Τετάρτη 17 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Νεκρός ο πιλότος του Μιράζ που κατέπεσε στη Σκύρο

Νεκρός ο πιλότος του Μιράζ που κατέπεσε στη Σκύρο

Το μαχητικό αεροσκάφος της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε, πριν προσγειωθεί εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου

Νεκρός εντοπίστηκε ο πιλότος του μαχητικού αεροσκάφους τύπου Μιράζ 2000-5 της Πολεμικής Αεροπορίας που συνετρίβη ανοιχτά της Σκύρου πριν προσγειωθεί.

Την είδηση του θανάτου του πιλότου ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, μέσω ανάρτησής του στο Twitter. «Ένας έλληνας πιλότος στο πάνθεον των Ηρώων. Έπεσε υπέρ πίστεως και Πατρίδος μαχόμενος για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας».

Η ανακοίνωση του ΓΕΑ

Λίγη ώρα αργότερα ήρθε και η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η οποία επιβεβαιώνει τον θάνατο του κυβερνήτη του αεροσκάφους, Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «την Πέμπτη 12 Απριλίου 2018 και ώρα 12:15, μονοθέσιο αεροσκάφος M2000-5 της 114ΠΜ/331Μ, στην φάση προσέγγισης για προσγείωση μετά ολοκλήρωση επιχειρησιακής αποστολής και σε απόσταση εννέα (9) ναυτικά μίλια βορειοανατολικά της Νήσου Σκύρου, προσέκρουσε στη θάλασσα με συνέπεια το θανάσιμο τραυματισμό του κυβερνήτη του αεροσκάφους Σμηναγού (Ι) Γεώργιου Μπαλταδώρου».

«Συγκροτήθηκε αρμόδια επιτροπή για την διερεύνηση του δυστυχήματος» καταλήγει.

Οι έρευνες για τον εντοπισμό της σορού και των συντριμμιών του μαχητικού αεροσκάφους επικεντρώνονται στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά της Σκύρου. Στην επιχείρηση συμμετέχουν τα σώματα των ενόπλων δυνάμεων και το λιμενικό με ένα ελικόπτερο Super Puma, τη φρεγάτα «Ψαρά», ένα ελικόπτερο S70 από το Κοτρώνι του Μαραθώνα και ένα C27.

Από την πρώτη στιγμή, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον υπουργό Αμυνας Π.Καμμένο και το αρχηγείο της Πολεμικής Αεροπορίας για την εξέλιξη των ερευνών.

Επέστρεφε από αναχαίτιση στο Αιγαίο

Το μαχητικό αεροσκάφος τύπου της Πολεμικής Αεροπορίας κατέπεσε, πριν προσγειωθεί εννέα μίλια βορειοανατολικά της Σκύρου, με τον άτυχο χειριστή να μην προλαβαίνει να δώσει σήμα πριν χαθεί από τα ραντάρ.

Το Μιράζ 2000-5 φέρεται να ήταν το ένα από τα δύο μαχητικά που είχε απογειωθεί για να αναχαιτίσει τουρκικά μαχητικά που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών, και μετά την αναχαίτιση επέστρεφε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του νησιού, όταν χάθηκε το στίγμα του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δύο Μιράζ 2000-5 πετούσαν επί 45 λεπτά πάνω από το Αιγαίο.

Στην περιοχή φέρεται να επικρατούσαν καλές καιρικές συνθήκες, ενώ ο χειριστής που αεροσκάφους ήταν έμπειρος, με πολλές ώρες πτήσεις στο ενεργητικό του.

Από τις πρώτες πληροφορίες συνάγεται το συμπέρασμα ότι, όταν επέστρεφαν, ο νούμερο 2 του σχηματισμού ανέφερε ότι ο νούμερο 1 συνετρίβη στη θάλασσα. Αρμόδια επιτροπή για τη διερεύνηση του δυστυχήματος έχει συγκροτήσει η Πολεμική Αεροπορία.

Αναφορικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το δυστύχημα ο ΑΝΥΕΘΑ Φώτης Κουβέλης δήλωσε σε εκπομπή της ελληνικής ραδιοφωνίας : «Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουμε από τις στρατιωτικές αρχές, επέστρεφαν από μια αναχαίτιση δυο τουρκικών αεροσκαφών, η οποία αναχαίτιση δεν έγινε, διότι είχαν ήδη φύγει τα τουρκικά αεροσκάφη προς την Τουρκία. Έτσι επέστρεφαν στη βάση τους στη Σκύρο και 9 μίλια πριν πλησιάσουν στο νησί, ο δεύτερος πιλότος, γιατί ο αείμνηστος Γιώργος Μπαλταδώρος ήταν ο αρχηγός της αποστολής, έχασε ξαφνικά το πρώτο αεροσκάφος, το οποίο έπεσε στη θάλασσα. Έτσι λοιπόν χάθηκε ο γενναίος αυτός άνθρωπος. Συνεχίζονται οι έρευνες στο συγκεκριμένο σημείο. Κατηγορηματικά, ο θάνατος του πιλότου μας του Γιώργου Μπαλταδώρου δεν έχει σχέση με αναχαίτιση. Εννέα μίλια πριν φθάσει στη Σκύρο χάθηκε το αεροσκάφος μαζί με τον Γιώργο Μπαλταδώρο».

Sports in

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης

LIVE: Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Παρακολουθήστε live την εξέλιξη της αναμέτρησης Ντόρτμουντ – Ατλέτικο Μαδρίτης για τα προημιτελικά του Champions League.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Απριλίου 2024