Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέο «χτύπημα» Φίλη στην κυβέρνηση με αιχμή τις κοινωνικές ανισότητες

Νέο «χτύπημα» Φίλη στην κυβέρνηση με αιχμή τις κοινωνικές ανισότητες

«Μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και  σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές είναι οι δύο κρίσιμοι και βασικοί παράγοντες στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» για τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ

Στην υποβάθμιση της «καθαρής εξόδου» από το καθεστώς μνημονίων για την πραγματική οικονομία και την ζωή των πολιτών προχώρησε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, θέτοντας παράλληλα δύο προαπαιτούμενα.

«Μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και  σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές είναι οι δύο κρίσιμοι και βασικοί παράγοντες στην έξοδο της χώρας από τα μνημόνια» για τον Ν.Φίλη

«Η απόκλιση μεγαλώνει ανάμεσα στην ελληνική και την ευρωπαϊκή οικονομία. Δυστυχώς δεν τέθηκε με τη δέουσα σοβαρότητα το θέμα των κοινωνικών ανισοτήτων. Σε αυτή την περίοδο, και μετά την εφαρμογή τριών μνημονίων υπάρχει ανάγκη επιστημονικής θεώρησης. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο η ρύθμιση του χρέους να οδηγήσει σε παρατεταμένη περίοδο τις κοινωνικές ανισότητες» ανέφερε ο κ. Φίλης στη συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής για το Δημογραφικό με θέμα: «Δημογραφικό και Κοινωνικό Πορτραίτο της Ελλάδας 2016-2017 Τάσεις προκλήσεις και πολιτικές».

Παράλληλα, επισήμανε ότι είναι «αναγκαία η απομείωση του χρέους», ωστόσο, όπως είπε, «το ερώτημα είναι αν όλα όσα ακούστηκαν ως σοβαρά προβλήματα από τους επιστήμονες λαμβάνονται σοβαρά υπόψη», και συμπλήρωσε ότι «μετά το τέλος της δανειακής σύμβασης είναι μια μεγάλη αφορμή αυτά να αποκτήσουν ενδιαφέρον από όλους, κυβέρνηση και κόμματα».

«Πρέπει να βγούμε από την παραδοχή ότι καλώς πηγαίνουμε»

«Με 3,5% πλεονάσματα το 2018 προφανώς είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα για την ελληνική οικονομία. Πρέπει να βγούμε σε αυτή τη κρίσιμη φάση από την παραδοχή ότι καλώς πηγαίνουμε» ανέφερε χαρακτηριστικά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Λίγο αργότερα, μιλώντας με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο κ. Φίλης επικαλέστηκε την έκθεση του Ινστιτούτου Πέτερσον για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Χωρίς ονομαστική απομείωση 15-20% δεν μπορεί να γίνει απόσβεση του χρέους. Θα μεταφέρουμε την αποπληρωμή του χρέους στο 2050; Μια γενιά γερασμένων;» σημείωσε.

Σε ερώτηση εάν συμμερίζεται την άποψη που διατυπώνουν κυβερνητικά στελέχη ότι «κάθε μία πολιτική επιλογή που ακολουθείται στοχεύει στη μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων» απάντησε πως «πρέπει αυτό να ελεγχθεί και να αποτυπωθεί. Είναι κρίσιμοι αυτοί οι δύο δείκτες. Η σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές και η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Εκεί θα μετρηθούμε όλοι. Αυτό πρέπει να αποτυπωθεί στους στόχους του σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης».

«Το κρίσιμο πολιτικό θέμα είναι: βγαίνουμε από τη δανειακή υποχρέωση με τι στόχους; Θα υπάρξει κοινωνική σύγκλιση και υπέρβαση σταδιακά, των κοινωνικών ανισοτήτων; Θα υπάρξει σύγκλιση της ελληνικής οικονομίας με τις ευρωπαϊκές οικονομίες» πρόσθεσε.

Επίσης, ο κ. Φίλης χαρακτήρισε «πολύ κρίσιμο ζήτημα την απασχόληση», που προφανώς -όπως είπε- συναρτάται «με την ποιότητα της εργασίας και τη δυνατότητα του κράτους, με την ευρεία έννοια, να ασκεί πολιτική επενδύσεων».

«Έχουμε σήμερα τον φτωχό εργαζόμενο. Είναι ένα νέο φαινόμενο αυτό για την Ελλάδα. Δυνητικά στη ζώνη του κοινωνικού αποκλεισμού είναι 3,5 εκατ. συνάνθρωποι μας» ανέφερε ο κ. Φίλης.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024