Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
To… κρύο ντους της δεύτερης θέσης

To… κρύο ντους της δεύτερης θέσης

Θεωρητικά υπάρχει μάχη ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό. Πρακτικά με τις επιταγές του νέου Τσάμπιονς Λιγκ, καλύτερα να τερματίσεις τρίτος παρά να σε βγάλει ο δρόμος σου στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών»

Ολοένα και… σφίγγει το σχοινί η UEFA. Είναι προφανές ότι οραματίζεται την σύγχρονη εκδοχή του Τσάμπιονς Λιγκ ως μια κλειστή «λίγκα». Μια κατάσταση prive για την αυθεντική ελίτ του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Όσα έκανε ο Μισέλ Πλατίνι κάποια χρόνια πριν προκειμένου να κερδίσει τις ψήφους των ομοσπονδιών της… β΄ κατηγορίας, τα διορθώνει ο χρόνος για τους ισχυρούς. Άγγλοι, Ισπανοί, Ιταλοί, Γερμανοί, Γάλλοι, Ρώσοι. Οι 20 από τις εξασφαλισμένες 24 θέσεις στην επόμενη φάση των ομίλων. Χωρούν ακόμη οι πρωταθλητές Πορτογαλίας, Ουκρανίας, Βελγίου και Τουρκίας στο απευθείας ταξίδι. Για όσους όμως δεν το πρόσεξαν από αυτές τις 24 ομάδες μόλις οι 10 θα είναι όντως πρωταθλήτριες.

Οι υπόλοιποι; Από μακριά. Με αποκορύφωμα τη νέα «φόρμα» γύρω από το μονοπάτι των «μη πρωταθλητών». Θεωρητικά μάχονται ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός για αυτή τη 2η θέση του φετινού πρωταθλήματος έχοντας μόλις έναν βαθμό διαφοράς μεταξύ τους, τρεις αγωνιστικές πριν το τέλος. Πρακτικά; Βράσε όρυζα! Είναι τέτοια η «δομή» που μοιάζει σχεδόν απίθανο, η 2η ομάδα της Ελλάδας να βρεθεί στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ακόμη και αν είναι ο Ολυμπιακός του 28 στο ranking της UEFA.

Ο εκπρόσωπος μας στην διαδικασία των προκριματικών θα μπει στο μονοπάτι των «μη πρωταθλητών» από τον δεύτερο γύρο. Θα πρέπει δηλαδή να κάνει τρεις προκρίσεις για να φτάσεις στους ομίλους. Στη διαδικασία αυτή συμμετέχουν έντεκα ομάδες. Οι έξι πρώτες στο δεύτερο προκριματικό, οι πέντε επόμενες από τον τρίτο. Τα εισιτήρια για τους ομίλους είναι μόλις δύο. Οι συμμετοχές αφορούν από τη 5η θέση της εθνικής κατάταξης της UEFA, ως τη 15η. Θα είναι εκεί δηλαδή, η 3η της τελικής βαθμολογίας στην Γαλλία, η 3η ομάδα της Ρωσίας, η 2η της Πορτογαλίας, η 2η από την Ουκρανία, το Βέλγιο, την Τουρκία, την Τσεχία, την Ελβετία, την Ολλανδία την Αυστρία.

Για να γίνει ακόμη πιο κατανοητό: Αν τα πρωταθλήματα της Ευρώπης ολοκληρώνονταν σήμερα οι πιθανοί αντίπαλοι για τον ΠΑΟΚ ή τον Ολυμπιακό θα ήταν στον δεύτερο προκριματικό γύρο οι: Μπεσίκτας, Σλάβια Πράγας, Βασιλεία, Άγιαξ και Στουρμ Γκρατζ. Στον τρίτο γύρο θα έμπαιναν στην εξίσωση και οι: Λυών, ΤΣΣΚΑ Μόσχας, Μπενφίκα, Ντιναμό Κιέβου και Άντερλεχτ. Για να προκριθείς δεν φτάνει να αποκλείσεις μια, αλλά τρεις εξ αυτών. Σχεδόν απίθανο, έστω και αν το καλοκαίρι αυτό έχει Μουντιάλ, μια διοργάνωση που παραδοσιακά τους «ανακατεύει» όλους και δημιουργεί θέματα στις προετοιμασίες των ομάδων που έχουν πολλούς διεθνείς.

Ο δεύτερος γύρος ξεκινά στο διήμερο 24-25 Ιουλίου. Ο τρίτος γύρος στις 7-8 Αυγούστου και τα πλέι-οφ στις 21-22 Αυγούστου. Ουσιαστικά δηλαδή ο εκπρόσωπος μας θα πρέπει όλα αυτά να τα καταφέρει μη έχοντας καν στα πόδια του κάποιο ματς πρωταθλήματος. Αντίθετα η ομάδα που θα τερματίσει στην 3η θέση της βαθμολογίας, ξεκινά από τον τρίτο προκριματικό του Europa League άρα τα δικά της ματς ξεκινούν από τις 9 Αυγούστου. Κάτι που σε πρώτη ανάγνωση σημαίνει επιπλέον 15 ημέρες, για μια πιο σωστή προετοιμασία προσαρμοσμένη σε κανονικές ημερομηνίες. Ειδικά στην περίπτωση του Ολυμπιακού που πάει για restart αυτή είναι μια λεπτομέρεια από εκείνες που ίσως κάνουν τη… διαφορά. Δεν πλήρωσαν άλλωστε λίγα οι Ερυθρόλευκοι τις δύο προηγούμενες σεζόν προσπαθώντας να αποκρυπτογραφήσουν τον «κωδικό» που οδηγεί στους ομίλους, μέσα από την έξτρα αυτή καλοκαιρινή διαδικασία.

Από την άλλη φυσικά και το δέλεαρ είναι μεγάλο σε ότι αφορά στα έσοδα της πρώτης τη τάξει διοργάνωσης. Σχεδόν 35 εκατ ευρώ προβλέπει η νέα οικονομική μοιρασιά. Πιθανότατα όμως μιλάμε για χρήματα που… δεν θα τα δουν οι ελληνικές ομάδες. Ίσως η ΑΕΚ μιας και από το δικό της μονοπάτι, ο συντελεστής δυσκολίας δεν είναι τόσο υψηλός. Και πάλι όμως ούτε η ομάδα του Μανόλο Χιμένεθ μπορεί να μιλά με σιγουριά για αυτό το «προνόμιο».

Ποιος θα τερματίσει λοιπόν δεύτερος, φέτος; Εκείνος που σίγουρα θα έχει το πιο δύσκολο καλοκαίρι…

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024