Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πώς η ανεπάρκεια μιας πρωτεΐνης προάγει την παχυσαρκία

Πώς η ανεπάρκεια μιας πρωτεΐνης προάγει την παχυσαρκία

Η ανεπάρκεια της πρωτεΐνης DOR (ή TP53INP2) προάγει την παραγωγή νέων λιποκυττάρων, τα οποία αποθηκεύουν το λίπος

Διεθνής μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature Cell Biology  διαπιστώνει ότι η ανεπάρκεια της πρωτεΐνης DOR (ή TP53INP2) προάγει την παραγωγή νέων λιποκυττάρων, τα οποία αποθηκεύουν το λίπος, και συντελεί έτσι σε μια λιγότερο επιβλαβή μορφή παχυσαρκίας.

Ως γνωστόν, η παχυσαρκία είναι μια παγκόσμια επιδημία. Η συσσώρευση λιπώδους ιστού αυξάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης καρδιαγγειακής νόσου, υπέρτασης, διαβήτη και συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Έρευνας στην Βιοϊατρική της Βαρκελώνης και του Ερευνητικού Κέντρου CIBERDEM συνεργάστηκαν με ειδικούς από τη Σουηδία και διαπίστωσαν αρχικά ότι οι παχύσαρκοι ασθενείς είχαν χαμηλά επίπεδα της πρωτεΐνης DOR στον λιπώδη ιστό τους.

Για την περαιτέρω διερεύνηση της σχέσης DOR-παχυσαρκίας, παρήγαγαν ένα ζωικό μοντέλο με έλλειμμα στην πρωτεΐνη. Το ποντίκι αυτό χαρακτηριζόταν από παχυσαρκία αλλά με απουσία μεταβολικών επιπλοκών, όπως η δυσανεξία στη γλυκόζη ή φλεγμονή. Τα χαρακτηριστικά αυτά μιμούνται την επίδραση που παρατηρείται στους παχύσαρκους αλλά μεταβολικά υγιείς ανθρώπους που συμπεριλήφθηκαν στη μελέτη.

Ο αριθμός και ο όγκος των κυττάρων στον λιπώδη ιστό είναι σχετικός με την επίπτωση της παχυσαρκίας στην υγεία. Έτσι, η φλεγμονή εκδηλώνεται ότι ένα κύτταρο αυξάνει υπερβολικά το μέγεθος του για να αποθηκεύσει λίπος. Η φλεγμονή αυτή με τη σειρά της οδηγεί στην αντίσταση στην ινσουλίνη. Αντίθετα, αν η ίδια ποσότητα λίπους συσσωρευθεί σε μεγαλύτερο αριθμό κυττάρων, το άτομο θα είναι παχύσαρκο αλλά επιρρεπές σε λιγότερες σχετικές με την παχυσαρκία παθήσεις.

Τα υπάρχοντα στοιχεία δείχνουν ότι, οι άνθρωποι διατηρούν έναν σταθερό αριθμό λιποκυττάρων. Αν λοιπόν πάρουν ή χάσουν βάρος, αλλάζει ο όγκος των κυττάρων αυτών και όχι ο αριθμός. Αλλά η νέα λειτουργία της πρωτεΐνης DOR που αναδείχθηκε από τη μελέτη δείχνει ότι μια μείωση στα επίπεδα της στα πρόδρομα κύτταρα που είναι προγραμματισμένα να εξελιχθούν σε λιποκύτταρα μπορεί να συντελέσει στην αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων στην ενήλικη ζωή.

«Η λύση στο πρόβλημα της παχυσαρκίας δεν βρίσκεται φυσικά σε θεραπεία για την αύξηση του αριθμού των λιποκυττάρων. Αλλά, η μελέτη μας βοηθά να κατανοήσουμε τις διακριτές μορφές της παχυσαρκίας στους ανθρώπους», αναφέρεται στα συμπεράσματα της μελέτης.

Οι ερευνητές συνεχίζουν την ανάλυση του μηχανισμού της πρωτεΐνης ώστε να κατανοήσουν πλήρως τα είδη της παχυσαρκίας και να αναγνωρίσουν πιθανές προσεγγίσεις πρόληψης και θεραπεία της.

Sports in

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης στη Νιόν για τον ημιτελικό της Κ19 του Ολυμπιακού

Ο πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, μια μέρα μετά το έπος της Πόλης βρίσκεται και στη Νιόν για να παρακολουθήσει τον σπουδαίο ημιτελικό της Κ19 με τη Ναντ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024