Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Οταν πέφτει το σκοτάδι στην Κωνσταντινούπολη

Οταν πέφτει το σκοτάδι στην Κωνσταντινούπολη

Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι πνίγονται την ημέρα, όμως όταν τα φώτα χαμηλώσουν, τα πάντα ξαφνικά εκρήγνυνται

Σε ένα πρόσφατο ταξίδι στην Αγκυρα, δύο πράγματα μου έκαναν εντύπωση σε σύγκριση με πριν μια δεκαετία: πολλά περισσότερα πορτρέτα του προέδρου Ερντογάν καλύπτουν τις προσόψεις κρατικών κτιρίων και πολλές περισσότερες γυναίκες με μαντήλες κυκλοφορούν στους δρόμους. Η σημερινή Τουρκία είναι πολύ πιο συντηρητική απ’ ότι μερικά χρόνια πριν. Λίγο οι νεοϊσλαμικές αντιλήψεις, λίγο η παντοδυναμία του Ερντογάν, έχουν διαμορφώσει ένα νέο κοινωνικό πλαίσιο, πιο καταπιεστικό από το προηγούμενο. Είναι όμως σε τέτοιες συνθήκες που, υπογείως, δημιουργούνται άλλες κοινότητες.

Ο φωτογράφος Τσαγκντάς Ερντογάν, ένας 26χρονος κουρδικής καταγωγής, ζει στο προάστιο Γκαζι της Κωνσταντινούπολης. Μια γειτονιά φτωχική, με υψηλή εγκληματικότητα. Με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες του καταγράφει αυτό τον άλλο κόσμο που ξυπνά όταν πέφτει το σκοτάδι στην Πόλη: συλλαμβάνει την βιαιότητα των παράνομων κυνομαχιών, τον ηδονισμό των undergound σεξουαλικών πάρτι και την χαοτική βία των συγκρούσεων μεταξύ νέων που κυκλοφορούν με μάσκες και όπλα. Σιγά-σιγά ο Τσαγκντάς απέκτησε πρόσβαση σε διάφορες υποκοινότητες που αναπτύσσονται σε ένδειξη διαμαρτυρίας προς τον καταπιεστικό συντηρητισμό της σύγχρονης Τουρκίας.

Συχνά, λέει, αυτό το μυστικό, επικίνδυνο περιβάλλον, προσφέρει εξαιρετική ειλικρίνεια. Ο Τσαγκντάς που έχει σπουδάσει κοινωνιολογία παρατηρεί πως οι κάτοικοι του Γκάζι, Κούρδοι οι περισσότεροι, αισθάνονται ότι η κυβέρνηση θέλει να τους αφανίσει. Και αυτή η αίσθηση κινδύνου, διαπιστώνει, ωθεί τον κόσμο στα άκρα. «Σήμερα στην Τουρκία προβάλλονται μόνο συγκεκριμένες ιδεολογίες», λέει. «Οποιοσδήποτε διαφωνεί ονομάζεται εχθρός και σπρώχνεται στο περιθώριο».

Κάπως έτσι, σε αυτό το εκρηκτικό περιβάλλον, η σεξουαλική απόλαυση φαίνεται ότι έγινε μέσο αντίστασης στον ασφυκτικό καθωσπρεπισμό. Με το σύνθημα «η κυβέρνηση είναι παρούσα ακόμα και στην κρεβατοκάμαρά μας», νέοι άρχισαν να πειραματίζονται με τη σεξουαλικότητά τους μπροστά στην φωτογραφική κάμερα του νεαρού Ερντογάν, σε όλους τους πιθανούς συνδυασμούς. «Η σεξουαλικότητα είναι κάτι που το περιβάλλον στην Τουρκία θέλει να περιορίσει. Οι άνθρωποι μπορεί να αισθάνονται ότι πνίγονται την ημέρα, όμως όταν τα φώτα χαμηλώσουν, τα πάντα ξαφνικά εκρήγνυνται. Είναι σαν μια μάχη απέναντι σε έναν αόρατο εχθρό».

Οι φωτογραφίες αυτής της άλλης Τουρκίας εκτίθενται αυτές τις ημέρες στο Παρίσι. Μαζί με άλλες φωτογραφίες νεαρών ένοπλων Κούρδων που τράβηξε στην ανατολική Τουρκία και έκαναν το γύρο του κόσμου μέσω μεγάλων ειδησεογραφικών πρακτορείων. Το έργο του Τσαγκντάς έχει ενοχλήσει την κυβέρνηση, γι’ αυτό και πρόσφατα συνελήφθη με την κατηγορία της «συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση». Η δίκη του θα γίνει τον Ιούνιο και εάν καταδικασθεί απειλείται με κάθειρξη 23 ετών.

Φοβάται; «Όλοι είναι καχύποπτοι. Η χώρα βρίσκεται σε μια κατάσταση διαρκούς παράνοιας. Ομως βρίσκουμε τρόπους να υπάρχουμε, να συνεχίσουμε να ζούμε – και να κυνηγάμε την αλήθεια».

Sports in

O Τζόλης των 17 γκολ και η… αδικία του Πογέτ (vids)

Ο Γκουστάβο Πογέτ δεν έκανε σωστή διαχείριση στο ματς με τη Γεωργία και αυτό φαίνεται από τον Χρήστο Τζόλη, που είναι ο πιο φορμαρισμένος Έλληνας παίκτης αυτή τη στιγμή και ήταν εκτός αποστολής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024