Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Τα πρόβατα, οι φορολογούμενοι και... η σιωπή τους

Τα πρόβατα, οι φορολογούμενοι και… η σιωπή τους

Τα εισοδήματα συρρικνώνονται αλλά οι φόροι φόροι. Αυξάνονται συνεχώς. Κάπως έτσι μας προέκυψε σε μεγάλο βαθμό και το υπερπλεόνασμα

«Όταν βάζεις φόρους και όταν κουρεύεις πρόβατα, καλό είναι να σταματάς πριν γδάρεις το πετσί» είχε πει ο Αμερικανός γιατρός και συγγραφέας Austin O’Malley.

Η ρήση αυτή, μπορεί να εφαρμόζεται για τα πρόβατα αλλά όχι για τους φορολογούμενους. Οι φόροι τους έχουν γδάρει. Ειδικά τα τελευταία 2,5 χρόνια με το τρίτο Μνημόνιο η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει σχεδόν τίποτα αφορολόγητο. Μόνο ο αέρας που αναπνέουμε δεν έχει φορολογηθεί. Τα νοικοκυριά έχουν κυριολεκτικά γονατίσει.

Οι αριθμοί είναι αδιάψευστοι μάρτυρες. Το 2010, πριν η Ελλάδα μπει για τα καλά στο χορό των Μνημονίων, τα νοικοκυριά είχαν εμφανίσει στην Εφορία εισοδήματα συνολικού ύψους 100,3 δις. ευρώ.  Πέρυσι δήλωσαν 72,5 δις. ευρώ.

Μέσα σε μια οκταετία χάθηκαν εισοδήματα ύψους σχεδόν 28 δις. ευρώ. Από αυτά, περίπου τα μισά εξαφανίστηκαν από τη μεσαία τάξη, η οποία διαλύθηκε από τα απανωτά φορολογικά χτυπήματα και τις περικοπές στις αποδοχές τους. Πάνω από 1,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι δήλωναν το 2009  ότι είχαν εισοδήματα από 20.000 έως 50.000 ευρώ. Πέρυσι ο αριθμός αυτός προσγειώθηκε στα επίπεδα των 900.000.

Τα εισοδήματα συρρικνώνονται αλλά οι φόροι φόροι. Αυξάνονται συνεχώς. Κάπως έτσι μας προέκυψε σε μεγάλο βαθμό και το υπερπλεόνασμα που εμφάνισε ο προϋπολογισμός. Από την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών.

Τα βάσανα των φορολογούμενων δεν έχουν τέλος. Ούτε με τη λήξη του τρίτου Μνημονίου που ετοιμάζεται να γιορτάσει η κυβέρνηση.

Το αφορολόγητο είναι πιθανόν να το δούμε να κόβεται από την Πρωτοχρονιά του 2019, αντί το 2020.  Το ΔΝΤ επιμένει. Όπως για τη μείωση των συντάξεων έτσι και για το μαχαίρι στο αφορολόγητο θεωρεί ότι δεν είναι ένα μέτρο που θα αυξήσει απλώς τα φορολογικά έσοδα για να επιτευχθεί ο στόχος 3,5% του ΑΕΠ του πρωτογενούς πλεονάσματος αλλά πρόκειται για διαρθρωτική μεταρρύθμιση. Διευρύνεται η φορολογική βάση.

Όλοι συμφωνούν με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.  Παράλληλα όμως με το ψαλίδι στο αφορολόγητο πρέπει να αλλάξει η φορολογική κλίμακα και να μειωθούν οι συντελεστές για να υπάρχει δίκαιη κατανομή των φορολογικών βαρών.  Η μείωση του αφορολόγητου θα αγγίξει όλους. Αλλά κυρίως θα πλήξει  όσους αμείβονται με 500 – 600 ευρώ το μήνα καθώς θα διαπιστώσουν ότι θα χάσουν μέχρι και ένα μισθό.

Δεν μπορείς να μειώνεις το αφορολόγητο στα 5.700 ευρώ και παράλληλα να κρατάς τον πρώτο συντελεστή της κλίμακας στο 22%.

Η ιστορία έχει δείξει ότι κάθε φορά που αυξάνονται οι φόροι φουντώνει η παρακοικονομία και η φοροδιαφυγή.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024