Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Διαζύγιο και κακή οικονομική κατάσταση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Διαζύγιο και κακή οικονομική κατάσταση αυξάνουν τον κίνδυνο εμφράγματος

Οι διαζευγμένοι είχαν 18% αυξημένες πιθανότητες επαναλαμβανόμενου καρδιακού επεισοδίου, συγκριτικά με τους έγγαμους

Οι άνθρωποι που επιβίωσαν από ένα πρώτο έμφραγμα και οι οποίοι έχουν πάρει διαζύγιο ή έχουν κακή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, κινδυνεύουν περισσότερο να υποστούν δεύτερο έμφραγμα, σύμφωνα με σουηδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο European Journal of Preventive Cardiology.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η χαμηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζεται με τον κίνδυνο ενός πρώτου εμφράγματος, αλλά η νέα μελέτη επεκτείνει τον κίνδυνο και σε ένα δεύτερο έμφραγμα, ενώ προσθέτει το διαζύγιο ως σημαντικό παράγοντα κινδύνου.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα της Στοκχόλμης, με επικεφαλής τον Δρ Τζόελ Ομ, έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 29.226 άτομα που είχαν επιβιώσει τουλάχιστον 12 μήνες μετά από έμφραγμα και είχαν εγγραφεί στο μητρώο SWEDEHEART. Η κοινωνικοοικονομική κατάσταση του δείματος καταγράφηκε βάσει του διαθέσιμου οικογενειακού εισοδήματος και το μορφωτικό επίπεδο. Η οικογενειακή κατάσταση διακρίθηκε σε έγγαμος, άγαμος, διαζευγμένος και χήρος.

Οι συμμετέχοντες ετέθησαν υπό ιατρική παρακολούθηση κατά μέσο όρο τέσσερα χρόνια μετά το πρώτο καρδιακό επεισόδιο, δηλαδή μη μοιραίο έμφραγμα μυοκαρδίου, θάνατος από στεφανιαία νόσο, μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο ή μη μοιραίο εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, το διαζύγιο και η κοινωνικοοικονομική κατάσταση σχετίζονταν με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο δεύτερου καρδιακού επεισοδίου.

Μετά τη συνεκτίμηση παραμέτρων, όπως η ηλικία, το φύλο και το έτος εκδήλωσης του πρώτου εμφράγματος, οι ασθενείς με πάνω από 12 χρόνια εκπαίδευσης είχαν 14% χαμηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενου επεισοδίου, συγκριτικά με όσου είχαν εννέα ή λιγότερα χρόνια εκπαίδευσης. Οι ασθενείς επίσης με το υψηλότερο οικογενειακό εισόδημα είχαν 35% μικρότερο κίνδυνο από εκείνους με το χαμηλότερο εισόδημα.

Οι διαζευγμένοι είχαν 18% αυξημένες πιθανότητες επαναλαμβανόμενου καρδιακού επεισοδίου, συγκριτικά με τους έγγαμους.

Άγαμοι και χήροι είχαν τα υψηλότερα ποσοστά επαναλαμβανόμενων επεισοδίων από τους έγγαμους.

«Ο γάμος φαίνεται να λειτουργεί προστατευτικά έναντι των επαναλαμβανόμενων καρδιακών επεισοδίων και ευθυγραμμίζεται με παραδοσιακούς δείκτες όπως η υψηλή κοινωνικοοικονομική κατάσταση, αλλά προς το παρόν δεν μπορούμε να εξάγουμε καταληκτικά συμπεράσματα», εξηγεί ο Δρ Ομ.

Στην ανάλυση μιας υποομάδας με βάση το φύλο, οι άγαμοι άνδρες είχαν πάντως υψηλότερο κίνδυνο επαναλαμβανόμενου επεισοδίου, ενώ οι άγαμες γυναίκες τον χαμηλότερο. Ακόμα η υποανάλυση βάσει φύλου έδειξε ότι το υψηλό οικογενειακό εισόδημα σχετιζόταν με χαμηλότερο κίνδυνο δεύτερου εμφράγματος στους άνδρες, αλλά δεν εντοπίστηκε συσχετισμός στις γυναίκες. Σύμφωνα με τον Δρ Ομ αυτό ίσως οφείλεται στη μικρή αναλογία γυναικών (27%) στο δείγμα.

Sports in

Η μεγάλη βραδιά του Ολυμπιακού

Παραμιλάει η Ευρώπη με το νέο έπος του Ολυμπιακού με ήρωα τον Τζολάκη - Πύρινος κόσμος έκανε τη νύχτα μέρα στο Πασαλιμάνι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024