Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Πλαγκτόν, ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος

Πλαγκτόν, ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος

Μια έκθεση αφιερωμένη στο πλαγκτόν, που εγκαινιάζεται στην Αθήνα την ερχόμενη Τετάρτη, «παντρεύει» την τέχνη με την επιστήμη

Τι κοινό έχουν τα σύννεφα στον ουρανό, τα ψάρια που βάζουμε στο τραπέζι μας, η υπέροχη μυρωδιά της θαλασσινής αύρας, το πετρέλαιο, το φυσικό αέριο, αλλά και η κάθε ανάσα που παίρνουμε; Οφείλουν την ύπαρξή τους σε έναν μικροσκοπικό (κυριολεκτικά) ζωοδότη του πλανήτη Γη που ονομάζεται πλαγκτόν.

Το πλαγκτόν περιλαμβάνει όλους τους οργανισμούς που (σε γενικό πλαίσιο) είναι μικρότεροι από ένα χιλιοστόμετρο και παρασύρονται με τα ρεύματα στους ωκεανούς και στις θάλασσες – πρόκειται για τον υδάτινο κόσμο του κόσμου μας, που να μην ξεχνάμε ότι καλύπτει το 71% της επιφάνειας του πλανήτη μας. Και η περίεργη ονομασία του είναι ελληνική, για την ακρίβεια αρχαιοελληνική: προέρχεται από τη λέξη «πλαγκτός», που σημαίνει «περιπλανώμενος». Χωρίς αυτούς τους «νομάδες» του νερού, όχι μόνο του αλμυρού αλλά και του γλυκού και του υφάλμυρου, χωρίς αυτά τα παράξενα, πανέμορφα, περιπλανώμενα πλάσματα, ο πλανήτης μας θα ήταν… ακατοίκητος!

Σε αυτούς τους μικρούς οργανισμούς, με την τεράστια προσφορά στον πλανήτη, που είναι το «σπίτι» μας, αλλά και στην ίδια την ύπαρξή μας αφιερώνεται μια άκρως ενδιαφέρουσα, πολύπλευρη έκθεση με τίτλο «Πλαγκτόν: ένας θαυμαστός υδάτινος κόσμος».

Η έκθεση που τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) και του Πανεπιστημίου Πατρών εγκαινιάζεται την ερχόμενη Τετάρτη 18 Απριλίου στο Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου (Γουναροπούλου 6, Ανω Ιλίσια, ώρα 19.30). Εχει μάλιστα διττό χαρακτήρα καθώς «παντρεύει» την τέχνη με την επιστήμη: παρουσιάζει έργα σύγχρονης τέχνης εμπνευσμένα από το πλαγκτόν, αλλά την ίδια στιγμή περιλαμβάνει ομιλίες εξειδικευμένων έγκριτων επιστημόνων σχετικά με τις διαφορετικές πτυχές αυτού του μικρόκοσμου, του κρυμμένου κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024