Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Airbnb: Πώς η εφορία «πιάνει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Airbnb: Πώς η εφορία «πιάνει» τους ιδιοκτήτες ακινήτων

Στο μικροσκόπιο της εφορίας μπήκε για τα καλά η online πλατφόρμα

Στα «δίχτυα» της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων πιάστηκαν οι πρώτοι ιδιοκτήτες κατοικιών που εκμισθώνουν κατοικίες μέσω της πλατφόρμας διαμοιρασμού AirBnB χωρίς να δηλώνουν τα σχετικά εισοδήματα.

Με την απλή αλλά πολύ αποτελεσματική μέθοδο της συμπεριφοράς ως πελάτη που αναζητά κατάλυμα οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ, συμμετέχοντας σε πιλοτική δράση, έφεραν στην επιφάνεια αδήλωτα εισοδήματα από την πλέον πολύ διαδεδομένη πρακτική την βραχυχρόνιας ενοικίασης κατοικιών.

Οι πρώτοι έλεγχοι έγιναν ως εξής: ελεγκτές της ΑΑΔΕ επιφορτίστηκαν με τους ελέγχους στο πλαίσιο πιλοτικής δράσης και αναζήτησαν προσφερόμενες για ενοικίαση κατοικίες στην ιντερνετική πλατφόρμα της AirBnB.

Οι περιοχές που επικεντρώθηκαν οι έλεγχοι ήταν κατά κύριο λόγο στην Αθήνα σε κεντρικά σημεία που η βραχυχρόνια ενοικίαση είναι πολύ δημοφιλής καθώς και σε πολυτελείς κατοικίες σε τουριστικές περιοχές και νησιά.

Προχώρησαν, όπως αναφέρει το capital, μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις σε «κρατήσεις» προκειμένου να τους αποκαλυφθεί και η ακριβής διεύθυνση των ενοικιαζόμενων κατοικιών. Από αυτές εντόπισαν τους ιδιοκτήτες.

Συγκεκριμένα, εντοπίσθηκαν 55 ιδιοκτήτες που από έναν πρώτο έλεγχο στις φορολογικές τους δηλώσεις προέκυψε ότι δεν δήλωναν τα σχετικά εισοδήματα από ακίνητα στη φορολογική τους δήλωση. Το επόμενο βήμα ήταν να καλέσουν οι ελεγκτές τηλεφωνικά τους ιδιοκτήτες και να τους ενημερώσουν ότι έχουν εντοπιστεί ως πιθανοί στόχοι ελέγχου για τη μη δήλωση εισοδημάτων από εκμίσθωση ακινήτων.

Οι 39 από τους 55 ιδιοκτήτες που ειδοποιήθηκαν από τους ελεγκτές προχώρησαν οικειοθελώς στην υποβολή 103 αρχικών και τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος δηλώνοντας πρόσθετο εισόδημα από ακίνητα ύψους περίπου 921.163 ευρώ. Μάλιστα από τη δήλωση του σχετικού εισοδήματος προέκυψε και πρόσθετος φόρος άνω των 200.000 ευρώ.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024