Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η στρατηγική ψυχραιμίας στο Αιγαίο και η «βραδυφλεγής βόμβα» Καμμένου

Η στρατηγική ψυχραιμίας στο Αιγαίο και η «βραδυφλεγής βόμβα» Καμμένου

Η γέφυρα επικοινωνίας Γιλντιρίμ - Τσίπρα, το περίεργο περιστατικό της Ρω, η πτώση του Mirage και τα προσωπικά παιχνίδια του υπουργού Aμυνας

Το μεγάλο στοίχημα για την Αθήνα αυτή την περίοδο σε ό,τι αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις έχει να κάνει με την επίδειξη σύνεσης και ψυχραιμίας. Αυτό δεν είναι δυστυχώς δεδομένο. Το περιστατικό με το τουρκικό ελικόπτερο στη Ρω το βράδυ της περασμένης Δευτέρας 9 Απριλίου απέδειξε ότι η απόσταση μεταξύ τού να σημειωθεί ή να αποφευχθεί ένα «θερμό επεισόδιο» είναι πολύ μικρή.

Οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Βήματος», μετά τα τελευταία περιστατικά στο Αιγαίο Πέλαγος και στον Εβρο, με σπουδαιότερο εξ αυτών εκείνο της 12ης Φεβρουαρίου στα Ιμια, οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται, κατά κάποιον τρόπο, «με το δάχτυλο στη σκανδάλη». Υπάρχουν όμως ορισμένοι, ακόμη και σε υψηλές κυβερνητικές θέσεις, που δεν κατανοούν, ως φαίνεται, την ευαισθησία των στιγμών και θεωρούν ότι μπορούν να παίζουν επικοινωνιακά παιχνίδια για προσωπικό πολιτικό όφελος. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος.

Παράλληλα, καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρηθούν ανοικτοί όποιοι δίαυλοι επικοινωνίας υπάρχουν με την Αγκυρα, ώστε να μπορέσουν να μπουν οι βάσεις κάποιας συνεννόησης σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος. Σε αυτό το πλαίσιο, η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον τούρκο ομόλογό του Μπιναλί Γιλντιρίμ το βράδυ της περασμένης Πέμπτης – με πρωτοβουλία του τελευταίου – ίσως να έχει περισσότερη σημασία από εκείνη που εκ πρώτης όψεως της δόθηκε. Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, ο κ. Γιλντιρίμ μετέφερε στον έλληνα πρωθυπουργό τα συλλυπητήρια του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον θάνατο του αξιωματικού της Πολεμικής Αεροπορίας σμηναγού Γεωργίου Μπαλταδώρου το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης κατά τη διάρκεια επιχειρησιακής αποστολής αναχαίτισης τουρκικών μαχητικών.

Παράλληλα, αναφέρεται ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν «να ενισχύσουν τον διάλογο των δύο χωρών στο μέλλον».
Ωστόσο, η άτυπη ενημέρωση πηγών του Μεγάρου Μαξίμου για την τηλεφωνική συνομιλία παρουσιάζει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με αυτήν, ο κ. Τσίπρας έθεσε στον κ. Γιλντιρίμ το ζήτημα των δύο ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές υψίστης ασφαλείας της Αδριανούπολης, με τον τούρκο πρωθυπουργό να ενημερώνει τον έλληνα ομόλογό του για την εξέλιξη της δικαστικής έρευνας και να δεσμεύεται να τον κρατά ενήμερο. Εφόσον αυτό όντως ισχύει, τότε είναι η πρώτη φορά από τις 2 Μαρτίου, όταν οι δύο Ελληνες συνελήφθησαν στην ελληνοτουρκική μεθόριο στον Εβρο, που η Αγκυρα προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση. Επιπλέον, οι δύο πρωθυπουργοί φέρονται να συζήτησαν για τη συνεργασία με σκοπό την εξάρθρωση του δικτύου του Φετουλάχ Γκιουλέν.

Με δεδομένη τη σημασία που αποδίδει η τουρκική κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό, ίσως να ανοίγει ένα παράθυρο συνεννόησης που θα μπορούσε να προλειάνει το έδαφος για μια ευνοϊκή εξέλιξη στην υπόθεση των «2». Αλλωστε, γκιουλενιστές δεν μπορούν να θεωρηθούν μόνο οι 8 τούρκοι αξιωματικοί που διέφυγαν στην Ελλάδα μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016 ζητώντας άσυλο και οι οποίοι δεν δύνανται να εκδοθούν στην Τουρκία μετά την αμετάκλητη απόφαση του Αρείου Πάγου. Λόγω κυρίως γεωγραφίας, η χώρα μας αποτελεί δίοδο των γκιουλενιστών σε τρίτες χώρες, στην Ευρώπη ή και αλλού. Υπενθυμίζεται επίσης ότι πολύ πρόσφατα οι ελληνικές αρχές ασφαλείας είχαν αποτρέψει την εγκατάσταση στην Ελλάδα τούρκων γκιουλενιστών, καθώς είχαν εντοπιστεί αμερικανοί υπήκοοι με σχέση με το δίκτυο του γνωστού ιμάμη που ήθελαν να δημιουργήσουν σχετική υποδομή στο έδαφος της χώρας.

Διαβάστε ολόκληρο το δημοσίευμα εδώ 

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024