Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Γελώντας από… πένθος!

Γελώντας από… πένθος!

Κάθε λαός έχει τον τρόπο του για να πενθεί. Ο θάνατος, αυτό το τρομακτικό γεγονός αντιμετωπίζεται στην Ελλάδα με διαφορετικό τρόπο απ' ότι στο εξωτερικό

Πριν από μερικές μέρες η βασίλισσα Μαργκρέτε Β΄ της Δανίας γιόρτασε τα 78α γενέθλιά της, τα πρώτα μετά το θάνατο του συζύγου της. Το πρόσφατο πένθος δεν την εμπόδισε να ακολουθήσει την παράδοση: Εμφανίστηκε στο μπαλκόνι του παλατιού και χαιρέτησε μέσα στις χαρές και τα γέλια το πλήθος, εικόνα που για τη δική μας ιδιοσυγκρασία δεν συνάδει επ’ ουδενί με την εικόνα μιας πονεμένης χήρας.

Με ειρωνικά σχόλια είχαμε εξάλλου υποδεχτεί, χαμογελαστές φωτογραφίες τής ίδιας, βγαλμένες μερικές μόνο ημέρες μετά την «αποχώρηση» του μακαρίτη.

Με την ίδια ειρωνεία αλλά και με πολύ χιούμορ, αν κρίνω από τα σχόλια που γράφτηκαν, σταθήκαμε προχθές μπροστά σε μια εντυπωσιακής ευφορίας φωτογραφία που τραβήχτηκε αμέσως μετά την κηδεία της Μπάρμπαρα Μπους:

Οι μαυροφορεμένες Λόρα Μπους, Μελάνια Τραμπ, Μισέλ Ομπάμα, Χίλαρι Κλίντον και οι συμβίοι τους (πλην του Τραμπ που απουσίαζε) μαζί με τον χήρο πλέον Τζορτζ Μπους τον πρεσβύτερο, ποζάρουν με τα πιο πλατιά χαμόγελά τους -ειδικά ο σχεδόν ξεκαρδισμένος Ομπάμα.

Δεν μπόρεσα να μην σκεφτώ πόσο διαφορετικά αντιμετωπίζουμε οι Ελληνες, τον θάνατο. Με μια σχεδόν ηδονική, μέσα στην απόλυτη έκφρασή της, θλίψη. Το βλέπεις και στα ρεπορτάζ για τις κηδείες: «Ράγισαν οι πέτρες…», «Αβάστακτος πόνος…», «Δάκρυα δίχως τέλος…», «Συγκλόνισε η μάνα του νεκρού».

Είναι θέμα ιδιοσυγκρασίας; Είναι θέμα παράδοσης; Και τα δύο μαζί;

Ακούγοντας τον ψυχολόγο Νίκο Σιδέρη να αναφέρεται, στο πρόσφατο «Στα άκρα» της Βίκυς Φλέσσα, στο αχαλίνωτο κέφι με το οποίο χορεύουμε στα πανηγύρια το «Τούτη η γης που την πατούμε, όλοι μέσα θε’ να μπούμε», σαν να ξορκίζουμε έτσι τον θάνατο, σκέφτηκα πως και το πλατύ… πένθιμο χαμόγελο των Βορείων και των άλλων, των μη Μεσογειακών -όσο και αν εμείς δεν το καταλαβαίνουμε γιατί δεν μας πάει, όσο και αν το θεωρούμε επιβεβαίωση της ψυχρότητάς τους – το ίδιο λειτουργεί: Σαν ξόρκι, σαν «ασπίδα» απέναντι στο οριστικό τέλος.

Κάθε λαός έχει τον τρόπο του. Αν υπήρχε και τρόπος να αντιμετωπίσουμε χωρίς φόβο αυτό το τρομακτικά άγνωστο που μας περιμένει!…

Sports in

Σε κίνδυνο οι ισπανικοί σύλλογοι και η Φούρια Ρόχα λόγω της κυβερνητικής κηδεμονίας στην ομοσπονδία

Στελέχη της UEFA θεωρούν πως η κυβερνητική κηδεμονία στην ισπανική ομοσπονδία δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που δεν υπήρξε η ίδια ανοχή και σε άλλες παρόμοιες περιπτώσεις.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024