Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
ΥΠΕΞ: Να συνέλθει η Τουρκία - Αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία επί των Iμίων

ΥΠΕΞ: Να συνέλθει η Τουρκία – Αναμφισβήτητη η ελληνική κυριαρχία επί των Iμίων

Αυστηρή απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στην τουρκική προκλητικότητα

Αυστηρή απάντηση στην προκλητική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών και στους ανυπόστατους ισχυρισμούς για τα Ίμια, έδωσε πριν από λίγο το ελληνικό ΥΠΕΞ επισημαίνοντας  μεταξύ άλλων πως η «η ελληνική κυριαρχία επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη» και ότι το νομικό καθεστώς στο Αιγαίο είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο.

«Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση καλεί την Τουρκία να σέβεται το ευρωπαϊκό δίκαιο, εκείνη απαντά με μία ανακοίνωση προκλητικής καταστρατήγησής του. Επαναλαμβάνει μία κατάφωρα παράνομη θέση, αγνοώντας ότι το νομικό καθεστώς του Αιγαίου είναι απολύτως κατοχυρωμένο από το διεθνές δίκαιο. Η ελληνική κυριαρχία  επί των Ιμίων είναι σαφής και αναμφισβήτητη σύμφωνα με την Συνθήκη της Λωζάννης του 1923, των Ιταλο-τουρκικών Συμφωνιών του 1932 και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947» αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ προσθέτοντας ότι για άλλη μία φορά «η κριτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς την Τουρκία της προκάλεσε παραλογισμούς».

Το ελληνικό ΥΠΕΞ, κάλεσε την Τουρκία να συνέλθει και να αξιοποιήσει τις διαπιστώσεις της έκθεσης της Επιτροπής ως ένα χρήσιμο εργαλείο αυτοκριτικής προς βελτίωση της εικόνας της, τόσο έναντι της κοινής της γνώμης όσο και έναντι της διεθνούς κοινότητας.

Νωρίτερα το τουρκικό ΥΠΕΞ  είχε αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι βράχοι των Ιμίων, τα χωρικά τους ύδατα και ο εναέριος χώρος τους είναι αποκλειστικά υπό την τουρκική κυριαρχία».

Τζανακόπουλος: Τα σύνορα στο Αιγαίο δεν αμφισβητούνται

Είχε προηγηθεί το αυστηρό μήνυμα του κυβερνητικού εκπροσώπου ο οποίος ανέφερε ότι «η Τουρκία μπορεί να προκαλεί όσο θέλει αλλά τα σύνορα στα Αιγαίο δεν αμφισβητούνται».

Σχολιάζοντας εξάλλου τις δηλώσεις του Μπεκίρ Μποζντάγ ότι η Τουρκία κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα, ο κ. Τζανακόπουλος σχολίασε αιχμηρά ότι «ο Τούρκος αντιπρόεδρος μπορεί να παραλογίζεται όσο θέλει.  

«Δεν επιβεβαιώνεται η υποστολή σημαίας, δεν υπάρχει γνώση του ΓΕΝ και έχει διαψευστεί το θέμα και από το ΓΕΕΘΑ, το περιστατικό δεν έχει συμβεί» διαβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Κοτζιάς: Η Τουρκία οφείλει να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο

«Σε δύσκολους καιρούς πρέπει να υπάρχει νηφάλια και ψύχραιμη σκέψη» υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς,  σχετικά με το θέμα των Ιμίων που έθεσε εκ νέου η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ ενώ κάλεσε την Τουρκία να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του 24/7 σημείωσε για τα Ίμια είπε ότι «με τρία διεθνή κείμενα είναι σαφής η ιδιοκτησία των Ιμίων στην Ελλάδα και καλό είναι να το πάρει χαμπάρι η Τουρκία ότι στην πλευρά τουλάχιστον του Αιγαίου ωφείλει και θα είναι ωφέλιμο και για την ίδια να λειτουργεί με βάση το διεθνές δίκαιο. Η Ελλάδα είναι κατά πολύ πιο οργανωμένη χώρα σε όλα τα πεδία και τους τομείς από το Ιράκ και τη Συρία».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024