Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Thank you boss

Thank you boss

Δεν κέρδισε τα τρόπαια του Σερ Άλεξ. Δεν είχε το ποδοσφαιρικό παρελθόν του King Kenny. Δεν είναι καν «συμπαθής». Πιθανότατα όμως δεν επηρέασε κανένας περισσότερο το Αγγλικό ποδόσφαιρο, από εκείνον τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. Από τα μέσα των 90s όταν εγκαταστάθηκε στο Λονδίνο, ως τη σημερινή επιστολή του που αποτελεί αυτονόητα, τέλος εποχής

Ο Αρσέν Βενγκέρ. Ο Αλσατός που άλλαξε το ίδιο το παιχνίδι, και μάλιστα στον τόπο προέλευσης του. Δεν είναι ο σημαντικότερος τεχνικός στην ιστορία της Άρσεναλ. Είναι η ίδια η Άρσεναλ. Πάνω από τους κατά καιρούς ιδιοκτήτες, τους αμέτρητους μεγάλους ποδοσφαιριστές. Είναι το πρόσωπο που θα μνημονεύεται για πάντα. Πόσο μάλλον όταν περάσει ο καιρός, όταν σβήσει ο θυμός των οπαδών για την εικόνα των τελευταίων χρόνων. Όταν χρόνος θα δώσει σε όλους το δικαίωμα να κατανοήσουν εκείνο το βαθύ, το φιλοσοφημένο Arsene knows.

Πριν από καμία δεκαριά χρόνια στο «London Colney», παραμονή ενός ματς Τσάμπιονς Λιγκ με τον Ολυμπιακό: Η προγραμματισμένη συνέντευξη του Βενγκέρ έχει καθυστερήσει ήδη καμία ώρα και το πρόγραμμα λέει τουλάχιστον άλλη τόση αναμονή. Δεν έχει ξεκινήσει καν η προπόνηση των Gunners που προηγούνταν της παρουσίας του Αλσατού μπροστά στους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

Το ένα τσιγάρο κάτω από μια σιδερένια σκάλα, τείνει να γίνει… μισό πακέτο. Κάποια στιγμή στην παρέα έχει προστεθεί ένας Κύπριος φοιτητής, που για να τα φέρει βόλτα έχει κάνει το Χέρτφορντσαϊρ, δεύτερο σπίτι του. Εργάζονταν ως steward ήδη μια διετία. «Μην βιάζεστε. Θα βαρεθείτε να… περιμένετε. Έτσι συμβαίνει πάντα στις συντεντέυξεις Τύπου. Δεν ξέρω και εγώ πόσα χρήματα πληρώνει η Άρσεναλ κάθε φορά στην UEFA, ως πρόστιμο για τις καθυστερήσεις. Έτσι είναι όμως ο Αρσέν Βενγκέρ. Η προπόνηση ξεκινά ότι ώρα θέλει εκείνος. Η συνέντευξη Τύπου ξεκινά ότι ώρα θέλει εκείνος. Είναι ο Αρσέν φίλε. Αρσέν όπως… Άρσεναλ. Ακόμη και αυτό το αθλητικό κέντρο που βρισκόμαστε είναι δικό του».

Πράγματι το 1999 κατασκευάστηκε, αντί 10 εκατ λιρών το «London Colney». Ήταν δική του η ιδέα, δική του και η χρηματοδότηση. Τα χρήματα βρέθηκαν από την πώληση του Νικολάς Ανελκά στη Ρεάλ Μαδρίτης. «Περίεργος άνθρωπος. Δύσκολός. Δεν μας μιλά ποτέ. Δεν μας δίνει σημασία. Δεν μας έχει ευχηθεί ούτε για τα Χριστούγεννα. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξέρει καν ότι υπάρχουμε» έλεγε ο Κύπριος, που για την ιστορία έσταζε μέλι για τον Φαν Πέρσι («το καλύτερο παιδί της ομάδας»).

To απόγευμα η συνέντευξη του Ζϊκο ήταν στο Emirates. To στολίδι των 390 εκατ λιρών. «Η μεγαλύτερη απόφαση στην ιστορία της Άρσεναλ». Η Κυβέρνηση της Αγγλίας δεν έδωσε ούτε μια λίρα για αυτό το έργο. Ο Βενγκέρ όμως βρήκε και πάλι τον τρόπο.Μαζί με τον Ανελκά, έφυγε ο Πετί και ο Όφερμαρς για τη Μπαρτσελόνα. Το ετσήιο μπάτζετ μειώθηκε περισσότερα από 20 εκατ λίρες τον χρόνο. Το αγγλικό κλαμπ βγήκε στην αγορά αναζήτησης χορηγών, ενώ δημιούργησε ως και ομόλογο για την σπουδαία αυτή κατασκευή. Όλα αυτά μαζί συν ένα μεγάλο τραπεζικό δάνειο έκανε το όνειρο πραγματικότητα.

Στα 22 χρόνια η Άρσεναλ κατέκτησε μόλις 3 πρωταθλήματα. Το ταξίδι ως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ το 2006 στο Παρίσι, το… χάλασε ο Μπελέτι της Μπάρτσα. Οι Gunners όμως όλα αυτά τα χρόνια δεν έγιναν σημείο αναφοράς για τα τρόπαια. Ήταν η ομάδα που… κατέβασε τη μπάλα στο χορτάρι των Βρετανικών γηπέδων. Ήταν η ομάδα που δούλεψε σε βάθος τη λογική της ανάδειξης ποδοσφαιριστών από τις υποδομές. Ήταν ο πρώτος μεγάλος σύλλογος που οργάνωσε σε ένα ξεχωριστό επίπεδο το scouting. Ήταν η ομάδα που κατάλαβε ότι οι πωλήσεις είναι ο τρόπος που σου αλλάζει επίπεδο, εξασφαλίζοντας τα πάντα. Τα τελευταία 15 χρόνια στην Αγγλία έχουν συγκεντρωθεί επενδυτές από όλο τον κόσμο με αφορμή το ποδόσφαιρο. Η Άρσεναλ δεν χρειάστηκε ποτέ κανέναν. Γιατί είχε τον Βενγκέρ. Δεν θα χρειάζεται ούτε στα επόμενα χρόνια. Γιατί φρόντισε για αυτό ο Βενγκέρ.

ΥΓ. Ήρθε κάποτε στην Ελλάδα για να μιλήσει με τον Ολυμπιακό. Ζήτησε να πάει μια βόλτα ως το προπονητικό κέντρο της ομάδας. Τον πήγαν στον Ρέντη, είδε… και εκεί τελείωσαν όλα. Τον ίδιο Ρέντη που σήμερα είναι ένα από τα πιο σύγχρονα αθλητικά κέντρα της Ευρώπης. Η σκέψη αυτονόητη: Τι θα γινόταν αν…

Sports in

Έτοιμος (και) για το Διηπειρωτικό ο Ολυμπιακός!

Αν η Κ19 των «ερυθρολεύκων» κατακτήσει του Τσάμπιονς Λιγκ Νέων θα παίξει στον τελικό του Ιντερκοντινεντάλ κόντρα στη Φλαμένγκο για το Παγκόσμιο Στέμμα!

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Τρίτη 19 Μαρτίου 2024