Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ρονάλντο ή Ερντογάν;

Ρονάλντο ή Ερντογάν;

Ορισμένες σκέψεις γύρω από τη λίστα με τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους του κόσμου

Χαράς ευαγγέλια για τους απανταχού αντι-ελιτιστές είναι η λίστα του YouGov με τους πιο δημοφιλείς ανθρώπους του πλανήτη – ενστάσεις για τη μεθολογία της οποίας δεν μας απασχολούν σε πρώτο χρόνο. Στην κορυφή παραμένουν ο «πλούσιος φιλάνθρωπος» Μπιλ Γκέιτς, ο «πρόεδρος σταρ» Μπάρακ Ομπάμα, η «ακτιβίστρια» Αντζελίνα Τζολί και η Μισέλ Ομπάμα. Στην πέμπτη -από την τρίτη- θέση πέφτει η Χίλαρι Κλίντον και στην όγδοη για τις γυναίκες παραμένει η Άνγκελα Μέρκελ.

Πρόσωπα που λειτουργούν σαν αφορμή για τους λαϊκιστές από τη βαθιά Αμερική ως τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης ώστε να τραβήξουν τις διαχωριστικές γραμμές που τόσο έχουν ανάγκη διαφημίζοντας την πραμάτεια τους. Ο Ομπάμα, ειδικά, αποτελεί τον ιδεότυπο της ελίτ που δεν ανήκει στον λαό αλλά στον «φιλελεύθερο πολτό» της παγκοσμιοποίησης. Η αντιπαράθεση γύρω από το πιστοποιητικό γέννησής του κατά την πρώτη προεκλογική του εκστρατεία είχε αναδείξει αυτή τη γελοία λογική: ο ίδιος ενσάρκωνε στα μάτια των δεξιών «και την “ελίτ των δύο ακτών” και τον “Άλλο Αφροαμερικανό”, με κανένα από τα δύο να μην ανήκει στην “καθαρή” Αμερική» (Jan-Werner Muller, «Τι είναι ο λαϊκισμός;», Πόλις).

Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι στη δημοσκόπηση της YouGov ο πρώην πρόεδρος διατηρεί την πρωτιά στις ΗΠΑ, αλλά στη δεύτερη θέση ακολουθεί ο Ντόναλντ Τραμπ, που κατά τ’ άλλα κατατάσσεται 17ος παγκοσμίως.

Στην έκτη θέση, παρεμπιπτόντως, βρίσκεται ο Πούτιν και στη 19η ο Ερντογάν ως νέα είσοδος. Ο ρώσος ηγέτης ενσαρκώνει τη μοναδική ηθική αντιπροσώπευση του λαού του. Δεν αναγνωρίζει την κοινωνία των πολιτών -την αντιπολιτευτική εναλλακτική στο imperium του- και ανακαλύπτει παντού εσωτερικούς εχθρούς και πράκτορες. Ο τούρκος πρόεδρος είναι το πρώην θύμα και μονίμως ένας άνθρωπος του έθνους. Αν και ελέγχει την πολιτική, οικονομική και μιντιακή ζωή της χώρας του, αυτοπροβάλλεται ως ο μαχητής του δρόμου από το Κασιμπασά, την άγρια γειτονιά της Κωνσταντινούπολης.

Οι Τσάκι Τσαν, Κριστιάνο Ρονάλντο, Λιονέλ Μέσι και Ντέιβιντ Μπέκαμ, στις θέσεις 3, 10, 11 και 13 αντιστοίχως, επιβεβαιώνουν τη συγκολλητική ουσία μιας τέτοιας λίστας: ζούμε στην επικράτεια του infotainment, όπου ακόμη κι έτσι ο Τραμπ βαθμολογείται σαν μέτριος περφόρμερ.

Sports in

Το μεγάλο λάθος του Σλούκα έδωσε το πλεονέκτημα στην Μακάμπι (vid)

Ο Κώστας Σλούκας πήρε την λάθος απόφαση, τη λάθος στιγμή. Και η Μακάμπι…

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 24 Απριλίου 2024