Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Τζανακόπουλος: Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται

Τζανακόπουλος: Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε στην τουρκική προκλητικότητα και αναφέρθηκε στο θέμα των δύο ελλήνων στρατιωτικών

«Η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει αλλά τα σύνορα στα Αιγαίο δεν αμφισβητούνται» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Μιλώντας στο ΣΚΑΪ υποστήριξε για μία ακόμη φορά ότι δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας από τους Τούρκους σε βραχονησίδα μας και ανέφερε πως η πολιτική των διαρκών προκλήσεων και της όξυνσης δεν έχει βοηθήσει την Τουρκία.  Για το περιστατικό με τις σημαίες και τους τρεις νεαρούς, υποστήριξε πως «το σύνολο του πολιτικού συστήματος λέει ότι η εξωτερική πολιτική δεν ασκείται από ιδιώτες αλλά από συντεταγμένα όργανα της πολιτείας».

Για τους δύο έλληνες στρατιωτικούς είπε ότι η ελληνική πλευρά κάνει ότι μπορεί για να διευθετηθεί άμεσα το θέμα, ωστόσο είπε πως δεν μπορεί να δώσει χρονικό ορίζοντα για την οριστική επίλυση του ζητήματος.

Για την οικονομία υπερασπίστηκε το «αφήγημα» της καθαρής εξόδους, λέγοντας ότι δεν θα υπάρχει πιστοληπτική γραμμή, 4ο πρόγραμμα και νέες δεσμεύσεις.

«Η Τουρκία να μη μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της»

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία «να μην μπλέκει τη σκιά της με το μπόι της» ενώ ανέφερε ότι ζητήθηκε από την Τουρκία σχέδιο πτήσης από το πρωθυπουργικό ελικόπτερο πάνω από τη Ρω. Διευκρίνισε ωστόσο ότι «δεν υπήρξε περιστατικό παρενόχλησης, ζήτησαν σχέδιο πτήσης, σηκώθηκαν τα ελληνικά μαχητικά και το θέμα έληξε», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει.  

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Ο κ. Τζανακόπουλος αποσαφήνισε πάντως ότι «υπάρχει επικοινωνία με την Τουρκία, και χρέος μας είναι να διατηρούμε τους διαύλους επικοινωνίας να μην υψώνουμε τους τόνους».

Όπως επισήμανε στο Αιγαίο η Τουρκία πρέπει να αναγνωρίσει ότι υπάρχουν τελελεσμένα, ότι έχει υπογράψει διεθνείς συνθήκες και ότι θα ήταν προτιμότερο για τη σταθερότητα στην περιοχή να προχωρήσει σε αποκλιμάκωση, καθώς δεν την έχει βοηθήσει και η πολιτική της.

«Δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα»

Όσον αφορά το θέμα των οχτώ τούρκων αξιωματικών που ζητούν άσυλο και τους δύο έλληνες στρατιωτικούς που παραμένουν σε φυλακή της Αδριανούπολης, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει αμοιβαιότητα σε δυο ανόμοιες περιπτώσεις, οι οχτώ Τούρκοι ζήτησαν άσυλο και πρέπει να ακολουθηθούν συγκεκριμένες διαδικασίες». Το έχει πει κι ο πρωθυπουργός, τούρκοι πραξικοπηματίες δεν είναι καλοδεχούμενοι στην Ελλάδα, άλλα υπάρχουν δικαιοκρατικές διαδικασίες εξήγησε.

Για τους δύο Έλληνες υπενθύμισε ότι η τελευταία ενημέρωση που υπάρχει δια στόματος του Μπιναλί Γιλντιρίμ είναι ότι βρισκόμαστε στο τέλος της διαδικασίας διερεύνησης της υπόθεσης και μάλλον έχουν υπερβεί τα όρια οι συγκεκριμένες έρευνες

«Πρόκειται για ένα περιστατικό που θα έπρεπε να είχε διευθετηθεί εντός 72 ωρών» σημείωσε ο κ. Τζανακόπουλος, και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για την επιστροφή των ελλήνων στρατιωτικών στη χώρα.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024