Σάββατο 20 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νέος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του ιού HIV

Νέος τρόπος πρόληψης της μετάδοσης του ιού HIV

Εν αντιθέσει με τις συμβατικές μεθόδους πρόληψης της μετάδοσης (προφυλακτικό ή αντιρετροϊκή αγωγή), το εμφύτευμα εκμεταλλεύεται τη φυσική ανοσία ορισμένων ανθρώπων στον ιό

Βρετανοί ερευνητές ανέπτυξαν μια νέα μικροσυσκευή που προστατεύει τις γυναίκες από τον ιό HIV, που προκαλεί το AIDS.

Πρόκειται για ένα κολπικό εμφύτευμα που μειώνει τον αριθμό των κυττάρων που ο ιός HIV μπορεί να στοχεύσει στο γεννητικό κανάλι της γυναίκας. Εν αντιθέσει με τις συμβατικές μεθόδους πρόληψης της μετάδοσης (προφυλακτικό ή αντιρετροϊκή αγωγή) το εμφύτευμα εκμεταλλεύεται τη φυσική ανοσία ορισμένων ανθρώπων στον ιό.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο HIV μολύνει τον άνθρωπο αλλοιώνοντας τα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού, όταν εισβάλλει στο σώμα. Όταν τα Τ-κύτταρα είναι σε φάση ηρεμίας και δεν επιχειρούν να καταπολεμήσουν κάποιον εισβολέα, δεν μολύνονται και ο HIV δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο. Όταν τα Τ-κύτταρα είναι λοιπόν σε φάση ξεκούρασης χαρακτηρίζονται και ως «ανοσο-ηρεμιστικά».

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Journal of Controlled Release, ο καθηγητής Εμμανουελ Χο και οι συνεργάτες του στη Φαρμακευτική Σχολή του πανεπιστημίου εμπνεύστηκαν το εμφύτευμα από μια προηγούμενη έρευνα που είχε γίνει σε εκδιδόμενα άτομα στην Κένυα. Εκεί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μανιτόμπα είχαν παρατηρήσει ότι πολλές εκδιδόμενες γυναίκες που είχαν κάνει σεξ με θετικά στον HIV άτομα δεν είχαν κολλήσει τον ιό. Αργότερα, διαπίστωσαν ότι οι ιερόδουλες είχαν στον οργανισμό τους T-κύτταρα που ήταν «ανοσο-ηρεμιστικά».

«Παρατηρώντας το φαινόμενο αναρωτηθήκαμε αν ήταν δυνατόν φαρμακολογικά να προκαλέσουμε ανοσο-ηρεμία με φάρμακα που θα φτάσουν σίγουρα στο σημείο της λοίμωξης. Διοχετεύοντας φαρμακευτικές ουσίες εκεί που είναι αναγκαίες, ελπίζουμε να αυξήσουμε τις πιθανότητες να προκαλέσουμε ανοσο-ηρεμία», εξηγεί ο Δρ Χο.

Το κολπικό εμφύτευμα απαρτίζεται από ένα κοίλο σωλήνα και δύο εύκαμπτους βραχίονες για να το κρατήσει στη θέση του. Περιέχει υδροξυχλωροκίνη (HCQ), η οποία διασκορπίζεται αργά μέσω του πορώδους υλικού του σωλήνα και απορροφάται από τα τοιχώματα του κόλπου.

Δοκιμάστηκε σε ζωικά μοντέλα και οι επιστήμονες παρατήρησαν σημαντική μείωση της ενεργοποίησης των Τ-κυττάρων, γεγονός που σημαίνει ότι ο κόλπος έδειχνε να είναι σε μια κατάσταση ανοσο-ηρεμίας.

«Προς το παρόν, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε αν το εμφύτευμα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μόνο του για την πρόληψη της μετάδοσης του HIV ή αν είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείται συνδυαστικά με άλλες προληπτικές στρατηγικές. Αυτό θα απαντηθεί σε μελλοντικές έρευνες», καταλήγει ο Δρ Χο.

Sports in

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός

Live streaming: Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός. Παρακολουθήστε μέσω live streaming στις 19:00 την αναμέτρηση Ολυμπιακός – Παναθηναϊκός για τον 3ο τελικό της Volley League Γυναικών

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 20 Απριλίου 2024