Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Το... μακιγιάζ της στασιμομιζέριας

Το… μακιγιάζ της στασιμομιζέριας

Η κατάσταση της οικονομίας, η πραγματική, δεν αποτυπώνεται στους αριθμούς που δείχνουν εκρηκτικό πλεόνασμα. Αλλά στο γεγονός ότι πρόκειται περί «τεχνητής» αισιοδοξίας, μιας ωραιοποίησης της πραγματικότητας για πολιτικούς σκοπούς

Είναι ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία. Τα στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού δείχνουν ένα εντυπωσιακό πλεόνασμα, που αναλογικά δεν θα έχει καμιά άλλη χώρα.

Το κράτος γεμίζει τα ταμεία του και κάθε μήνας που περνά οι αριθμοί είναι εντυπωσιακοί. Και κουραστικοί βεβαίως γι’ αυτό και δεν πρέπει να παρατίθενται, ακόμη και σε μια άποψη για την οικονομία.

Το παράδοξο είναι ότι οι στόχοι επιτυγχάνονται, η κυβέρνηση πανηγυρίζει, ο Τσακαλώτος τρίβει τα χέρια του, την ίδια στιγμή που οι πολίτες δεν πληρώνουν τους φόρους τους.

Ένα με δύο δις ευρώ το μήνα προστίθενται στη λίστα των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την εφορία και προς τον ΕΦΚΑ, όμως, το πλεόνασμα… πλεόνασμα.

Όχι, δεν ήρθαν οι εξωγήινοι και φυσικά δεν ανακάλυψε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τη μαγική συνταγή της οικονομικής προόδου για την οποία θα πάρει Νόμπελ Οικονομίας.

Η συνταγή της επιτυχίας στηρίζεται σε δύο βασικές παραμέτρους: Η πρώτη είναι οι υπερβολικά υψηλοί φόροι και οι στόχοι που έχουν τεθεί στο μνημόνιο. Για παράδειγμα, αν το κράτος χρειάζεται 5 ευρώ, βάζει στόχο 10 ευρώ και πιάνει 6 ευρώ τότε και πλεόνασμα 1 ευρώ έχει και ληξιπρόθεσμα χρέη 4 ευρώ προστίθενται. Συμπέρασμα; Τσάκισαν τους πολίτες με φόρους, οι συνεπείς (ή τα κορόιδα) πληρώνουν κανονικά, η κυβέρνηση συσσωρεύει πλεόνασμα, και όλοι είναι ευχαριστημένοι.

Η δεύτερη παράμετρος είναι η κατάρρευση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Εχουν κοπεί τα πάντα, η ρευστότητα στην αγορά είναι ελάχιστη, αφού δεν πληρώνονται ληξιπρόθεσμες οφειλές του δημοσίου προς ιδιώτες κι έτσι μένουν όλες οι εισπράξεις στα ταμεία. Αδιάφορο αν μεσοπρόθεσμα η απουσία επενδυτικού πλάνου καταστρέφει την οικονομία.

Συμπέρασμα; Η κυβέρνηση εισπράττει 6 ευρώ αντί για 5 ευρώ που είχε στόχο, τα ταμεία γεμίζουν, αλλά δεν επιστρέφει αυτά τα χρήματα μέσω επενδύσεων. Απλώς… φτιάχνει «μαξιλάρια» μόνο και μόνο για να αποδείξει ότι βγήκαμε «καθαρά» από το μνημόνιο.

Πρόκειται περί αστειότητας και μιας οικονομικής πολιτικής που οδηγεί σε μια στασιμομιζέρια. Διότι δεν μπορείς να πανηγυρίζεις με ρυθμούς ανάπτυξης 1,5% έπειτα από 8 χρόνια διαρκούς κρίσης, όπου χάθηκε το 25% και πλέον του ΑΕΠ.

Η αλήθεια είναι ότι όσο δεν μεγεθύνεται η οικονομία, το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν δεν αυξάνεται εξαιτίας ενός επενδυτικού «σοκ» που χρειάζεται η χώρα, τόσο θα συνεχίζεται η στασιμομιζέρια. Ο,τι κι αν λένε οι κυβερνώντες, όσο ωραιοποιημένα δίνουν την κατάσταση της οικονομίας, όσο μακιγιάζ κι αν κάνουν.

Sports in

Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός 60-50: Ισοφάρισε σε 2-2 και ο τίτλος θα κριθεί σε πέμπτο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός ισοφάρισε την σειρά με τον Ολυμπιακό (60-50), στους τελικούς της Α1 Μπάσκετ Γυναικών και πλέον όλα θα κριθούν στο 5ο ματς.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024