Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η Ουγγαρία; «Χειρότερα κι από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου!»

Η Ουγγαρία; «Χειρότερα κι από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου!»

Η Ουγγαρία δεν στρέφεται προς τα αριστερά. Με την ακροδεξιά φλερτάρει.

Ο Βίκτορ Ορμπαν είναι ο βασικός εκπρόσωπος της ανελεύθερης, ξενόφοβης και αντιευρωπαϊκής Δεξιάς. Οι βασικοί του εχθροί είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, οι μετανάστες και ο Τζορτζ Σόρος. Ετσι κυβερνά εδώ και οκτώ χρόνια την Ουγγαρία.

Κι ενώ μέχρι πριν από λίγο καιρό όλα έδειχναν ότι την προσεχή Κυριακή θα έκανε περίπατο και θα εξασφάλιζε μια τρίτη θητεία, μια σειρά σκανδάλων τον έχει κάνει να ανησυχεί. Ο Ορμπαν φοβάται. Όχι τη φιλελεύθερη Δεξιά ούτε τους σοσιαλδημοκράτες. Η Ουγγαρία δεν στρέφεται προς τα αριστερά. Με την ακροδεξιά φλερτάρει.
Ο Μίκλος Μενυάρτ, γιατρός το επάγγελμα, είναι ο υποψήφιος του ακροδεξιού Jobbik στο Γκυορ, μια πόλη 130.000 κατοίκων της βορειοδυτικής Ουγγαρίας. «Το κυβερνών κόμμα», λέει στην απεσταλμένη της Λιμπερασιόν, «μας έκλεψε το πρόγραμμα». Δική τους ήταν η ιδέα να χτιστεί ένα τείχος για να μην μπορούν οι πρόσφυγες να περνούν τα σύνορα με τη Σερβία και την Κροατία.

Εκείνοι πρωτοστατούσαν στις επιθέσεις κατά των Ρομά. Και τώρα το κάνουν οι άνθρωποι του Fidesz. Δεν είναι άδικο;
Φαίνεται όμως πως αυτή η εξέλιξη ευνόησε το Jobbik. Γιατί κατάλαβε ότι προκειμένου να προσελκύσει ένα μεγαλύτερο ακροατήριο, έπρεπε να διευρύνει τη θεματολογία του. Στην προεκλογική του εκστρατεία λοιπόν έδωσε έμφαση στην αύξηση των συντάξεων και στη βελτίωση της υγειονομικής περίθαλψης, που βρίσκεται σε άθλια κατάσταση.

Και οι μετανάστες; Α όχι, λέει ο δρ. Μενυάρτ. «Το πραγματικό πρόβλημα με τη μετανάστευση δεν είναι αυτοί που μπαίνουν στη χώρα, αλλά αυτοί που βγαίνουν.» Δεν είναι οι πρόσφυγες δηλαδή, αλλά οι Ούγγροι που φεύγουν για το εξωτερικό.
Εχει δίκιο ο γιατρός. Οι πρόσφυγες ούτε να περάσουν δεν τολμούν πια από την Ουγγαρία. Η γαλλίδα δημοσιογράφος επισκέφθηκε το τελευταίο «ανοιχτό» κέντρο υποδοχής προσφύγων της χώρας.

Βρίσκεται σε ένα μικρό χωριό δέκα χιλιόμετρα μακριά από το Γκυορ, μερικές εκατοντάδες μέτρα από τα σύνορα με τη Σλοβακία. Εγκαινιάστηκε το 2013, χωράει 218 ανθρώπους, αλλά σήμερα «φιλοξενεί» μόλις 18. Και δεν το λες ακριβώς ανοιχτό. Σε αυτό το λευκό κτίριο με τα κίτρινα παράθυρα που είναι περικυκλωμένο από συρματοπλέγματα απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό, στους δημοσιογράφους και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Ο φύλακας κοιτάζει κοροϊδευτικά τη δημοσιογράφο: «Δεν είναι εδώ ο ξενώνας», της λέει, «είναι 5-6 χιλιόμετρα πιο κάτω.»
Η δημοσιογράφος της Λιμπερασιόν δεν θέλει ούτε να φανταστεί σε τι συνθήκες ζουν οι μερικές εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν μείνει στη χώρα. Το καταλαβαίνει από τις αφίσες με τους μελαψούς άνδρες κι ένα τεράστιο “STOP” που έχουν γεμίσει τις πόλεις.

Το βλέπει στο τρομαγμένο πρόσωπο των κάθε λογής ξένων. Στο Γκυορ συναντά τον 87χρονο Γιάνος και τη γυναίκα του. Εφυγαν πριν από 27 χρόνια από τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου. Η κατάσταση στην Ουγγαρία, λένε, είναι σήμερα ακόμη χειρότερη από την πατρίδα τους. Την Κυριακή θα ψηφίσουν, όπως πάντα, σοσιαλιστές. Ναι, υπάρχει κι αυτή η μικρή μειονότητα στην Ουγγαρία, οι ψηφοφόροι των σοσιαλιστών.

Sports in

Η UEFA αποθέωσε τον Ολυμπιακό για τις δύο προκρίσεις (pic)

Η UEFA με ποστάρισμά της στάθηκε και στην ομάδα Νέων του Ολυμπιακού, αλλά και στην ομάδα των ανδρών για τις δύo ευρωπαϊκές προκρίσεις μέσα σε λιγότερο από 20 ώρες στην διαδικασία των πέναλτι

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024