Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Στα ύψη ο τουρισμός φέτος

Στα ύψη ο τουρισμός φέτος

Πώς κινείται στις υπόλοιπες χώρες σύμφωνα με μελέτη του ΣΕΤΕ

Αυξημένες κατά 18% είναι οι προγραμματισμένες αεροπορικές θέσεις για τη θερινή περίοδο από το εξωτερικό προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας στις 31 Μαρτίου 2018, σε σχέση με τα αντίστοιχα περυσινά στοιχεία, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη μελέτη του SETE Intelligence με τίτλο «Outlook 2018 – οι προοπτικές του εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα το 2018».

Όπως επισημαίνεται, αν και τα στοιχεία αυτά δείχνουν ένα νέο ρεκόρ αφίξεων για τον Ελληνικό τουρισμό, θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο προγραμματισμός αφενός αλλάζει διαρκώς καθώς εξελίσσεται η σεζόν, και αφετέρου οι αφίξεις υπολείπονται του αριθμού θέσεων, αναλόγως της πληρότητας των αεροπλάνων.

Συνεπώς η αναμενόμενη τελική μεταβολή αεροπορικών αφίξεων θα διαφοροποιηθεί από αυτήν που δείχνει ο προγραμματισμός θέσεων του Μαρτίου. Σημαντικό ρόλο για την αυξημένη ζήτηση αεροπορικών θέσεων παίζει το θετικό οικονομικό κλίμα στις αγορές μας, αναφέρεται στη μελέτη.

Παρά το ότι τις τελευταίες εβδομάδες διαφαίνεται μια ανακοπή ή μερική αναστροφή των θετικών τάσεων, το Sete Intelligence εκτιμά ότι η όποια επίπτωση θα φανεί το 2019, ειδικά για αγορές που κλείνουν νωρίς τις διακοπές τους.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον περασμένο Ιανουάριο, για το 2018 αναμένεται η μεγαλύτερη αύξηση ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης της τελευταίας δεκαετίας: +2,4%, έναντι πρόβλεψης +2,2% τον περασμένο Νοέμβριο και +1,8% προ έτους. Εξαίρεση στην θετική πορεία των οικονομικών δεικτών (ΑΕΠ, καταναλωτική εμπιστοσύνη και οικονομικό κλίμα) αποτελούν οι αγορές του Ηνωμένου Βασίλειου (λόγω εξασθένισης της Λίρας έναντι του Ευρώ και χαμηλής καταναλωτικής εμπιστοσύνης, ως επακόλουθα της απόφασης για Brexit), της Τουρκίας (λόγω συνεχούς υποτίμησης της τουρκικής λίρας και μεγάλων διακυμάνσεων της καταναλωτικής εμπιστοσύνης) και της Ρωσίας (εξασθένηση του Ρουβλίου έναντι του Ευρώ).

Παρ΄ όλ’ αυτά, με εξαίρεση την Ρωσία που ο προγραμματισμός των θέσεων δείχνει μείωση (-8%), στις άλλες δύο αγορές οι οικονομικοί δείκτες δεν επιδρούν αρνητικά στον προγραμματισμό των θέσεων που είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι. Μείωση (-51%) έχει και η αγορά της Βουλγαρίας, που όμως έρχεται κατά κύριο λόγο οδικώς και έχει χαρακτηριστικά last minute.

Αν και η συναλλαγματική ισοτιμία των νομισμάτων Ρουμανίας, Ελβετίας, Σουηδίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Δανίας και Τουρκίας σε σχέση με το ευρώ έχει επιδεινωθεί σε σύγκριση με το καλοκαίρι του 2017, και αυτό αναμένεται να επιδράσει αρνητικά στην ζήτηση, η ζήτηση θέσεων από τις χώρες αυτές είναι αυξημένη.

Οι αγορές με τη μεγαλύτερη αύξηση αεροπορικών θέσεων

Εξετάζοντας τις επιμέρους αγορές, αξιοσημείωτες είναι οι αυξήσεις που καταγράφονται στα Περιφερειακά αεροδρόμια από τις αγορές της Γερμανίας (+34% ή 946 χιλ.), του Ην. Βασιλείου (+13% ή 449 χιλ.), της Πολωνίας (+56% ή 464 χιλ.), της Ιταλίας (+14% ή 159 χιλ.) και της Γαλλίας (+15% ή 126 χιλ.) ενώ στον αντίποδα μείωση καταγράφεται μόνο από τις αγορές της Ρωσίας (-8% ή -109 χιλ., αισθητά βελτιωμένος σε σύγκριση με τον πρώτο προγραμματισμό -12% ή -160 χιλ.) και της Βουλγαρίας (-51% ή -7 χιλ.).

Αναφορικά με την θέση της Ελλάδας στον εξερχόμενο τουρισμό των εξεταζόμενων αγορών το 2016, διαπιστώνεται ότι σε όλες βρίσκεται στο top-10 των κυριότερων τουριστικών προορισμών με εξαίρεση τις αγορές της Ρωσίας (11η) και των ΗΠΑ (25η). Ειδικότερα, κατέχει την 1η θέση στις γειτονικές αγορές της Βουλγαρίας, της Τουρκίας και της Κύπρου, την 2η θέση στην αγορά της Ρουμανίας ενώ στην γειτονική Ιταλία κατατάσσεται στην 5η θέση. Αξιοσημείωτη είναι η θέση της Ελλάδας στις αγορές του Ην. Βασιλείου (6η), της Γαλλίας (7η) και της Γερμανίας (8η).

Η εικόνα διαφοροποιείται σημαντικά όσον αφορά τους Μεσογειακούς προορισμούς, με την Ελλάδα να βρίσκεται σε όλες τις αγορές στο top-5 των κυριότερων προορισμών με εξαίρεση την αγορά της Ρωσίας (6η θέση).Επίσης, το 2016, σε σχέση με το 2015, η Ελλάδα ανέβηκε:- μια θέση ως προορισμός στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Γερμανία, Βρετανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Αυστρία και Σουηδία,- δύο θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρωσία,- τρεις θέσεις στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Ρουμανία,- ενώ υποχώρησε μια θέση στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών από Πολωνία.

Συμπερασματικά, με βάση τον προγραμματισμό των θέσεων των αεροπορικών εταιρειών για το 2018, η εικόνα των εξεταζόμενων αγορών που αποτελούν το 76% του εισερχόμενου τουρισμού της Ελλάδας για το 2016 είναι ιδιαιτέρως θετική, με όλες σχεδόν τις αγορές να καταγράφουν θετικό πρόσημο. Εξαίρεση αποτελούν οι αγορές της Ρωσίας (λόγω υποτίμησης του ρουβλίου και επανόδου της Τουρκίας) και της Βουλγαρίας.

Για την αγορά της Βουλγαρίας επισημαίνεται επίσης, ότι ο προγραμματισμός στις 31/03/2018 εμφανίζεται αυξημένος κατά +21% σε σύγκριση με τον προγραμματισμό στις 31/01/2018.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024