Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
«Τώρα»: Μια χοροθεατρική παράσταση στα χνάρια του Gabriel García Márquez

«Τώρα»: Μια χοροθεατρική παράσταση στα χνάρια του Gabriel García Márquez

To «ΤΩΡΑ», που θα παρουσιαστεί στις 5, 6, 12 και 13 Μαΐου στο θέατρο Olvio, συνδυάζει τον χορό και τον λόγο μέσα από τρεις ιστορίες, που μιλάνε για τους τρεις βασικούς πυλώνες της ζωής κάθε ανθρώπου

«Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς. Βρες χρόνο για να πεις συγγνώμη, σε παρακαλώ, συγχώρεσε με, ευχαριστώ και όλα τα λόγια αγάπης που ξέρεις».

Με έναυσμα τα λόγια της αποχαιρετιστήριας επιστολής του κορυφαίου συγγραφέα του 20ου αιώνα Gabriel García Márquez η ομάδα σύγχρονου χορού a.dd dance company δημιουργεί μία παράσταση που μας υπενθυμίζει την αξία κάθε στιγμής της ζωής μας.

To «ΤΩΡΑ», που θα παρουσιαστεί στις 5, 6, 12 και 13 Μαΐου στο θέατρο Olvio, συνδυάζει τον χορό και τον λόγο μέσα από τρεις ιστορίες, που μιλάνε για τους τρεις βασικούς πυλώνες της ζωής κάθε ανθρώπου: την οικογένεια, τη φιλία και τον έρωτα. Μέσα σε μία ώρα ο θεατής καλείται να έρθει αντιμέτωπος με σκέψεις που δεν εξέφρασε ποτέ, με συναισθήματα που έμειναν κρυφά, με στιγμές που έχασε και πράξεις που δεν τόλμησε.

Τι αντίκτυπο έχει στο αύριο μία επιλογή μας στο τώρα; Ποια η σημασία μίας και μόνο στιγμής;  Το «ΤΩΡΑ» έρχεται να μας θυμίσει μέσα από τον χορό και τα σοφά λόγια του Márquez ότι ο χρόνος δεν σου χαρίζεται και πως ό,τι είναι να πεις πες το… τώρα.

Τα τρία ιδρυτικά μέλη της ομάδας σύγχρονου χορού a.dd company, η Δήμητρα Βασιλοπούλου, ο Αίμων Γαροφάλλου και η Δήμητρα Παπαδάτου, μίλησαν στο in.gr γι’ αυτή την ιδιαίτερη παράσταση.

Ποια είναι η φράση που κρατάτε από την αποχαιρετιστήρια επιστολή του Gabriel Garcia Marquez;

Σίγουρα δεν θα  μπορούσε να είναι μόνο μία, αλλά αν πρέπει να ξεχωρίσουμε κάποιες είναι αυτές οι δύο:  «Το αύριο δεν το έχει εξασφαλίσει κανείς»  και «Κανένας δε θα σε θυμάται για τις κρυφές σου σκέψεις».

Πώς παντρεύεται στην παράστασή σας ο σύγχρονος χορός με τον λόγο;

Ο λόγος είναι η μουσική πάνω στην οποία έχουμε χορογραφήσει. Από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε το ΤΩΡΑ αυτά τα δύο λειτουργούν συμπληρωματικά.

Τι σημαίνει για εσάς ο χορός και ποια πιστεύετε ότι πρέπει να είναι η λειτουργία του μέσα σε μία κοινωνία;

Ο χορός είναι αναμφισβήτητα τρόπος έκφρασης. Από τη στιγμή που υπάρχει κίνηση στο ανθρώπινο σώμα υπάρχει χορός. Είναι ο τρόπος μέσα από τον όποιο εκφράζονται τα συναισθήματα μας, οι ιδέες μας, οι απόψεις μας…  Σίγουρα είναι μια τέχνη που θα έπρεπε να παίζει πιο ενεργό ρόλο σε μια κοινωνία,  πέρα δηλαδή από την αμιγώς ψυχαγωγική της λειτουργία. Ο χορός πρέπει να αποτελεί  μέρος της  εκπαίδευσης, αφού προάγει την ομαδικότητα , την πειθαρχία , την κοινωνικοποίηση και ταυτόχρονα την ανεξαρτητοποίηση του ατόμου.

Εστιάζετε σε τρεις βασικούς πυλώνες της ζωής κάθε ανθρώπου: την οικογένεια, τη φιλία και τον έρωτα. Τι σηματοδοτούν για εσάς αυτές οι έννοιες και πώς επηρεάζονται από τον χρόνο.

Είναι οι βασικότεροι τομείς του ανθρώπου. Είναι αυτοί που σε καθορίζουν σαν άτομο. Αναμφίβολα λοιπόν και για εμάς παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή μας. Μέσα από αυτούς τους τρεις πυλώνες έχουμε διαμορφωθεί. Ο χρόνος επηρεάζει αυτούς τους τομείς διττά,  είτε καλά είτε άσχημα. Μπορεί να τους φθείρει ή να τους εμπλουτίσει και να τους βελτιώσει.

Ποιο είναι το κεντρικό μήνυμα που θέλετε να στείλετε μέσα από την παράστασή σας;

Ότι τώρα είναι η ώρα. Να συνειδητοποιήσουμε την αξία του χρόνου, την αξία των ανθρώπων που έχουμε δίπλα μας,  ότι όλα είναι ρευστά.  Να καταλάβουμε πόσο σημαντικοί είναι οι άνθρωποι που έχουμε στην ζωή μας και να μην ξεχνάμε ότι για το αύριο δεν μπορεί να είναι κανείς σίγουρος.

Sports in

«Να’ τοι, να’ τοι οι πρωταθλητές»: Στην Ελλάδα τα «χρυσά μωρά» του Ολυμπιακού (pics)

Η αποστολή του Ολυμπιακού έφτασε πριν από λίγο στο «Ελ. Βενιζέλος» μετά την κατάκτηση του Youth League στο Final-4 της Ελβετίας.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024