Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Ποιοι πολιτικοί «απειλούν» τον Ερντογάν στις εκλογές

Ποιοι πολιτικοί «απειλούν» τον Ερντογάν στις εκλογές

Η κυριαρχία του Σουλτάνου την τελευταία 15ετία βασίζεται κατά κύριο λόγο στην έλλειψη ηγετικής φυσιογνωμίας στην αντιπολίτευση της Τουρκίας

Μετά την ξαφνική ανακοίνωση των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία, τα βλέμματα στρέφονται στο δια ταύτα και στο ποιοι θα είναι οι πολιτικοί αρχηγοί που θα θέσουν τα κόμματα προς απειλή του προέδρου Ερντογάν.

Η λατρεία προς τον Ερντογάν

Την τελευταία δεκαετία, οι εκλογές στην Τουρκία αντιμετωπίζονται από τους ίδιους τους πολίτες της ως «τυπική διαδικασία» που επιβεβαιώνει την υπεροχή και τη δυναμική του Ερντογάν με τα ποσοστά του να κινούνται σταθερά κοντά στο 50%. Κάτι που φαίνεται ότι συμβαίνει και αυτή την χρονική περίοδο.

Αδύναμοι πολιτικοί αρχηγοί, χωρίς την πολιτική ιστορία και την επίδειξη ηγετικού χαρακτήρα, δεν έχουν καταφέρει να απειλήσουν τον Ερντογάν ούτε στις χειρότερες στιγμές του ίδιου αλλά και της χώρας.

Η πάγια στρατηγική του Ερντογάν, στα δύσκολα να στρέφεται στις εθνικιστικές κορώνες και στις απειλές που εν δυνάμει κυνηγούν τη χώρα, δείχνει να πιάνει. Σε αυτές τις εκλογές δίπλα του θα έχει το δυνατό χαρτί των εθνικιστών του MHP, Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ο ένας συμπληρώνει τον άλλο, τόσο ιδεολογικα όσο και πρακτκά, αφού ο δεύτερος είναι αυτός που συχνά αναλαμβάνει τον ακραίο ρόλο σε θέματα που ο Ερντογάν προσπαθεί να κρατήσει τις ισορροπίες.

Ιδιαίτερα θετικό αντίκτυπο για τον ίδιο και το κόμμα του είχε και το αποτυχημένο πραξικόπημα το οποίο ένωσε τη βάση του προέδρου όσο ποτέ. Καθόλου τυχαίες δεν ήταν άλλωστε οι … κινηματογραφικές καμπάνιες μετά το πραξικόπημα που ένωναν με συνθήματα τους «πραγματικούς Τούρκους».

Η Ανατολή, μπορεί να πει κάποιος, «βγάζει» νικητή στην Τουρκία και η στήριξή της στον Ερντογάν και το AKP είναι δεδομένη για μία ακόμη εκλογική αναμέτρηση. Πιο συσπειρωμένη από ποτέ και μακριά από τα οικονομικά κέντρα δίχως να επηρεαστεί από την πτώση της τουρκικής λίρας, είναι έτοιμη να δώσει άλλη μια μεγάλη νίκη στον Ερντογάν.

Οι διεκδικητές

Ποιοι είναι όμως αυτοί που θα διεκδικήσουν την είσοδό τους στην τουρκική Βουλή και ποια τα πιστεύω τους;

Η μεγάλη αντίπαλη δύναμη του Ερντογάν, είναι το κόμμα CHP, με αρχηγό τον Κέμάλ Κιλιντσάρογλου. Μπορεί ακόμη να μην έχει επιβεβαιωθεί η υποψηφιότητά του, όμως ο ίδιος είναι πεπεισμένος σύμφωνα με χθεσινές του δηλώσεις να «δείξει στο κόμμα του Ερντογάν πως εφαρμόζεται η δημοκρατία». Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα της Τουρκίας παρουσιάζει τα τελευταία χρόνια στασιμότητα, με το λαό να τους γυρνάει σταδιακά την πλάτη, βλέποντας ότι με τις πολιτικές τους έχουν δώσει σε όλο τον πλανήτη το δικαίωμα να αποκαλεί τον Ερντογάν … Σουλτάνο.

Το MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, σε μια κίνηση συνασπισμού, αναμένεται να «κατεβεί» με το AKP του Ερντογάν, εξασφαλίζοντας μια σίγουρη θέση δίπλα στους νικητές. Με το κλίμα εθνικισμού να καλλιεργείται καθημερινά στην Τουρκία, ο Μπαχτσελί αναμένεται να δώσει σημαντική βοήθεια στον Ερντογάν για να πετύχει μια ευρεία νίκη.

Στο φιλοκουρδικό κόμμα HDP, το δίδυμο Τεμελί – Μπουλντάν θα διεκδικήσει την είσοδο στη Βουλή με τα πράγματα για το κόμμα να είναι σε ιδιαίτερα κρίσιμη καμπή. Με την πρώην αρχηγό, Ντεμιρτάς να βρίσκεται στη φυλακή και με τους κούρδους να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, το μόνο που επιδιώκει το HDP είναι η συσπείρωση των Κούρδων και την οριακή ίσως είσοδο στην τουρκική Βουλή.

Τέλος, το κόμμα IYI της Μεράλ Ακσενέρ, πρώην ισχυρό μέλος του MHP, θα παίξει ρόλο μπαλαντέρ στις εκλογές της 24ης Ιουνίου. Το νεοσύστατο κόμμα (ιδρύθηκε μόλις τον περασμένο Οκτώβρη), δεν αναμένεται να συγκεντρώσει μεγάλο ποσοστό ενώ πιθανό είναι να πλήξει το κόμμα του Μπαχτσελί.

Η επόμενη μέρα

Μετά το πέρας των εκλογών, οι εκτιμήσεις δείχνουν τον Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν να βγαίνει παντοδύναμος από τη διαδικασία. Η στρατηγική του εντός συνόρων, οι συνεργασίες, το ισχυρό πρόσωπο στην εξωτερική πολιτική, δείχνουν να υπερκαλύπτουν το πρόβλημα της τουρκικής οικονομίας και τα κοινωνικά ζητήματα εντός των τειχών. Το CHP για ακόμη μια φορά φαίνεται ανήμπορο να κοντράρει τον Ερντογάν ενώ το φιλοκουρδικό κόμμα που την περασμένη επταετία έδειχνε ότι μπορεί να παίξει ρόλο ρυθμιστή είναι πλεόν αποδυναμωμένο και ηθικά καταρρακωμένο.

Sports in

Αυτός είναι ο πρώτος υποψήφιος για τον πάγκο της Λίβερπουλ

Μετά την διαφαινόμενη παραμονή του Τσάμπι Αλόνσο στη Μπάγερν Λεβερκούζεν, η Λίβερπουλ έχει τον επόμενο υποψήφιο αντί-Κλοπ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024