Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΚΕΕΛΠΝΟ: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού

ΚΕΕΛΠΝΟ: Δράσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού

Για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας κοινό σύνθημα, που φέτος είναι "Protected Together, #Vaccines Work”

Ο εμβολιασμός αποτελεί μια από τις πιο αποτελεσματικές παρεμβάσεις δημόσιας υγείας και ταυτόχρονα μακροχρόνια επένδυση στην υγεία και ευημερία των παιδιών. Από την βρεφική ηλικία έως και την ενήλικο ζωή, ο εμβολιασμός  προστατεύει από νοσήματα όπως διφθερίτιδα, τέτανο, κοκκύτη, πολιομυελίτιδα, ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα, ανεμευλογιά και έρπητα ζωστήρα, μηνιγγιτιδοκοκκικές και πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, γαστρεντερίτιδα από ρότα ιό, ηπατίτιδα Α και Β, λοιμώξεις από HPV και γρίπη.

Tα οφέλη του εμβολιασμού όμως κατανέμονται άνισα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολλά παιδιά να στερούνται την προστασία που δικαιούνται. Ένα στα 15 βρέφη στην Ευρώπη δεν έχει εμβολιαστεί με την πρώτη δόση εμβολίου έναντι της ιλαράς το 2016, ενώ ένα στα 21 δεν έλαβε όλες τις συνιστώμενες δόσεις εμβολίου έναντι της διφθερίτιδας, τετάνου και κοκκύτη. Η εφαρμογή εμβολίου έναντι λοιμώξεων από HPV παραμένει κάτω από  50% σε ορισμένες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Εμβολιασμού που πραγματοποιείται φέτος στις 23-29 Απριλίου 2018, αποτελεί μία πρωτοβουλία, η οποία εφαρμόζεται από τα κράτη μέλη και συντονίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Για μία εβδομάδα, όλες οι χώρες ενώνουν τις προσπάθειές τους υιοθετώντας κοινό σύνθημα, που φέτος είναι «Protected Together, #Vaccines Work”, οργανώνοντας  δραστηριότητες με κύριο σκοπό την ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με τα οφέλη των εμβολίων σε κάθε στάδιο της ζωής, ως ατομικό δικαίωμα και κοινωνική ευθύνη.

Με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Εμβολιασμού και υπό το σύνθημα «Ας προστατευθούμε όλοι μαζί  – Λέμε “Ναι” στον εμβολιασμό»,  το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει προγραμματίσει δράσεις ενημέρωσης του κοινού.

Ειδικότερα εξειδικευμένο προσωπικό θα βρίσκεται σε κεντρικά σημεία της Αθήνας και Θεσσαλονίκης προκειμένου να ενημερώσει τους πολίτες για την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα των εμβολιασμών:

• στην Αθήνα – επί του πεζόδρομου της οδού Ερμού στη συμβολή με την οδό Νίκης, την Τρίτη 24 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00 και

• στη Θεσσαλονίκη – Πλατεία Αριστοτέλους, την Πέμπτη 26 Απριλίου 2018 και ώρα 10:00-16:00

Η εφαρμογή στρατηγικών εμβολιασμού τα προηγούμενα 30 έτη οδήγησε σε σημαντικά επιτεύγματα. Η Ευρωπαϊκή Ήπειρος  ανακηρύχθηκε το 2002 ελεύθερη πολιομυελίτιδας, γεγονός το οποίο δείχνει πόσο αποτελεσματικές μπορεί να είναι οι στρατηγικές εμβολιασμού. Οι πρόσφατες επιδημίες  ιλαράς, που εμφανίστηκαν σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και τη χώρα μας, τονίζουν την ευθύνη που έχουν όλες οι χώρες να ενισχύσουν τα προγράμματα εμβολιασμού ως μέτρο ζωτικής σημασίας για τον έλεγχο των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό για τα παιδιά, τους ενήλικες, τους εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας και για τους πρόσφυγες/μετανάστες.

Στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζεται πρόγραμμα εμβολιασμού με εμβόλια προτεραιότητας, σύμφωνα με τη γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών και εμβολιάζονται παιδιά που διαμένουν σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εμβολιασμό για 10 νοσήματα και χορηγήθηκαν περισσότερες από  65.000 δόσεις εμβολίων με την μορφή εξορμήσεων μαζικού εμβολιασμού.

Οι εμβολιασμοί αποτελούν βασικό στόχο για τη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας και έχουν αποδεδειγμένα υψηλό όφελος σε σχέση με το κόστος, και τα εμβόλια χορηγούνται δωρεάν  και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών/Εφήβων/Ενηλίκων, όπως αυτό διαμορφώνεται κάθε φορά από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Η ορθή ενημέρωση και διαμόρφωση των σωστών αντιλήψεων των πολιτών σχετικά με τη χρησιμότητα των εμβολίων αποτελεί προτεραιότητα, για την οποία όλοι οι φορείς πρέπει να συνεργασθούν προκειμένου οι προσπάθειες για την πρόληψη των νοσημάτων που προλαμβάνονται με εμβολιασμό να είναι αποτελεσματικές.

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα νοσήματα που προλαμβάνονται με εμβολιασμό καθώς και το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕΕΛΠΝΟ www.keelpno.gr

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024