Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Μια ώρα χρειάστηκε ο Τραμπ για να ρίξει τους τόνους με Ρωσία

Μια ώρα χρειάστηκε ο Τραμπ για να ρίξει τους τόνους με Ρωσία

Ο αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος»

Λίγα λεπτά μετά την ευθεία πρόκλησή του προς τη Ρωσία ότι οι ΗΠΑ δεν θα μείνουν άπραγες στις επιθέσεις που εξαπολύουν οι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις με χημικά όπλα κατά αμάχων, ο Ντόναλντ Τραμπ επανήλθε με νέα ανάρτηση στο Twitter, σε ηπιότερους τόνους έναντι της Μόσχας.

Ο αμερικανός πρόεδρος προσφέρθηκε να βοηθήσει να ενισχυθεί η οικονομία της Ρωσίας και ζήτησε να μπει ένα τέλος στην «κούρσα των εξοπλισμών», όπως την αποκάλεσε, σε μια προφανή προσπάθεια διπλωματικού «ανοίγματος», λιγότερο από μία ώρα αφότου προειδοποίησε τη Μόσχα ότι επίκεινται πυραυλικά πλήγματα στη Συρία.

«Η σχέση μας με τη Ρωσία είναι τώρα χειρότερη από ποτέ, περιλαμβανομένου και του Ψυχρού Πολέμου. Δεν υπάρχει λόγος γι’ αυτό. Η Ρωσία μάς χρειάζεται για να βοηθήσουμε με την οικονομία της, κάτι που θα είναι πολύ εύκολο να κάνουμε, και χρειαζόμαστε όλα τα έθνη να εργάζονται από κοινού. Να σταματήσουμε την κούρσα των εξοπλισμών;» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter.

 «Ουδέν σχόλιο» από το Πεντάγωνο για τις μελλοντικές επιχειρήσεις του

Το Πεντάγωνο, μετά την προειδοποίηση του Τραμπ ότι σύντομα, ανέφερε ότι δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές επιχειρήσεις του.

«Το υπουργείο δεν σχολιάζει τις ενδεχόμενες μελλοντικές στρατιωτικές δράσεις του. Σας παραπέμπω στον Λευκό Οίκο για να χαρακτηρίσει το μήνυμα του προέδρου» στο Twitter, ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Έρικ Πέιον, εκπρόσωπος του Πενταγώνου.

«Όπως σημείωσε ο πρόεδρος στις 8 Απριλίου, η επίθεση με χημικά όπλα από το συριακό καθεστώς εναντίον αθώων πολιτών στην Ντούμα της Συρίας στις 7 Απριλίου ήταν φρικιαστική και απαιτεί μια άμεση απάντηση από τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

«Η αντιπαράθεση με Ρωσία προκλήθηκε από τη διεφθαρμένη έρευνα του Μιούλερ»

Με νέα ανάρτηση στο Twitter, ο αμερικανός πρόεδρος εκτίμησε πως η εχθρότητα με τη Μόσχα προκλήθηκε από τη «διεφθαρμένη» έρευνα που, όπως είπε, προκάλεσαν οι Δημοκρατικοί για τη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

«Η εχθρότητα με τη Ρωσία οφείλεται κυρίως στην Ψευδή και Διεφθαρμένη Ρωσική Έρευνα, που προκάλεσαν όλοι οι πιστοί Δημοκρατικοί, ή πρόσωπα που εργάστηκαν για τον Ομπάμα. Ο (ειδικός εισαγγελέας) Μλερ είναι εκείνος που έχει τις περισσότερες συγκρούσεις (συμφερόντων)» έγραψε ο Τραμπ σε μήνυμά του στο Twitter.

Νωρίτερα, ο αμερικανός πρόεδρος απάντησε άμεσα και όχι ιδιαίτερα σε διπλωματικό τόνο στις ρωσικές απειλές περί κατάρριψης κάθε αμερικανικού πυραύλου που θα πλήξει τη Συρία.

«Η Ρωσία δεσμεύεται να καταρρίψει όλους τους πυραύλους προς τη Συρία. Ετοιμάσου Ρωσία, γιατί θα έρχονται, ωραίοι, νέοι και “έξυπνοι”. Δεν θα έπρεπε να είστε σύμμαχοι με ένα ζώο που σκοτώνει τους ανθρώπους του με χημικά και το ευχαριστιέται».

Ρωσία: Οι έξυπνοι πύραυλοι στοχεύουν σε τρομοκράτες

Σε απάντηση της προκλητικής ανάρτησης, η ρωσίδα εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας τόνισε ότι «τους έξυπνους πυραύλους τους ρίχνουμε σε τρομοκράτες και όχι σε νόμιμες κυβερνήσεις».

Παράλληλα, άφησε αιχμές ότι η χρήση των «έξυπνων πυραύλων (από την αμερικανική πλευρά) ενδέχεται να αποτελεί μια προσπάθεια να καταστραφούν οι αποδείξεις για την φερόμενη επίθεση με χημικά στο έδαφος της Συρίας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα σχόλια του ρώσου πρεσβευτή στον Λίβανο, ο οποίος είπε πως θα καταρριφθεί οποιοσδήποτε πύραυλος των ΗΠΑ εκτοξευθεί εναντίον της Συρίας και πως θα τεθούν στο στόχαστρο οι εγκαταστάσεις εκτόξευσης, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, σε τηλεδιάσκεψη με τους δημοσιογράφους δήλωσε πως «δεν θα ήθελα να υπεισέλθω με οποιονδήποτε τρόπο σε θέματα, όπως τι θα μπορούσε να συμβεί αν πραγματοποιηθεί αυτό ή εκείνο το πλήγμα».

«Θα ήθελα ακόμη να ελπίζω πως όλα τα μέρη θα αποφύγουν ορισμένα βήματα που κανείς δεν προκάλεσε στην πραγματικότητα, τα οποία μπορεί να αποσταθεροποιήσουν σε σημαντικό βαθμό την ήδη εύθραυστη κατάσταση στην περιοχή».

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους εξετάζουν αν θα πλήξουν τη Συρία έπειτα από την επίθεση με δηλητηριώδες αέριο που φέρεται να πραγματοποιήθηκε και, σύμφωνα με οργανώσεις παροχής ιατρικής βοήθειας, είχε αποτέλεσμα τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων στην ανταρτοκρατούμενη πόλη Ντούμα.

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι οι ισχυρισμοί ότι συριακές κυβερνητικές δυνάμεις εξαπέλυσαν την επίθεση με χημικά όπλα δεν βασίζονται σε πραγματικά γεγονότα και λέει πως επιθυμεί να διεξαχθεί αμερόληπτη έρευνα για το συμβάν.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός

LIVE: Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός. Παρακολουθήστε live στις 15:00 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός για τον 4ο τελικό της Α1 μπάσκετ γυναικών.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024