Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρόνια κνίδωση

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρόνια κνίδωση

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την ομαλιζουμάμπη ως τη μόνη αγωγή με πολύ καλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στην Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση

Εκδόθηκαν οι νέες παγκόσμιες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρόνια κνίδωση (ΧΑΚ) και σύμφωνα με αυτές συστήνεται η χορήγηση ομαλιζουμάμπης, ως συμπληρωματική θεραπεία για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στα αντιισταμινικά.

Η χρόνια κνίδωση (ΧΚ) είναι μία σοβαρή νόσος που χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση επίμονων πομφών ή/και ορισμένες φορές επώδυνου βαθύτερου οιδήματος του δέρματος για 6 εβδομάδες ή περισσότερο. Σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή, ο επιπολασμός της ΧΚ είναι έως 1% του παγκόσμιου πληθυσμού και έως και τα δύο τρίτα των ασθενών αυτών πάσχουν από Χρόνια Αυθόρμητη Κνίδωση  – μία μορφή της νόσου που μπορεί να εμφανιστεί απρόβλεπτα χωρίς κάποιον ανιχνεύσιμο εκλυτικό παράγοντα.

Οι ασθενείς με ΧΚ παραμένουν συμπτωματικοί κατά μέσο όρο για περίπου 5 έτη, αλλά σε ορισμένους ασθενείς τα συμπτώματα μπορεί να επιμένουν για δεκαετίες.

Παρόλο που η ΧΚ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών, έχει διαπιστωθεί ότι ορισμένοι ιατροί την παραβλέπουν, θεωρώντας τη μία ήσσονος σημασίας πάθηση.

Η ομαλιζουμάμπη είναι μία στοχευμένη θεραπεία που δεσμεύεται στην ανοσοσφαιρίνη E (IgE). Σε αλλεργικές νόσους και στο άσθμα, η δέσμευση της IgE από την ομαλιζουμάμπη μειώνει τα συμπτώματα, καταστέλλοντας πολλαπλούς μηχανισμούς ενεργοποίησης των κυττάρων, μεταξύ των οποίων και ορισμένους που οδηγούν σε απελευθέρωσης ισταμίνης. Η έρευνα για την κατανόηση του μηχανισμού δράσης της ομαλιζουμάμπης στην ΧΑΚ συνεχίζεται και θα μπορούσε να οδηγήσει στη βαθύτερη κατανόηση του τρόπου ανάπτυξης της νόσου.

Η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία της ΧΑΚ σε περισσότερες από 80 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και για τη χρόνια ιδιοπαθή κνίδωση (ΧΙΚ), όπως είναι γνωστή στις ΗΠΑ και στον Καναδά. Η ομαλιζουμάμπη είναι εγκεκριμένη για τη θεραπεία του μέτριου έως σοβαρού ή του σοβαρού επίμονου αλλεργικού άσθματος σε περισσότερες από 90 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ από το 2003 και της Ε.Ε. από το 2005, ενώ διαθέτει περισσότερα από 800.000 έτη έκθεσης ασθενών.  Επιπλέον, η ομαλιζουμάμπη σε υγρή μορφή, σε προγεμισμένες σύριγγες, έχει εγκριθεί στην ΕΕ και σε 10 χώρες εκτός της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων του Καναδά και της Αυστραλίας.

Οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες συνιστούν την ομαλιζουμάμπη ως τη μόνη αγωγή με πολύ καλή αποτελεσματικότητα και ασφάλεια στην ΧΑΚ.

Στόχος των νέων κατευθυντήριων οδηγιών είναι η επίτευξη του πλήρους ελέγχου των συμπτωμάτων των ασθενών. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ΧΑΚ, εάν δεν ελέγχεται καθόλου ή είναι τμηματικά ελεγχόμενη, έχει μεγάλο αντίκτυπο στην ποιότητα του ύπνου,την κοινωνική ζωή και την εργασία των ασθενών. Οι ασθενείς που έλαβαν αγωγή με ομαλιζουμάμπη για 12 εβδομάδες παρουσίασαν σημαντική βελτίωση της ποιότητας ζωής κατά 78% (έναντι 44% του εικονικού φαρμάκου, p<0,0001), όπως μετρήθηκε βάσει του Δείκτη Ποιότητας Ζωής στη Δερματολογία (DLQI)5. Επιπλέον, τα δεδομένα δείχνουν ότι σχεδόν 90% των πασχόντων από ΧΑΚ που ανταποκρίθηκαν καλά στην αρχική θεραπεία με την ομαλιζουμάμπη επανέκτησαν τον έλεγχο των συμπτωμάτων εντός των 12 εβδομάδων της επαναθεραπείας με ομαλιζουμάμπη μετά από διακοπή της θεραπείας, βάσει των κριτηρίων  της Εβδομαδιαίας Βαθμολογίας Ενεργότητας της Κνίδωσης (UAS7) (UAS7≤6).

Ο Μάρκους Μάουρερ, MD, καθηγητής Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας και διευθυντής Έρευνας στο Τμήμα Δερματολογίας και Αλλεργιολογίας του Allergie-Centrum-Charité, στο Charité – Universitätsmedizin του Βερολίνου εξηγεί ότι «οι νέες κατευθυντήριες οδηγίες ενισχύουν την ενημέρωση του κοινού για τη νόσο και την αντιμετώπισή της. Επίσης, παρέχουν σαφείς κατευθύνσεις στους γιατρούς για τον τρόπο αντιμετώπισης των ασθενών που πάσχουν από αυτή την υποθεραπευόμενη και εξουθενωτική νόσο. Η πιο σημαντική φράση είναι: Η θεραπεία της νόσου μέχρι να εξαφανιστεί».

Sports in

Ο Ολυμπιακός είναι η μεγαλύτερη διαφήμιση για το ελληνικό ποδόσφαιρο στην Ευρώπη

Μια τεράστια βραδιά για τον Ολυμπιακό, με τους «ερυθρόλευκους» να κάνουν την διαφορά

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024