Παρασκευή 26 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Ισπανικά μαθήματα

Ισπανικά μαθήματα

Η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα με βάση τις δημοσκοπήσεις και τι κάνουν στην Ισπανία

Πώς αντιδρά ένας πρωθυπουργός όταν αποδοκιμάζεται σταθερά και συστηματικά στις δημοσκοπήσεις; Εξαρτάται από τον αντίπαλο.
Όταν βλέπεις ότι δεν τραβάει, ότι δηλαδή το πρόβλημά σου είναι πως εσύ απογοητεύεις όλο και περισσότερους, όχι πως ο άλλος μαγνητίζει τα πλήθη, επιχειρείς να τον απαξιώσεις. Του επιτίθεσαι, τον ειρωνεύεσαι, εκμεταλλεύεσαι τις αδυναμίες του, κατασκευάζεις σκάνδαλα για να πλήξεις όποιο κύρος τού έχει απομείνει. Είναι η στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα.

Όταν πάλι βλέπεις ότι ο αντίπαλός σου πετάει, προσπαθείς να παίξεις στο γήπεδό του, να μιμηθείς τις μεθόδους του, να υιοθετήσεις τη θεματολογία του. Πρέπει βέβαια και η ιδεολογία του να είναι συγγενής με τη δική σου, αλλιώς το άλμα είναι μεγάλο και ριψοκίνδυνο.

Είναι η στρατηγική του Μαριάνο Ραχόι, ο οποίος βλέποντας ότι η αποφασιστική στάση των Ciudadanos στο Καταλανικό έχει θετική απήχηση στην κοινή γνώμη, προσπαθεί να φανεί ακόμη πιο σκληρός, ακόμη πιο άτεγκτος, ακόμη πιο αδιάλλακτος.

Η δημοσκόπηση που δημοσιεύεται σήμερα στην El Pais επιβεβαιώνει το ειδύλλιο των Ισπανών με τους Ciudadanos, οι οποίοι για τέταρτο συνεχώς μήνα όχι μόνο έρχονται πρώτοι, αλλά διευρύνουν τη διαφορά τους από το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα (28,7% έναντι 20,4%).

Πέφτουν πάντως και οι δύο, όπως πέφτουν και οι σοσιαλιστές. Το μόνο κόμμα που ανεβαίνει είναι το Podemos, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το PSOE (18,3% έναντι 19,1%).
Στην ερώτηση αν παρήλθε η εποχή Ραχόι, το 84% των Ισπανών απαντά θετικά. Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι το ποσοστό αυτό είναι πλειοψηφικό και μεταξύ των ψηφοφόρων του Λαϊκού Κόμματος: 63%.

Πρώτη παρατήρηση: όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια. Για να χτυπήσεις τον Ριβέρα στο γήπεδό του, πρέπει να έχεις την εντιμότητα, τη συνέπεια και τις πολιτικές του ικανότητες. Ο Ραχόι δεν έχει καμία τύχη. Οσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο καλύτερα για την Ισπανία.

Δεύτερη παρατήρηση: τα αντισυστημικά ανοίγματα του επανακάμψαντος στην ηγεσία των σοσιαλιστών Πέδρο Σάντσεθ δεν του βγήκαν. Αν είναι κάποιος τοποθετημένος στη ριζοσπαστική Αριστερά γιατί να μην ψηφίσει κατευθείαν το Podemos;

Τρίτη παρατήρηση: ο έρωτας κάνει καλό και στην πολιτική υγεία. Το Podemos επένδυσε στη σχέση του αρχηγού του, του Πάμπλο Ιγκλέσιας, με την Ιρένε Μοντέρο και βγήκε κερδισμένο. Τον Σεπτέμβριο που θα γεννηθούν τα δίδυμα, η δημοτικότητα του κόμματος θα πιάσει κορυφή.

Τέταρτη παρατήρηση: το μοναδικό ερώτημα είναι αν θα κάνει πρώτη εκλογές η Ελλάδα ή η Ισπανία. Και οι δύο χώρες πάντως θα αλλάξουν κυβέρνηση.

Sports in

Ολυμπιακός: Σίνα, Μουζακίτης και Χαράλαμπος Κωστούλας στην καλύτερη 11άδα του Youth League

Τρεις παίκτες του Ολυμπιακού συμπεριλήφθηκαν από την ιστοσελίδα Football talent Scout στην καλύτερη 11άδα της διοργάνωσης.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 26 Απριλίου 2024