διαστρεβλώσει τόσο την αίσθηση του χρόνου, που τα πρώτα μνημονιακά χρόνια τα νιώθουμε σαν παλιά, πολύ παλιά, σαν εικόνες που σου σκάνε σε φλας μπακ. Ωστόσο, όταν διαβάζεις πως κάποιοι από τους λεγόμενους «πασοκογενείς» βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξαφνικά δυσκολεύονται να ψηφίσουν κι αντιδρούν σε κάποιο κυβερνητικό νομοσχέδιο, έρχονται κάπως αβίαστα στη μνήμη οι ευαισθησίες και οι κόκκινες γραμμές των ανθρώπων αυτών, τις οποίες είχαν διακηρύξει σε όλους τους τόνους όταν αποφάσισαν να μετακινηθούν από το ΠΑΣΟΚ στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ.

Εύκολα θυμάται κανείς πως έφυγαν από το ΠΑΣΟΚ γιατί δεν ήθελαν να ψηφίζουν μνημόνια, γιατί δεν άντεχαν άλλο να υπογράφουν, με την ψήφο τους, περικοπές που επιβαρύνουν τον λαό, γιατί ήθελαν να πουν ένα όχι στην φτωχοποίηση, ένα όχι στα νεοφιλελεύθερα μέτρα και τα ξεπουλήματα δημόσιου πλούτου και υποδομών, γιατί τους πόνεσε η συγκυβέρνηση με την επάρατο δεξιά και γιατί θεωρούσαν πως το πάλαι ποτέ Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα είχε κάνει μια δεξιά στροφή κι είχε γίνει «ουρά» του Σαμαρά. Δεν άντεξαν γιατί είναι αριστεροί. Γιατί είναι προοδευτικοί. Έπρεπε να φύγουν.

Τα τρία χρόνια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τα χτυπήματα της μοίρας και το βάρος της ευθύνης ήταν σκληρά πάνω στις ψυχές τους.

Και μνημόνια ψήφισαν. Και περικοπές ψήφισαν. Και το υπερταμείο ψήφισαν. Και ασφαλιστικό ψήφισαν. Και πώληση μονάδων της ΔΕΗ ετοιμάζονται να ψηφίσουν. Και με τη δεξιά συγκυβέρνησαν και τον Πάνο Καμμένο χειροκρότησαν. Και η τρόικα τους επαινεί και ότι έχουν ρεκόρ ξένων επενδυτών καμαρώνουν.

Αλλά όλα κι όλα. Έχει κι η αντοχή τα όρια της. Μετά από τρία χρόνια μαχών για τον σοσιαλισμό, βρέθηκε κι εκείνο το ένα νομοσχέδιο, εκείνη η μια ρύθμιση, που ξεχείλισε το ποτήρι: η επέκταση της δυνατότητας αναδοχής σε ζευγάρια που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, χωρίς διάκριση για το φύλο τους.

Πώς να αντέξεις να αντικρίσεις την κοινωνία που έχει καλοδεχτεί με χαρά κι ενθουσιασμό τις μειώσεις στα εισοδήματα και τους υψηλούς φόρους, αν ψηφίσεις να μπορούν ομόφυλα ζευγάρια, όχι να τεκνοθετήσουν, όχι να γίνουν με τη βούλα του κράτους γονείς, αλλά να αναλάβουν, ως ανάδοχοι, τη φροντίδα παιδιών, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, όταν για ειδικούς λόγους οι φυσικοί γονείς τους αδυνατούν; Πως θα εξηγήσεις στον κόσμο που σε χειροκροτά για την αγάπη με την οποία ψήφισες τις περικοπές των συντάξεων, ότι δεν έβαλες ένα φρένο σ’ αυτό; Στην θέληση κάποιων, όχι να γίνουν οι γονείς παιδιών, αλλά να βοηθήσουν γονείς που αδυνατούν και να είναι τα παιδιά τους σε σπίτια κι όχι σε ιδρύματα; Πώς να κοιταχτείς στον καθρέφτη σου όταν έφυγες από το κόμμα σου γιατί δεν ήταν πια αρκετά αριστερό για σένα; Και πως να μην καταδικάσεις μετά, με την πρώτη ευκαιρία, την ομοφοβική, συντηρητική Νέα Δημοκρατία από τα πάνελ των πρωινάδικων όπως έκανες πριν λίγους μήνες για την ταυτότητα φύλου;

Ενός λεπτού σιγή και μια μικρή υπόκλιση.

Για εκείνους όπου στην ζωή των ώρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024