Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέα μέθοδος κάνει τα φάρμακα «εξυπνότερα»

Νέα μέθοδος κάνει τα φάρμακα «εξυπνότερα»

H τεχνική βοηθά στον σχεδιασμό νανοφαρμάκων που δεν προϋποθέτουν δαπανηρές τεχνικές χημικής τροποποίησης μιας πρωτεΐνης ή έναν νανομεταφορά, άρα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και ευκολότερα

Μια νέα μέθοδο που ανέπτυξαν Βρετανοί ερευνητές υπόσχεται να κάνει τα φάρμακα εξυπνότερα με τη βοήθεια της νανοτεχνολογίας, ώστε να είναι πιο αποτελεσματικά όταν φτάνουν στο στόχο τους.

Όπως αναφέρει σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications, επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου του Λινκολν σχεδίασαν μια νέα τεχνική που «στολίζει» νανοσωματίδια χρυσού με μια πρωτεΐνη επιλογής ώστε να μπορούν να παραμετροποιήσουν το φάρμακο ώστε να είναι πιο εύστοχο σε μια περιοχή του σώματος, όπως ένας καρκινικός όγκος.

Οι ερευνητές πήραν κλάσματα πρωτεϊνών από βακτήρια και σκουλήκια τα οποία όταν αναμείχθηκαν ήταν αποτελεσματικά στην πρόσδεση επί νανοσωματιδίων χρυσού και κατάφεραν να σχηματίσουν σταθερούς δεσμούς με άλλες πρωτεΐνες.

Τα χρυσά νανοσωματίδια αποτελούνται από άτομα χρυσού διαμέτρου ελαχίστων δισεκατομμυριοστών του μέτρου που μπορούν να επικαλυφθούν με μια βιολογική πρωτεΐνη και να συνδυαστούν με φάρμακα και να τους δώσουν τη δυνατότητα να «ταξιδέψουν» στο σώμα και να φτάσουν τελικά στην πάσχουσα περιοχή.

Τα νανοσωματίδια μπορούν να «απορροφήσουν» δραστικές ουσίες που κατά τα άλλα είναι αδιάλυτες ή γρήγορα αποδομήσιμες στην αιματική ροή και λόγω του μικρού μεγέθους τους μπορούν να διαπεράσουν τους βιολογικούς φραγμούς, όπως μεμβράνες, δέρμα και λεπτό έντερο, που συνήθως εμποδίσουν τη δραστική ουσία να φτάσει στον στόχο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τεχνολογία αυτή ήδη βρίσκεται σε ευρεία κλινική εφαρμογή, με τα τεστ εγκυμοσύνης να χρησιμοποιούν χρυσά νανοσωματίδια επικεκαλυμμένα με ένα αντίσωμα για εντοπισμό της ορμόνης που είναι παρούσα στα ούρα των εγκύων.

Μέχρι σήμερα για τη διαδικασία της επικάλυψης των νανοσωματιδίων έπρεπε οι πρωτεΐνες να αναμειχθούν με σωματίδια που δεν έχουν την ικανότητα ελέγχουν του τρόπου πρόσδεσης, με επιπτώσεις στην αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Η νέα μέθοδος, όμως, δίνει τη δυνατότητα τοποθέτησης των πρωτεϊνών πάνω στα χρυσά νανοσωματίδια στρώμα-στρώμα και με συγκεκριμένη σειρά. Αυτό διατηρεί την ακεραιότητα της πρωτεΐνης ώστε να είναι πιο αποτελεσματικό το φάρμακο, ανοίγοντας νέες προοπτικές στη Νανοϊατρική.

«Τα νανοσωματίδια χρυσού είναι έναν πολύτιμο εργαλείο στην ανάπτυξη νέων φαρμάκων και μεθόδων χορήγηση των φαρμακευτικών ουσιών στον ανθρώπινο οργανισμό. Λύσαμε το μυστήριο της πρόσδεσης των πρωτεϊνών και μορίων, ώστε τα φάρμακα να είναι πιο αποτελεσματικά», εξηγεί ο Δρ Ενρικο Φερράρι, Νανοβιοτεχνολόγος στο Πανεπιστήμιο του Λινκολν και επικεφαλής της μελέτης.

Και προσθέτει ότι, η μέθοδος αυτή βοηθά στον σχεδιασμό νανοφαρμάκων που δεν προϋποθέτουν δαπανηρές τεχνικές χημικής τροποποίησης μιας πρωτεΐνης ή έναν νανομεταφορά, άρα μπορούν να αναπτυχθούν γρήγορα και ευκολότερα.

Sports in

Συγκλονιστικός Μασούρας: «Για το Ριαθόρ στο 90′, για τη Γιουβέντους, για τη Μέταλιστ, για τη Γουλβς»

Κάτι χρωστούσε στον Ολυμπιακό η τύχη και η μπάλα και του το έδωσε εχθές, σύμφωνα με όσα είπε ο Γιώργος Μασούρας

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024