Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Γιώργος Σταθάκης: Πότε και πώς θα πωληθούν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Γιώργος Σταθάκης: Πότε και πώς θα πωληθούν ΔΕΗ, ΕΛΠΕ και ΔΕΠΑ

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλάει στα «ΝΕΑ» και αποκαλύπτει το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων

Το χρονοδιάγραμμα των αποκρατικοποιήσεων των μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ αποκαλύπτει με συνέντευξή του στα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο» ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Σύμφωνα με τον υπουργό, σύντομα θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το 51% των ΕΛΠΕ. Η πώληση των τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου και σε ό,τι αφορά το 17% της εταιρείας, αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο αλλαγής του τρόπου αξιοποίησης, κάτι που, όπως συμπληρώνει, «θα αποσαφηνιστεί ανάλογα με την έκβαση του διαγωνισμού για την παραχώρηση της Μελίτης και της Μεγαλόπολης».

Ο Γιώργος Σταθάκης επιβεβαιώνει την εξέταση εναλλακτικών σεναρίων για τη ΔΕΠΑ, τοποθετώντας εμμέσως τον σχετικό διαγωνισμό εντός του καλοκαιριού.

Αναφορικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις στελεχών του κυβερνητικού συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στη Βουλή για την πώληση των σταθμών της ΔΕΗ, ο υπουργός αναγνωρίζει τις διαφωνίες, δηλώνει δε αισιόδοξος για τη σύγκλισή τους. Διαβεβαιώνει επίσης τη ΓΕΝΟΠ για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Κύριε υπουργέ, μπαίνουν σε τροχιά υλοποίησης οι αποκρατικοποιήσεις ενεργειακών επιχειρήσεων όπως της ΔΕΗ, των Ελληνικών Πετρελαίων και της ΔΕΠΑ. Η κυβέρνηση επικρίνεται ως προς την πολιτική αυτή, καθώς, σύμφωνα με την αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά υπεραμυνόταν του δημόσιου χαρακτήρα των συγκεκριμένων εταιρειών. Ποιο είναι το σχόλιό σας;
Επειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς, καταλήξαμε σε ένα πλαίσιο που θεωρώ ότι εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον κατά το καλύτερο δυνατό. Στη θέση του προβληματικού νόμου για τη Μικρή ΔΕΗ, που δικαίως καταργήσαμε ήδη από το 2015, υλοποιούμε σχέδιο πλήρως συμβατό τόσο με το κοινοτικό θεσμικό πλαίσιο όσο και με τον στρατηγικό σχεδιασμό της Επιχείρησης. Στα ΕΛΠΕ επιδιώκουμε την πώληση μεριδίου και όχι όλου του ποσοστού που σήμερα κατέχει το Δημόσιο, καθώς και την ουσιαστική ενίσχυση της συμμετοχής και του ρόλου του Δημοσίου σε ζητήματα στρατηγικής σημασίας, όπως η έρευνα και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Τέλος, η ΔΕΠΑ θα συνεχίσει να έχει κεντρικό ρόλο στην πλήρως απελευθερωμένη αγορά αερίου, χωρίς να κινδυνεύει να κατηγορηθεί για δεσπόζουσα θέση. Αρα κάθε περίπτωση τη διαχειριστήκαμε στη βάση των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της.

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Sports in

«Τελικός» για Παναθηναϊκό στην Μπολόνια και στο… βάθος ντέρμπι «αιωνίων»

Ο Παναθηναϊκός φιλοξενείται (29/3, 21:30) στην έδρα της Βίρτους Μπολόνια για την 32η αγωνιστική της Euroleague με στόχο να διατηρηθεί στην τετράδα και να συνεχίσει στην διεκδίκηση της δεύτερης θέσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024