Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία και την εθνική ασφάλεια

Επικίνδυνα παιχνίδια με την οικονομία και την εθνική ασφάλεια

Το πολεμικό κλίμα που συστηματικά καλλιεργεί ο Πάνος Καμμένος, με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των πολιτών

Σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι με την ασφάλεια της χώρας αλλά και με την πορεία της οικονομίας, επιδίδεται ο Πάνος Καμμένος, αλλά και σποραδικά μέλη της κυβέρνησης.

Από τους ήπιους τόνους, την ψυχραιμία και τη λογική αντιμετώπιση των τουρκικών προκλήσεων, φτάσαμε στο άλλο άκρο. Κι από την προσπάθεια διεθνοποίησης των προβλημάτων με τη γείτονα, προσπάθεια η οποία απέτυχε, φτάσαμε στην εσωστρέφεια, στις πατριωτικές κορώνες και στα πολεμικά ανακοινωθέντα.

Το πολεμικό κλίμα που συστηματικά καλλιεργεί ο Πάνος Καμμένος, με την ανοχή του Μεγάρου Μαξίμου, έχει προκαλέσει την έντονη ανησυχία των πολιτών ενώ πλήττει καίρια την οικονομία και την προσπάθεια εξόδου από την κρίση μέσω της προσέλκυσης επενδύσεων.

Μάλιστα, την ώρα που ουσιαστικά ανοίγει η τουριστική σεζόν και αναμένεται νέο ρεκόρ αφίξεων, ο Πάνος Καμμένος ανεξέλεγκτος φορά τη στολή παραλλαγής και κάνει προετοιμασίες πολέμου.

Λίγες ώρες από την προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ρίξει τους τόνους στην αντιπαράθεση με την Τουρκία, έπειτα και από τον χαρακτηρισμό «τρελός ο Ερντογάν» από τον Πάνο Καμμένο, ο τελευταίο ξαναχτύπησε. Χθες μάθαμε από τον υπουργό ότι ουσιαστικά είμαστε σε πολεμική ετοιμότητα, μετακινούμε στρατό, ετοιμαζόμαστε να αγοράσουμε οπλικά συστήματα, προς ευχαρίστηση των εμπόρων όπλων.

Ο Καμμένος, επενδύοντας στο κλίμα ανησυχίας που επικρατεί σε όλη τη χώρα για μια πολεμική σύγκρουση, ανάμεικτο με αισθήματα οργής κατά του Ταγίπ Ερντογάν, παίζει πολιτικό παιχνίδι επιβίωσης. Ποντάρει στο λεγόμενο «πατριωτικό μέτωπο» για να διατηρηθεί στο προσκήνιο καθώς η υπογραφή των μνημονίων και η φθορά της εξουσίας τον έχουν απαξιώσει στα μάτια των ψηφοφόρων του. Ούτε βεβαίως οι θεωρίες συνωμοσίας και ο έλεγχος της Δικαιοσύνης που επιχειρείται μπορούν να τον διασώσουν. Αυτό που μένει είναι η επένδυση στο φόβο, αδιαφορώντας για τη ζημιά που μπορεί να προκληθεί.

Τι μάθαμε χθες από τον υπουργό Αμυνας;

Ότι αν τολμήσουν οι Τούρκοι να αμφισβητήσουν έστω κι ένα χιλιοστό, θα πάρουν το μάθημά τους και θα τους τσακίσουμε.

Ότι αποφασίστηκε η μεταφορά, εντός των επομένων ημερών, 3.500 προσωπικού στα νησιά, στη δύναμη της ΑΣΔΕΝ, την οποία μετατρέπει σε Στρατηγείο Αρχιπελάγους και άλλων 3.500 στον Έβρο.

Οτι «δεν περιμένουμε ούτε από συμμάχους ούτε από φίλους και στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις», όπως και το γεγονός ότι ανακοίνωσε πως μέσα στους επόμενους μήνες η Ελλάδα θα εκμεταλλεύεται το φυσικό της πλούτο.

Ότι βρίσκεται στην τελική ευθεία η διαδικασία παραχώρησης από το Αμερικανικό Πολεμικό Ναυτικό τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων MARK V προς τη Διοίκηση Υποβρύχιων Καταστροφών (ΔΥΚ) του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Τα σκάφη, που χρησιμοποίησε η επίλεκτη ομάδα κρούσης Navy Seals τα τελευταία 20 χρόνια στις ανά τον κόσμο αποστολές της, πρόκειται να ενισχύσουν περαιτέρω τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ελλήνων «βατραχανθρώπων».

Και σα να μην έφτανε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ασκεί εξωτερική πολιτική, ήρθε και ο Κατρούγκαλος ο οποίος προέβλεψε ότι η Τουρκία δεν μπορεί να κερδίσει πόλεμο στο Αιγαίο!

Αχρείαστο λάδι στη φωτιά μόνο και μόνο για επικοινωνιακούς λόγους.

Η οικονομία

Η κυβέρνηση, και ειδικά ο Πάνος Καμμένος, δρουν σαν να μη βρίσκεται η Ελλάδα ακόμη σε μνημόνιο και να αναζητά διέξοδο από την κρίση. Ένα ήρεμο πολιτικό κλίμα κι έξυπνες κινήσεις στην οικονομία θα μπορούσαν να αλλάξουν το κλίμα. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι Τούρκοι είναι αυτοί που συντηρούν το κλίμα σύγκρουσης, για εσωτερικούς λόγους, στην Ελλάδα δείχνουν να έχουν πέσει στην παγίδα. Τα μηνύματα πολεμικής προετοιμασίας που στέλνει ο υπουργός Αμυνας και άλλα στελέχη της κυβέρνησης, φτάνουν και στις αγορές με αποτέλεσμα πολλοί να αναρωτιούνται: Πώς η Ελλάδα θα βρει ανοικτές τις αγορές και με χαμηλά επιτόκια δανεισμού όταν βρίσκεται σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση; Πώς θα έρθουν ξένες επενδύσεις στη χώρα όταν τις τελευταίες εβδομάδες το μόνο που ακούγεται είναι μια πιθανή πολεμική σύγκρουση με την Τουρκία;

Κι όλα αυτά έρχονται σε μια χρονική στιγμή όπου η απαισιοδοξία επέστρεψε και το οικονομικό κλίμα δεν είναι τόσο καλό.

Χθες η Eurobank προειδοποίησε ότι η πτώση του οικονομικού κλίματος, η υψηλότερη από τον Αύγουστο του 2015 (από 104,3 μονάδες σε 99,8) είναι ιδιαίτερα ανησυχητική. Αλλωστε υπάρχουν ακόμη ανοικτά τα μέτωπα των stress tests των τραπεζών, η πορεία των φορολογικών εσόδων, η ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, οι μεταμνημονιακές δεσμεύσεις που πρέπει να πάρει η Ελλάδα. Μόνο καλό δεν κάνουν λοιπόν τα πολεμικά «γυμνάσια» του Πάνου Καμμένου.

Sports in

LIVE: Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας

Παρακολουθήστε live στις 17:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Ολυμπιακός – Προμηθέας Πάτρας για την 4η αγωνιστική του Top-6 της Stoiximan Basket League. Τηλεοπτικά από ΕΡΤ3.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Απριλίου 2024