Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Το πρόσωπο του Ιησού

Το πρόσωπο του Ιησού

Τα Ευαγγέλια μιλάνε για τη ζωή και τον Λόγο του αλλά δε δίνουν λεπτομέρειες για το πρόσωπό του, το χρώμα των μαλλιών του. Κι όμως «γνωρίζουμε» την μορφή του

Ποιά ήταν τα χαρακτηριστικά της όψης του Ιησού; Τα Ευαγγέλια μιλάνε για τη ζωή και τον Λόγο του αλλά δε δίνουν λεπτομέρειες για το πρόσωπό του, το χρώμα των μαλλιών του κ.οκ. Και όμως «γνωρίζουμε» τη μορφή του. Μάλλον όμως έχουμε την ιδέα της παρά την αλήθεια της. Έχουμε αποτυπώσει στη μνήμη μας όψεις του Ιησού από τη βυζαντινή εικονογραφική  παράδοση και τα ψηφιδωτά των εκκλησιών και με αυτόν τον τρόπο αναγνωρίζουμε μία μορφή η οποία είναι αποτέλεσμα της ιστορίας των πολιτισμών.  Εξηγεί στο βιβλίο της « What did Jesus look like?», ( Blumsbury) η Τζοάν Ε. Τέηλορ. Η καθηγήτρια θρησκειολογίας και ειδήμων του Ιουδαϊκού κόσμου την εποχή του Ιησού στο Κινγκς Κόλετζ του Λονδίνου, στο νέο της βιβλίο –απόσταγμα διεξοδικής ανάγνωσης των πηγών του Χριστιανισμού ισχυρίζεται ότι η φυσιογνωμία του Ιησού έχει τις  απαρχές της στην εικόνα ενός ένθρονου αυτοκράτορα και απεικονιστικές επιδράσεις από ειδωλολατρικές θεότητες.

Τα μακριά μαλλιά και η γενειάδα είναι τα δάνεια από τον κόσμο της ελληνορωμαϊκής αρχαιότητας. Ορισμένες από τις παλαιότερες απεικονίσεις του Ιησού, στην πρωτοχριστιανική περίοδο, παρουσιάζουν τον Ιησού ως την πιο νεανική εκδοχή του Δία, του Ποσειδώνα ή του Σέραπη. Και καθώς τα χρόνια περνούσαν η αύρα που πρότινος  περιέβαλλε στα ρωμαϊκά ζωγραφικά έργα και τα ψηφιδωτά  τον θεό Απόλλωνα τώρα περιέλουε το κεφάλι του Ιησού.Προκειμένου να δείξει την ιερή του φύση. Στην πρώιμη χριστιανική τέχνη συχνά είχε τα πυκνά και κατσαρά μαλλιά του Διονύσου, επισημαίνει  στο βιβλίο της  η ειδήμων ιστορικός του Ιουδαϊσμού.

Σκοπός αυτών των εικόνων δεν ήταν ποτέ να φανεί ο Ιησούς ως άνθρωπος, αλλά να υπογραμμίσουν  θεολογικά τον  Ιησού ως Χριστό (βασιλέα, δικαστή) και τον Υιό του Θεού. Αν όμως αναρωτηθούμε για την ανθρώπινη φύση του  Ιησού αναζητώντας τα χαρακτηριστικά του ανάμεσα  στην ανθρωπότητα του 1ου αιώνα, η έρευνα θα φωτίσει άλλα στοιχεία. Η Τζοάν  Τέηλορ λοιπόν  εντόπισε ότι οι Εβραίοι ήταν γνωστοί στην αρχαιότητα ως «έθνος φιλοσόφων εν μέρει λόγω της εμφάνισής τους. Ένας άνδρας «φιλόσοφος» στην αρχαιότητα θεωρείτο ότι είχε  κάπως κοντά  μαλλιά και τραχιά γενειάδα. Τέτοιοι άνδρες δεν έκαναν τον κόπο να επισκέπτονται πολύ συχνά τους κουρείς, καθώς επικεντρώνονταν σε πιο σημαντικά πράγματα, από το να ακολουθούν τους κανόενς των Ρωμαίων που επέμεναν σε ένα καθαρό κοντοκουρεμένο κεφάλι. Άλλωστε και ο Απόστολος Παύλος στην Επιστολή του προς Κορινθίους αναφέρει πως « ἢ οὐδὲ αὐτὴ ἡ φύσις διδάσκει ὑμᾶς ὅτι ἀνὴρ μὲν ἐὰν κομᾷ, ἀτιμία αὐτῷ ἐστι,(Α’ Κορ. 11:14)  (Ή μήπως και αυτή η φύσις δεν σας διδάσκει ότι, εάν ο άνδρας τρέφη και περιποιήται κατά τρόπον θηλυπρεπή μακράν κόμην, είναι εξευτελισμός και εντροπή δι’ αυτόν;)

Υπάρχουν πράγματι απεικονίσεις Εβραίων με την εμφάνιση «φιλόσοφου» στα ρωμαϊκά νομίσματα που εκδίδουν οι αυτοκράτορες Βεσπασιανός και Τίτος και δείχνουν αιχμάλωτους Εβραίους μαχητές , οι οποίοι εξεγέρθηκαν ενάντια στη Ρώμη κατά τα έτη 66-70 μ.Χ. Θα ήταν λογικό να σκεφτόμαστε τότε ότι τουλάχιστον κάποιοι Εβραίοι άνδρες στην Ιουδαία έμοιαζαν έτσι, αναφέρει η ιστορικός.

Η μελέτη των Ευαγγελίων, η σύγκριση των ρωμαϊκών πηγών, η εικονογραφική παράδοση, η διεπιστημονική προσέγγιση του θεματος της και μέσα από έρευνες ανθρωπολογίας και  αρχαιολογικής νεκροανατομίας προσέφεραν στην Τέηλορ τα εργαλεία για να χτίσει την άποψη της : «Όσον αφορά το σώμα του Ιησού,  αφού συμβουλευτηκα  ειδικούς σε αρχαίους σκελετούς στο Ισραήλ, έμαθα  ότι οι Ιουδαίοι της εποχής εκείνης ήταν πιο κοντά βιολογικά στους Ιρακινούς Εβραίους του σύγχρονου κόσμου. Όσον αφορά μια παλέτα χρωμάτων τότε, σκεφτείτε σκούρα καφέ έως μαύρα μαλλιά, βαθιά καστανά μάτια, σταρένιο δέρμα. Όσον αφορά το ύψος, ένας μέσος άνθρωπος εκείνης της εποχής είχε ύψος 166 εκατοστά. Ο Ιησούς εμφανισιακά  θα ήταν άνθρωπος της Μέσης Ανατολής».

Αν λοιπόν κυκλοφορούσε ανάμεσά μας, θα τον …γνωρίζαμε;

Sports in

Οι πέντε υποψήφιοι προπονητές του Τζόκοβιτς – Ο επικρατέστερος και η «βόμβα» του Φέντερερ (pics+vids)

Κοιτάζει την επόμενη μέρα ο Νόβακ Τζόκοβιτς, μετά το διαζύγιο με τον Γκόραν Ιβανίσεβιτς. Ο Νέναντ Ζίμονιτς που εθεάθη στην προπόνηση του Σέρβου και το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον σπουδαίο Ρότζερ Φέντερερ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024