Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Χειρουργικό χτύπημα ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας στη Συρία

Χειρουργικό χτύπημα ΗΠΑ, Βρετανίας, Γαλλίας στη Συρία

Ο δυτικός συνασπισμός διεξήγαγε πυραυλική επίθεση κατά εγκαταστάσεων που σχετίζονται με χημικά όπλα

Το πιο σφοδρό χτύπημα που έχουν πραγματοποιήσει δυτικές δυνάμεις στη Συρία, στη διάρκεια του επταετούς εμφυλίου, διεξήγαγαν στις 04:00 τα ξημερώματα (τοπική ώρα) του Σαββάτου οι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία. Σε μια συντονισμένη επιχείρηση, υπό την κεντρική καθοδήγηση των ΗΠΑ, η δυτική συμμαχία εξαπέλυσε πυραυλική επίθεση κατά στόχων που σχετίζονται με τα χημικά όπλα της Συρίας, στα περίχωρα της Δαμασκού και κοντά στην πόλη Χομς.

Στην επιχείρηση φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκαν πύραυλοι Τόμαχοκ που εξαπολύθηκαν από τρία αμερικανικά πολεμικά πλοία -τουλάχιστον το ένα εκ των οποίων έπλεε στην Ερυθρά Θάλασσα-, πύραυλοι (που δεν έχει διευκρινιστεί ο τύπος τους) από αμερικανικά βομβαρδιστικά τύπου Β-1, τα οποία πιθανώς σηκώθηκαν από το Κατάρ, πύραυλοι Storm Shadow που εξαπολύθηκαν από βρετανικά αεροσκάφη τύπου Tornado, που σηκώθηκαν από τη βάση Ακρωτηρίου στην Κύπρο, ενώ συμμετείχαν γαλλικά μαχητικά τύπου Rafale, που απογειώθηκαν από τη Γαλλία, καθώς και γαλλικές φρεγάτες που βρίσκονταν στη Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τη δυτική συμμαχία, χτυπήθηκαν τρεις εγκαταστάσεις χημικών όπλων, εκ των οποίων ένα ερευνητικό κέντρο και δύο χώροι παραγωγής και αποθήκευσης.

Το χτύπημα ανακοίνωσε με διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, ενώ ακολούθησαν μηνύματα του γάλλου προέδρου Εμμανουέλ Μακρόν και της βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι ότι έδωσαν εντολή για συμμετοχή των δυνάμεών τους στην επιχείρηση.

Ακολούθησε ο αναμενόμενος «πόλεμος» προπαγάνδας. Η Συρία ανακοίνωσε ότι από τους 110 πυραύλους που εκτοξεύθηκαν, οι περισσότεροι αναχαιτίστηκαν, ενώ η προεδρία προχώρησε σε ανάρτηση βίντεο με τον Μπασάρ αλ Ασαντ να εισέρχεται στο Προεδρικό Μέγαρο, κανονικά, αν και το προηγούμενο 24ωρο οργίαζαν οι φήμες ότι βρίσκεται σε ρωσικό καταφύγιο.

Από την πλευρά της, η δυτική συμμαχία τονίζει ότι το χτύπημα ήταν επιτυχές και πως πλέον η δυνατότητα του καθεστώτος να επιτεθεί με χημικά όπλα κατά αμάχων -όπως συνέβη στην Ντούμα της επαρχίας Γούτα προ ολίγων ημερών και αποτέλεσε την αφορμή για την δυτική επίθεση- έχει εξασθενίσει.

Σε διπλωματικό επίπεδο, η επιχείρηση προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, που υποστηρίζει ότι οι ΗΠΑ επέλεξαν την στρατιωτική οδό αντί της διπλωματίας, όχι γιατί ενδιαφέρονται για τη χρήση χημικών όπλων από τη Δαμασκό, αλλά επειδή οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας προελαύνουν, απελευθερώνοντας εδάφη από διεθνείς τρομοκράτες. Η Μόσχα έχει ζητήσει σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επίθεση.

Οργή εξέφρασε και το Ιράν, με τον αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ να χαρακτηρίζει ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία «εγκληματίες» και τον πρόεδρο Χασάν Ρουχανί να υπογραμμίζει ότι η Τεχεράνη συνεχίζει να βρίσκεται στο πλευρό της Δαμασκού.

Στο πλευρό της δυτικής συμμαχίας έχει ταχθεί και η Γερμανία, αν και δεν έλαβε μέρος στην επιχείρηση, ενώ η ΕΕ ανακοίνωσε ότι στέκεται στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων και υποστηρίζει κάθε προσπάθεια για αποτροπή της χρήσης χημικών όπλων.  Υπέρ της επιχείρησης έχει ταχθεί το Ισραήλ και η Αυστραλία. «Κατάλληλη απάντηση» χαρακτήρισε την επιχείρηση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, αλλά παράλληλα o πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ ζήτησε διπλωματική λύση στην κρίση. Υπέρ της διπλωματικής λύσης τάσσεται και η Ελλάδα.

Αν και οι εκτιμήσεις των αναλυτών είναι ότι πρόκειται για ένα χειρουργικό χτύπημα, το οποίο δεν θα έχει συνέχεια υπό την έννοια της κλιμάκωσης των επιχειρήσεων εναντίον της Συρίας, το Παρίσι προειδοποίησε ότι εάν η «κόκκινη γραμμή» ξεπεραστεί ξανά, νέο χτύπημα είναι πάντα μέσα στις πιθανές επιλογές.

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024