Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Καφές και τσάι μειώνουν τις καρδιακές αρρυθμίες

Καφές και τσάι μειώνουν τις καρδιακές αρρυθμίες

H συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής μειωνόταν κατά 6% στους τακτικούς καταναλωτές καφέ

Αν και οι ασθενείς με κολπική ή κοιλιακή αρρυθμία συνήθως συμβουλεύονται να αποφεύγουν τα καφεϊνούχα ροφήματα, μια νέα έρευνα δείχνει ότι ο καφές και το τσάι μπορούν να μειώσουν τη συχνότητα των καρδιακών αρρυθμιών.

Αν και κάποιες μορφές καρδιακής αρρυθμίας είναι σχετικά αβλαβείς, ή δεν γίνονται καν αντιληπτές από τους ασθενείς, άλλες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου. Η κολπική μαρμαρυγή, η συχνότητα καρδιακή αρρυθμία, μπορεί να συντελέσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο JACC: Clinical Electrophysiology, ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από πολλές πληθυσμιακές μελέτες που είχαν εστιάσει στη σχέση καφεΐνης και επίδρασής της στην κολπική ή κοιλιακή αρρυθμία. Οι μελέτες αυτές είχαν αναδείξει μείωση της κολπικής μαρμαρυγής με αύξηση της κατανάλωσης καφεΐνης. Μάλιστα, μια μετά-ανάλυση σε δείγμα 228.465 ατόμων έδειξε ότι η συχνότητα της κολπικής μαρμαρυγής μειωνόταν κατά 6% στους τακτικούς καταναλωτές καφέ και μια περαιτέρω ανάλυση 115.993 ασθενών έδειξε μείωση του κινδύνου κατά 13%.

Ωστόσο, η καφεΐνη δεν είχε καμιά επίδραση στην κοιλιακή αρρυθμία. Μια δόση έως και 500 mg (περίπου έξι φλιτζάνι) καφεΐνης ημερησίως δεν αύξανε τη σοβαρότητα ή το ποσοστό κοιλιακής αρρυθμίας. Μια τυχαιοποιημένη μελέτη σε 103 ασθενείς αφού είχαν υποστεί έμφραγμα και είχαν δηλώσει ότι κατανάλωναν 353 mg καφεΐνης την ημέρα συντελούσε σε βελτιωμένο καρδιακό ρυθμό και σε μη σημαντικές αρρυθμίες. Μόνο δύο μελέτες έδειξαν αυξημένο κίνδυνο κοιλιακής αρρυθμίας, αλλά σε αυτές οι ασθενείς έπιναν τουλάχιστον δέκα και εννέα φλιτζάνια καφέ την ημέρα αντίστοιχα.

«Τα καφεϊνούχα ροφήματα, όπως ο καφές και το τσάι έχουν μακροχρόνια αντι-αρρυθμική δράση, λόγω των αντιοξειδωτικών ιδιοτήτων τους και του ανταγωνιστή αδενοσίνης. Σε πολλές πληθυσμιακές μελέτες οι ασθενείς που έπιναν τακτικά καφέ και τσάι, με μέτριες ποσότητες, είχαν χαμηλότερο δια βίου κίνδυνο εκδήλωσης προβλημάτων καρδιακής αρρυθμίας και πιθανόν βελτιωμένο προσδόκιμο επιβίωσης», εξηγεί ο Δρ Πήτερ Κιστλερ, συγγραφέας της μελέτης και διευθυντής Ηλεκτροφυσιολογίας στο Νοσοκομείο Alfred και το Ινστιτούτο Καρδιάς και Διαβήτη Baker.

Πάντως, οι επιστήμονες σημειώνουν ότι οι καρδιοπαθείς θα πρέπει να αποφεύγουν τα ενεργειακά ποτά. Ένα τέτοιο προϊόν περιέχει 160-500 mg συμπυκνωμένης καφεΐνης και τα τρία τέταρτα των ασθενών με προϋπάρχουσα καρδιακή πάθηση που καταναλώνουν δύο ή περισσότερα ενεργειακά ποτά την ημέρα αναφέρουν αίσθημα παλμών εντός 24 ωρών από την κατανάλωση των προϊόντων αυτών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024