Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διοικητικές παρατυπίες στα νοσοκομεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Διοικητικές παρατυπίες στα νοσοκομεία καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι

Η ΠΟΕΔΗΝ στρέφει τα βέλη της κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, κατηγορώντας τον ότι επιχειρεί την κομματικοποίηση της δημόσιας υγείας

Δεν έχουν τελειωμό οι καταγγελίες της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) και των σωματείων εργαζομένων διαφόρων νοσοκομείων για συμπεριφορές διοικητών που είναι πολλές φορές στα όρια της παρανομίας.

Σύμφωνα την ΠΟΕΔΗΝ, ο διοικητής του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ παρεμβαίνει στις προμήθειες πάσης φύσεως υλικών, ενώ σε άλλα νοσοκομείο η διοίκηση αναθέτει τις νομικές υποθέσεις του νοσηλευτικού ιδρύματος στο πατέρα της αναπληρώτριας διοικήτριας.

Συγκεκριμένα, όπως καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων του ΑΧΕΠΑ ο διοικητής του νοσοκομείου μετά τις «καρατομήσεις προϊσταμένων μη αρεστών και τα συνεχή υβριστικά σχόλια κατά της ΠΟΕΔΗΝ» αλλά και τον εξαναγκασμό των ασθενών να φέρνουν τα υλικά ως δωρεά στο νοσοκομείο  για να χειρουργηθούν, αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου δίνουν τη δυνατότητα στον διοικητή να παρεμβαίνει στην προμήθεια υλικών του νοσοκομείου.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι αυτό είναι παράνομο καθώς σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία οι τεχνικές προδιαγραφές από τους ιατρούς της κάθε Κλινικής για τα υλικά που χρειάζονται προς προμήθεια και γίνεται έρευνα αγοράς από το ελεύθερο εμπόριο με ανάρτηση στη Διαύγεια.

Θα πρέπει τρεις τουλάχιστον εταιρίες να καταθέσουν προσφορά. Η προμήθεια ανατίθεται στη μειοδότρια εταιρία. Εάν τυχόν η μειοδότρια εταιρία παραδώσει υλικά χωρίς να τηρούνται οι προδιαγραφές, επιστρέφονται και ανατίθενται στη δεύτερη κατά σειρά μειοδότρια εταιρία.

«Στο ΑΧΕΠΑ από την αρχή του χρόνου, με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου στις προμήθειες παρεμβαίνει, χειραγωγεί ο Διοικητής παρά τις προβλέψεις του Νόμου», καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ και εξηγεί ότι «το Διοικητικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ αποφασίζει για όλες τις προμήθειες υλικών ότι: Σε περιπτώσεις χρήσης υλικών για την αντιμετώπιση εξειδικευμένων περιπτώσεων ασθενών, όπου εκτός από τα αντικειμενικά οικονομικά στοιχεία απαιτείται η αξιολόγηση περισσότερων κριτηρίων επί των προσφορών που κατατέθηκαν, η προμήθεια των ειδών θα γίνεται με την έγκριση του Διοικητή του Νοσοκομείου από την προσφέρουσα εταιρεία που πληροί τις απαιτούμενες ειδικές προδιαγραφές για την αντιμετώπιση του περιστατικού, σύμφωνα με έγγραφο που θα καταθέτει ο υπεύθυνος ιατρός και στο οποίο θα αιτιολογούνται οι λόγοι ακαταλληλότητας της προσφοράς του μειοδότη».

Παράλληλα, προκλητικό θεωρούν το γεγονός οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία ότι ανατίθενται οι νομικές υποθέσεις νοσοκομείου έναντι αμοιβής σε δικηγορικό γραφείο του πατέρα της αναπληρώτριας διοικήτριας του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος Αχαΐας, που έχει καταργηθεί. Η ΠΟΕΔΗΝ μάλιστα υποστηρίζει ότι η ίδια η αναπληρώτρια διοικήτρια ψηφίζει αποφάσεις αν και απαγορεύεται από τον κώδικα Διοικητικής Διαδικασίας.

Η ΠΟΕΔΗΝ στρέφει τα βέλη της κατά του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, για τα τεκταινόμενα στα δημόσια νοσοκομεία, κατηγορώντας τον ότι υβρίζει την Ομοσπονδία πριν διερευνήσει τις καταγγελίες της και επιχειρεί την κομματικοποίηση της δημόσιας Υγείας.

Οι εργαζόμενοι αναφέρουν εξάλλου ότι η επιρροή του κ. Πολάκη επί των διοικητών των δημοσίων νοσοκομείων είναι τέτοια, που ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων εξέδωσε σύσταση σύμφωνα με την οποία απαγορεύει σε οπουδήποτε δημόσια δήλωση που αφορά θέματα του Νοσοκομείου χωρίς να προηγείται η σχετική ενημέρωση του.

«Διευθυντής γιατρός 28έτη στο Κέντρο Υγείας Ιστιαίας καθαιρέθηκε από τον Διοικητής της 5ης ΥΠΕ επειδή διαφώνησε με τον Υπουργό και συμμετέχει στο κίνημα κατά των πλειστηριασμών», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ ενώ ο κ. Πολάκης δεν αντέδρασε σε περιπτώσεις διοικητών νοσοκομείων (Άρτα, Χατζηκώστα Ιωαννίνων, Παίδων Πεντέλης, Βόλος, Λαϊκό, Αττικό κ.α.) που εξέδωσαν αποφάσεις για αναστολή των χειρουργείων λόγω έλλειψης υλικών ή φαρμάκων για θεραπείες, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι τα συγκεκριμένα πρόσωπα είναι της αρεσκείας της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024