Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ματωμένα πλεονάσματα και μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία

Ματωμένα πλεονάσματα και μια ακόμη παγκόσμια πρωτοτυπία

Πανηγυρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών για τη διαχειριστική τους επάρκεια. Για τις θυσίες του ελληνικού λαού ούτε μια λέξη

Πανηγυρίζει το υπουργείο Οικονομικών για το πρωτογενές πλεόνασμα «μαμούθ» του 2017 που έφθασε το 4,2% του ΑΕΠ.

Ένα πλεόνασμα περί τα 4 δις ευρώ υψηλότερο από αυτό που μας είχαν ζητήσει οι δανειστές.  Είχε προηγηθεί ανάλογη υπέρβαση  σε σχέση με τις απαιτήσεις του μνημονίου, ύψους 6 δις ευρώ το 2016.

Στην  σχετική ανακοίνωση του υπουργείου  Οικονομικών αντί να συμπεριληφθεί μία έστω μικρή αναφορά στις θυσίες των πολιτών, οι οποίοι υπέστησαν την υπερφορολόγηση και την τεράστια αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών,  ο συντάκτης της, δίνει τα εύσημα στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου:

«Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος (…)  αποδεικνύει για μια ακόμα χρονιά την αξιοπιστία της δημοσιονομικής διαχείρισης». Δηλαδή  την τελευταία διετία  η αύξηση των συντελεστών της συντριπτικής πλειοψηφίας των εμμέσων φόρων και οι μειώσεις στις συντάξεις  εξαιτίας της εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου  δεν θα έφερναν το παραμικρό αποτέλεσμα αν δεν υπήρχε η «αξιόπιστη διαχείριση».

Επιπρόσθετα, το υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζει ότι χάρη στο υψηλό πλεόνασμα του 2017 «όχι μόνο είναι εφικτός ο στόχος πρωτογενών πλεονασμάτων ύψους 3,5% του ΑΕΠ για το 2018 και τα επόμενα χρόνια, αλλά και ότι θα υπάρξει ο δημοσιονομικός χώρος για στοχευμένες φορολογικές ελαφρύνσεις και κοινωνικές δαπάνες κατά τη μεταμνημονιακή περίοδο».

Επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση υπόσχεται ελαφρύνσεις είναι απορίας άξιο αν θα τις συμπεριλάβει στο στρατηγικό σχέδιο ανάπτυξης που θα παρουσιαστεί στο  ερχόμενο  Eurogorup της 27ης Απριλίου.

Ευκαιρία είναι να τις εγκρίνουν οι εταίροι και να εφαρμοστούν το ταχύτερο δυνατόν μιας και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίστηκε εκ νέου σίγουρος για την «καθαρή έξοδο».

Θα πρόκειται βέβαια για παγκόσμια πρωτοτυπία. Να ζητά μία κυβέρνηση να προχωρήσει στο μέλλον σε μειώσεις φόρων και αύξηση των κοινωνικών δαπανών όταν η ίδια έχει ψηφίσει «προκαταβολικά»  από το 2107  δημοσιονομικά μέτρα 3,6 δις ευρώ για το 2019 (περικοπές συντάξεων) και το 2020 (συρρίκνωση αφορολόγητου).

Sports in

«Κοκκινίζει» το «Βίλα Παρκ»: Πόσα εισιτήρια θα πάρει ο Ολυμπιακός…

Τα εισιτήρια που θα πάρει ο Ολυμπιακός για τον εκτός έδρας ημιτελικό με την Άστον Βίλα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024