Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Οι πρόωρες εκλογές στη Τουρκία στα διεθνή ΜΜΕ

Οι πρόωρες εκλογές στη Τουρκία στα διεθνή ΜΜΕ

Στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου βρίσκεται και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν λόγω της απόφασής του να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για τις 24 Ιουνίου. 

Με έκτακτα δελτία ειδήσεων, το γερμανικό ειδησεογραφικό δίκτυο ZDF αναφέρθηκε στο γεγονός της κήρυξης πρόωρων εθνικών εκλογών στην Τουρκία τονίζοντας πως ο Ερντογάν μετακίνησε την ημερομηνία των εκλογών στις 24 Ιουνίου και υπενθυμίζοντας πως η προηγούμενη ημερομηνία ήταν Νοέμβριος 2019. Το επίσης γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA ανέφερε επί λέξει: «Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έκανε έκκληση για πρόωρες εκλογές, πιθανή ημερομηνία οι 24 Ιουνίου».

Το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP μοιράστηκε την είδηση από τα μέσα κοινωνικής δικύωσης, όπως επίσης το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN στην ιστοσελίδα του ανέφερε ότι «ο Ερντογάν μετακίνησε την ημερομηνία διεξαγωγής των κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών για έναν χρόνο νωρίτερα».

Το Reuters έγραψε «Ο ΠτΔ Ερντογάν υπενθυμίζοντας ότι το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης και το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης θα κατέβουν μαζί στις εκλογές, ανακοίνωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 24 Ιουνίου 2018», ενώ με παρόμοιο τρόπο αναφέρθηκε στο γεγονός και η βρετανική εφημερίδα  The Guardian: «Ο ΠτΔ Ερντογάν είπε ότι μετακινούν την ημερομηνία των εκλογών για τις 24 Ιουνίου, έναν χρόνο νωρίτερα και πως πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η μεταβατική διαδικασία».

Αναλυτές και ειδικοί, που επικαλείται ο Guardian λένε πως οι πρόωρες εκλογές γίνονται για να προλάβουν τις επιπτώσεις των οικονομικών προβλημάτων: τη συνεχιζόμενη πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας και τη διεύρυνση του ελλείμματος, που επί της ουσίας απειλούν τη δημοτικότητα του AKP, που συχνά στήριζε τα επιχειρήματα του στην υγιή οικονομία ως ένα βασικό στοιχείο της δημοτικότητας του. Το κόμμα επίσης θα επιχειρήσει να κεφαλαιοποιήσει το εθνικιστικό αίσθημα, που έχει ενισχυθεί μετά την επιχείρηση στο Αφρίν.

Η τουρκική υπηρεσία του BBC έκανε live από την Άγκυρα υπό τον τίτλο: «Πρόωρες εκλογές 2018: Η Τουρκία στις κάλπες στις 24 Ιουνίου», ενώ η κεντρική υπηρεσία του BBC σχολίασε ότι ο Ερντογάν έλαβε τη σχετική απόφαση μετά από σχετικές διαβουλεύσεις που είχε με τον αρχηγό του εθνικιστικού MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί, που αναμένεται να σχηματίσει «συμμαχία» με το κυβερνών AKP στις βουλευτικές εκλογές.

Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία Μαρκ Λοουεν χαρακτήρισε την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Ερντογάν ως «προσεχτικά χορογραφημένη κίνηση» ώστε να «κόψει τα φτερά» της βασικής αντιπάλου του, Μεράλ Ακσενέρ που έχει ήδη ιδρύσει εδώ και λίγους μήνες νέο κεντροδεξιό κόμμα. Σημείωσε ακόμα ότι, με ένα διαρκώς διογκώμενο έλλειμμα και υψηλότατο πληθωρισμό ο Τούρκος πρόεδρος πιθανότατα θα ήθελε να ήθελε να αποφύγει μια περαιτέρω κατάρρευση της οικονομίας.

«Θα είναι μια από τις σημαντικότερες ημερομηνίες στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας», αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel προσθέτοντας «γιατί μόνο μετά από αυτή την εκλογική αναμέτρηση μπορεί να τεθεί σε ισχύ η αναθεώρηση του συντάγματος, που αποφασίστηκε με ισχνή πλειοψηφία στο περσινό δημοψήφισμα. Εάν τον Ιούνιο κερδίσει ο Ερντογάν, τότε η παντοδυναμία του εδραιώνεται οριστικά».

Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό ο Ερντογάν προχωρά εσπευσμένα στην ετυμηγορία της κάλπης για τρεις λόγους. Πρώτον, θέλει να προλάβει τη φούσκα της οικονομίας που αργά ή γρήγορα θα σκάσει. Μπορεί μεν η Τουρκία να σημειώνει ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,4%, όμως το μπουμ γίνεται με δανεικά, η λίρα κατρακυλά και ο πληθωρισμός καλπάζει. Δεύτερον, ο Ερντογάν θέλει να εκμεταλλευθεί τη δημοτικότητά του που βρίσκεται τώρα στο ζενίθ μετά την αναπάντεχα γρήγορη κατάληψη της πόλης Αφρίν στη βορειοδυτική Συρία από τους Κούρδους μαχητές. Τέλος αιφνιδιάζει την αντιπολίτευση που βρίσκεται σε αναδιάταξη και δεν προλαβαίνει να οργανωθεί για τις πρόωρες εκλογές του Ιουνίου.

Τέλος η Wall Street Journal αναφερόμενη στις τουρκικές πρόωρες εκλογές βάζει τίτλο «Υψηλό χρέος και μείωση επενδύσεων» αναφέροντας ότι «αν ο εθνικισμός και η τόνωσή του μέσω των στρατιωτικών του επιτυχιών στη βόρεια Συρία είναι το δυνατό χαρτί του Ερντογάν, η κατάσταση της τουρκικής οικονομίας είναι η αχίλλειος πτέρνα του».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024