Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πρόταση για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

Πρόταση για άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο

Γερουσιαστής ανοίγει τη συζήτηση για να αρθεί το καθεστώς που ισχύει από το 1974 και που ουσιαστικά έχει καταστρατηγηθεί από την τουρκική και τουρκοκυπριακή πλευρά

Πρόταση για την άρση του εμπάργκο πώλησης αμερικανικών όπλων στην Κύπρο, υπέβαλε ο αμερικανός γερουσιαστής Ντέιβιντ Ν. Σισιλίνι (David N. Cicilline) από το Ρόουντ Άιλαντ

Σε δήλωσή του αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ένας κρίσιμος στρατηγικός εταίρος που προσέφερε σημαντική υποστήριξη για τον πόλεμο κατά του Ισλαμικού Κράτους στην Ανατολική Μεσόγειο». Ο Ντ. Σισιλίνι, μέλος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, αναφέρει ακόμα: «Το εμπάργκο για την πώληση και μεταφορά στρατιωτικών όπλων στην Κύπρο είναι ετεροχρονισμένο και ένα εμπόδιο στην πάρα πέρα ενίσχυση της συνεργασίας μας». Τονίζει πως είναι σημαντικό «να αρθεί η απαγόρευση το συντομότερο δυνατό».

Το πρώτο εμπάργκο επιβλήθηκε το 1974 μετά την τουρκική εισβολή, όπου ήταν εμπάργκο και προς την Τουρκία. Σε ελάχιστο διάστημα οι Τούρκοι ακύρωσαν αυτό το εμπάργκο και οι Αμαρικανοί αναγκάστηκαν να το επιβάλλουν στην Κύπρο με τη δικαιολογία ότι αυτό θα ενθαρρύνει τις δύο κοινότητες για επανένωση του νησιού.

Τα 40.000 τουρκικά στρατεύματα κατοχής που βρίσκονται στην Κύπρο κατάφεραν στην πράξη να ακυρώσουν κι αυτοί την αμερικανική οδηγία του Κογκρέσου διότι ήταν ενισχυμένα με όπλα, άρματα μάχης και μεταφοράς προσωπικού και πυρομαχικά αμερικανικής κατασκευής, χωρίς ποτέ κανείς από τις ΗΠΑ να αντιδράσει.

Σε διπλωματικό επίπεδο η κίνηση αυτή από μέρους τους Ντέιβιντ Σισιλίνι θεωρείται ως δείγμα της αλλαγής προσέγγισης που υπάρχει στην Ουάσιγκτον έναντι της Κύπρου και κυρίως για την όλη συνεργασία των δύο χωρών.

Sports in

Από τον Ολυμπιακό στη Χιροσίμα

Τα γιεν της JT Thunders έπεισαν τον Ντανιέλ Καστελάνι να πάρει το αεροπλάνο για την Ιαπωνία.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024