Τρίτη 23 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Βασίλης Σπανούλης: Το μάτι μου πέφτει πάντα στα... λάθη!

Βασίλης Σπανούλης: Το μάτι μου πέφτει πάντα στα… λάθη!

O Kill Bill αφήνει στην άκρη τις ασίστ και το σκοράρισμα και φανερώνει τον αναγκαίο κυνισμό του

Πολλά και μαζεμένα του έλαχαν εσχάτως του Βασίλη Σπανούλη, αλλά όλα για κάποιον λόγο συμβαίνουν: για κάποιον λόγο πρέπει να πασάρει ακατάσχετα, για κάποιον λόγο πρέπει να σκοράρει ασύστολα, για κάποιον λόγο πρέπει να είναι ο εαυτός του!

Και δη (πρέπει να είναι) ο καλύτερος εαυτός του στην όχι και τόσο τρυφερή, μα πάντοτε δημιουργική, εκτελεστική και – όσο οξύμωρο κι αν ακούγεται αυτό – πολλά υποσχόμενη για τους καημούς και τους πόθους του, ηλικία των 36 ετών, που δεν τα περπατάει απλώς, αλλά τα τρέχει, τα αλαλιάζει και τους αλλάζει τον αδόξαστο!

Πριν από μια εβδομάδα στη Μάλαγα προσπέρασε τον «έτερο Καππαδόκη» Δημήτρη Διαμαντίδη και αναρριχήθηκε στο Εβερεστ των κορυφαίων πασέρ της Ευρωλίγκας, ενώ τον χωρίζουν 490 πόντοι από τον Κάρλος Ναβάρο για να χρισθεί πρώτος σκόρερ της διοργάνωσης.

Σαράντα οκτώ ώρες αργότερα άφησε πίσω του τον Αγγελο Κορωνιό και χρειάζεται άλλους 19 πόντους για να μοστράρει την αφεντομουτσουνάρα του στο Νο1 των σκόρερ της ελληνικής επαγγελματικής λίγκας, χώρια που απέχει 123 ασίστ από τον Διαμαντίδη για να πάρει την πρωτοκαθεδρία και στη λίστα με τους ντόπιους σερβιτόρους.

Τελειομανής
Ολα αυτά δεν είναι ούτε λίγα, ούτε ευκαταφρόνητα, αλλά πέσαμε στην περίπτωση ενός τύπου που φορά παρωπίδες και δεν κοιτάζει το δάσος, αλλά το επόμενο δέντρο. «Ηξερα ότι χρειαζόμουν τέσσερις ασίστ για να ανέβω στην πρώτη θέση, αλλά δεν τις μετρούσα κιόλας. Δεν με νοιάζουν τα ρεκόρ αυτά καθαυτά, αλλά το τι φέρνουν στην ομάδα. Θα ασχοληθώ με τα ατομικά επιτεύγματά μου όταν βγω στη σύνταξη και δεν θα ‘χω τι άλλο να κάνω»!

Το λέει και το εννοεί ο αρχηγός του Ολυμπιακού και μάλιστα μετά λόγου γνώσεως. «Αυτό που με ενδιαφέρει είναι να μπαίνω στο γήπεδο και να χαίρομαι το παιχνίδι, χωρίς εκπτώσεις, ενοχές και δεύτερες σκέψεις. Νιώθω ευλογημένος που είμαι υγιής, κάνω αυτό που λατρεύω και δίνω ό,τι μπορώ και ό,τι μου βγαίνει κάθε βράδυ. Εάν ασχολιόμουν με το ανελέητο κυνηγητό των ρεκόρ θα αποπροσανατολιζόμουν και θα χαλούσα το μυαλό μου. Μπαίνω και παίζω σαν να μην τρέχει τίποτε, λες και είμαι το παιδί στην αυλή του σχολείου ή στην αλάνα και ξέρω πως όλα τα άλλα θα συμβούν μόνα τους».

Ο Σπανούλης είναι ο… Σπανούλης, τουτέστιν, όπως κάθε σπουδαίος στο είδος του, ένας και μοναδικός: όχι μονάχα για την μπασκετοσύνη και την ιδιοφυΐα που καταθέτει, αλλά και για την αποφασιστικότητα, τον μόχθο, την αφοσίωση, τον εγωισμό, το πάθος και την τελειομανία του, που «είναι πολύ καταπιεστική, αλλά έμαθα να ζω μαζί της».

Τα θέλει όλα και θέλει να είναι όλα τέλεια. «Δεν θα μπορούσα να ζήσω με το εάν και εφόσον, γι’ αυτό κάνω βουρ στον πατσά. Είμαι ψυχάκιας με το μπάσκετ και ακόμη και τώρα μπαίνω στο γήπεδο σαν να είναι η πρώτη φορά ή σαν να παίζω το τελευταίο ματς της ζωής μου» αυτοπροσδιορίζεται.

Δεν υπερβάλλει, ίσως κιόλας υπερβάλλει προς τα… κάτω! Τόσο ψυχάκιας είναι που το μάτι του πέφτει πάντοτε στο λάθος! «Ναι, όταν κοιτάζω τη στατιστική ενός αγώνα, ασυναίσθητα το βλέμμα μου πηγαίνει στη στήλη με τα λάθη! Αυτά παρατηρώ πρώτα, ύστερα τα ριμπάουντ, μετά τις ασίστ και στο τέλος τους πόντους».

Εδώ ήρθαμε, καθότι την περασμένη Κυριακή κόντρα στην ΑΕΚ σκόραρε 21 πόντους, μοίρασε εννέα ασίστ και… πούλησε εννέα φορές την μπάλα! «Ναι, αλλά νικήσαμε» απαντά γελώντας, απεκδυόμενος των τύψεών του. «Υπολογίζω ότι ως γκαρντ σε κάθε αγώνα καλούμαι να διαχειριστώ 60-70 μπάλες, χώρια η πίεση που δέχομαι από τους αντιπάλους σε κάθε κατοχή. Θεωρώ λογικό το να κάνω λάθη, αρκεί να μην αποβαίνουν μοιραία, άλλωστε και ο Στιβ Νας που τον είχα πρότυπο ήταν πρώτος και στις δύο κατηγορίες. Και στις ασίστ και στα λάθη. Ή μήπως πάνε πίσω ο Τζέιμς Χάρντεν και ο ΛεΜπρόν Τζέιμς»!

Τον κανονικό Χάρντεν και τον κανονικό ΛεΜπρόν εννοεί ο Σπανούλης, διότι μέσα στο σπίτι του έχει τους… ιμιτασιόν! «Ναι, εκεί παίζουμε τρομερά ντέρμπι με τους γιους μου στο Playstation. Ο Θανάσης που είναι κιόλας αριστερόχειρας παίρνει τον Χάρντεν, ο Βασίλης τον Στεφ Κάρι και ο (σ.σ.: βαφτισιμιός του Θοδωρή Παπαλουκά) Δημήτρης τον ΛεΜπρόν Τζέιμς. Εγώ υποδύομαι τον εαυτό μου και γίνεται κόλαση»!

«Ψάχνω το βαζάκι με τη μερέντα!»

Εάν έπρεπε να δώσω έναν γλαφυρό ορισμό στην ασίστ, θα έλεγα ότι… είναι η έκφραση της αγάπης μου προς τον συμπαίκτη μου και της επιθυμίας μου να του βγάλω τον καλύτερο εαυτό του!

Ολόκληρη τη συνέντευξη μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ:

Sports in

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 23 Απριλίου 2024