Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
«Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για την ενίσχυση της Ευρωζώνης

«Καμπανάκι» Ρέγκλινγκ για την ενίσχυση της Ευρωζώνης

Τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας αναφορικά με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών για την εμβάθυνση και ενίσχυση της Ευρωζώνης τόνισε ο επικεφαλής του ESM

Τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας αναφορικά με την προώθηση των αναγκαίων αλλαγών για την εμβάθυνση και ενίσχυση της Ευρωζώνης τόνισε ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ.

Μιλώντας σε συνέδριο στις Βρυξέλλες, ο Ρέγκλινγκ έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στο τίτλο του συνεδρίου: «Αξιοποιώντας τη δυναμική για την ενίσχυση της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης», σημειώνοντας πως «τον Δεκέμβριο φαινόταν ότι η Ευρώπη έκανε αυτό ακριβώς: να αξιοποιεί την ευκαιρία. Μόνο τέσσερις μήνες μετά, όμως, δεν είμαι πλέον τόσο βέβαιος.»

» Φαίνεται να χάνουμε τη δυναμική (το μομέντουμ), παρά να την αξιοποιούμε. Επιτρέψτε μου να προειδοποιήσω ρητά για τον κίνδυνο πολιτικής αδράνειας. Οι χώρες πρέπει να κατανοήσουν ότι η τρέχουσα μεταρρυθμιστική ατζέντα αποτελεί πακέτο. Δεν θα πρέπει καμία να κοιτάζει τα δικά της στοιχεία μεμονωμένα».

Καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όλα θέλει

Συνεχίζοντας, ο επικεφαλής του ESM σημείωσε πως «καμία χώρα δεν θα πάρει όλα όσα θέλει – αλλά κάθε χώρα θα πάρει κάτι. Για να συμβεί αυτό, οι εθνικές παραδόσεις και πεποιθήσεις πρέπει να συναντηθούν κάπου στη μέση. Αυτός είναι ο τρόπος που λειτουργεί η Ευρώπη».

Μην περιμένουμε την επόμενη κρίση για αποφάσεις

Ο Κλ.Ρέγκλινγκ προειδοποίησε πως αν δεν ληφθούν τώρα οι αναγκαίες αποφάσεις τότε ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αλλαγές να γίνουν στην επόμενη κρίση υπό εξαιρετικά πιεστικές συνθήκες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

«Αν οι χώρες δεν μπορούν να συμφωνήσουν στο πακέτο αυτό, διακινδυνεύουμε να πρέπει να περιμένουμε την επόμενη κρίση. Τότε, οι αλλαγές που συζητούμε τώρα θα είναι αναπόφευκτες, αλλά θα γίνουν κάτω από ακραία χρονική πίεση και πιθανόν με υψηλότερο κόστος» είπε συγκεκριμένα ο Ρέγκλινγκ.

Ο νέος ρόλος του ESM

Σε ό,τι αφορά τις συζητούμενες αλλαγές στον ρόλο του ESM και την μετατροπή του σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, ο Κλ.Ρέγκλινγκ υποστήριξε ότι στόχος δεν είναι να παρθούν αρμοδιότητες από την Κομισιόν, αλλά θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση σε όλες τις χώρες τις ευρωζώνης προκειμένου να είναι σε θέση να δράσει γρήγορα.

Φαίνεται λογικό, επανέλαβε, ο ESM και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να είναι στο μέλλον από κοινού υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, τη διαπραγμάτευση και την παρακολούθηση των προγραμμάτων βοήθειας.

«Φυσικά αυτό πρέπει να συμβεί με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες των δύο θεσμών, όπως καταγράφονται στη Συνθήκη, και χωρίς αλληλοεπικαλύψεις. Δεν έχω καμία πρόθεση να αποσπάσω αρμοδιότητες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για να είναι, όμως, ο ESM έτοιμος να δράσει γρήγορα, όταν είναι αναγκαία η χορήγηση οικονομικής βοήθειας, πρέπει να είμαστε σε θέση να παρακολουθούμε τακτικά την οικονομική κατάσταση σε όλες τις χώρες της Ευρωζώνης και όχι μόνο στις χώρες που είναι σήμερα ή ήταν προηγουμένως σε πρόγραμμα» εξήγησε ο Ρέγκλινγκ.

Αναφερόμενος σε ποιες θα μπορούσαν να είναι οι νέες δραστηριότητες του ESM έκανε λόγο για την πιθανότητα να υποστηρίζει το Single Resolution Fund (SRF) που αναμένεται να έχει κεφάλαια 55 δισ. ευρώ ως το 2023, τα οποία θα μπορούσαν να διπλασιαστούν μέσω των γραμμών πίστωσης του ESM.

Το Ταμείο θα μπορούσε σημείωσε να προσφέρει περιορισμένη δημοσιονομική ικανότητα για σκοπούς μακροοικονομικής σταθεροποίησης. Βραχυπρόθεσμα δάνεια του ESM θα μπορούσαν να εξοφληθούν εντός του οικονομικού κύκλου με ελαφρύτερους όρους απ’ ότι ένα κλασσικό πρόγραμμα ώστε να αντιμετωπιστούν μικρές κρίσεις και να προληφθούν μεγαλύτερες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ιδέες όπως αυτή που διατύπωσε το ΔΝΤ για Ταμείο Κρίσεων είναι «καλές» οικονομικά αλλά υπάρχει λιγότερη πολιτική συναίνεση για την εφαρμογή τους.

Όπως είπε μια ακόμα πιθανότητα είναι να αναλάβει το Ταμείο αναδιαρθρώσεις χρέους λειτουργώντας ως συντονιστής μεταξύ των δανειστών και της εμπλεκόμενης χώρας κατά το πρότυπο του «London Club».

Sports in

«Τελικός» για Παρτιζάν και Ολυμπιακό στο Βελιγράδι

Ο Ολυμπιακός φιλοξενείται απόψε (28/3, 21:30) στο Βελιγράδι από την Παρτιζάν για την 32η αγωνιστική της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024