Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Νέα απόφαση - σταθμός του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις

Νέα απόφαση – σταθμός του ΣτΕ για τις μειώσεις στις συντάξεις

Οι ανώτατοι δικαστές κρίνουν αντισυνταγματικές τις μειώσεις. Ωστόσο, με την απόφαση για μείωση των εισφορών θα παρασυρθεί και το εισόδημα των συνταξιούχων που θα πρέπει να αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω

Νέες φωτιές στην κυβέρνηση βάζει το Συμβούλιο της Επικρατείας έπειτα από την απόφαση που αφορούσε τις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών, επιστημόνων και αγροτών.

Αυτή τη φορά οι ανώτατοι δικαστές κατεδαφίζουν και το νομικό οικοδόμημα που αφορά στις συντάξεις και κρίνουν ότι οι μειώσεις είναι αντισυνταγματικές. Κάτι που αν συμβεί θα προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο καθώς πρόκειται για προαπαιτούμενο και για έσοδα που θα πρέπει με κάποιο τρόπο να καλυφθούν.

Όμως, η απόφαση για τις εισφορές αναμένεται να προκαλέσει αναταράξεις και αλλαγές και στα ποσά που εισπράττουν οι συνταξιούχοι. Από τη μια δηλαδή το ΣτΕ θα κρίνει παράνομες τις μειώσεις στις συντάξεις, αλλά ταυτόχρονα η μείωση των εισφορών που υποχρεωτικά θα πρέπει να γίνει θα έχει αντίκτυπο και στους συνταξιούχους.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής, δεν θα αλλάξει η ελάχιστη εισφορά. Δηλαδή:

– Τα 167 ευρώ το μήνα που πληρώνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες

– Τα 100 ευρώ το μήνα που δίνουν οι αγρότες

– Τα 220 ευρώ το μήνα που καταβάλλουν οι μηχανικοί και δικηγόροι

– Τα 200 ευρώ που πληρώνουν γιατροί και φαρμακοποιοί.

Αντιθέτως, θα επανεξεταστούν οι εισφορές για εισοδήματα από 22.000 έως 70.000 ευρώ, κατά τον υφυπουργό Τ. Πετρόπουλο. Το σχέδιο που έρχεται στο προσκήνιο είναι οι φόροι και οι εισφορές να φτάνουν έως το 55% του εισοδήματος. Σήμερα αγγίζουν το 75% λόγω των εξοντωτικών εισφορών που επέβαλε ο νόμος 4387/2016, γνωστός ως «νόμος Κατρούγκαλου».

Όπως είπε πρόσφατα ο κ. Κατρούγκαλος, μείωση εισφορών σημαίνει και μείωση των συντάξεων.

Με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, θα μειωθούν αναπόφευκτα οι εισφορές για τα υψηλά εισοδήματα και θα αλλάξει και το μίγμα των μειώσεων στις συντάξεις που καθορίστηκαν μεν με όριο το 18% αλλά είναι αμφίβολο αν θα μείνει σε αυτό το ποσοστό και δεν ανέβει στο 20%, λόγω μείωσης εισφορών και εσόδων.

Η απόφαση, ωστόσο, δεν έχει ακόμη οριστικοποιηθεί. Το ΣτΕ, όπως αποκαλύπτει ο Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής, θα την «αναμορφώσει» με νέα διάσκεψη της Ολομέλειάς του σύντομα. Στη νέα διάσκεψη θα αποτυπωθεί το πλήρες σκεπτικό, για τις διατάξεις που κρίνονται τελικώς αντισυνταγματικές στις εισφορές των μη μισθωτών, ενώ θα εξεταστεί να μην υπάρξει αναδρομική εφαρμογή της απόφασης.

Αυτό σημαίνει ότι οι εισφορές που πληρώθηκαν και οφείλονται στον ΕΦΚΑ για το 2017 και από 1/1/2018 «τρέχουν» κανονικά μέχρι να εξοφληθούν. Από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του ΣτΕ οι εισφορές δεν θα έχουν νομιμοποιητική βάση και θα πρέπει να αλλάξουν.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024