Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
weather-icon 21o
Η παχυσαρκία κάνει κακό στο ήπαρ των παιδιών

Η παχυσαρκία κάνει κακό στο ήπαρ των παιδιών

Η αυξημένη περίμετρος μέσης σε ηλικία τριών ετών αυξάνει την πιθανότητα σε ηλικία οκτώ ετών τα παιδιά να έχουν δείκτες μη αλκοολικής ηπατοπάθειας

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Pediatrics για πρώτη φορά αποδεικνύεται ότι η παχυσαρκία έχει αρνητική επίπτωση στην ηπατική υγεία των παιδιών ήδη από την ηλικία των οκτώ ετών.

Η έρευνα διαπιστώνει ότι η αυξημένη περίμετρος της μέσης σε ηλικία τριών ετών αυξάνει την πιθανότητα σε ηλικία οκτώ ετών τα παιδιά να έχουν δείκτες μη αλκοολικής ηπατοπάθειας.

«Με την αύξηση της παιδικής παχυσαρκίας βλέπουμε όλο και περισσότερα παιδιά με μη αλκοολική ηπατοπάθεια. Πολλοί γονείς γνωρίζουν ότι η παχυσαρκία μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 και άλλες μεταβολικές παθήσεις, αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι μπορεί να οδηγήσει και σε σοβαρή ηπατική νόσο», εξηγεί η Τζένιφερ Γου Μπαϊνταλ, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Κολέγιο Παθολογίας και Χειρουργικής Vagelos του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

Η μη αλκοολική λιπώδης ηπατική νόσο εκδηλώνεται όταν συσσωρεύεται πολύ λίπος στο ήπαρ και προκαλεί φλεγμονή η οποία με τη σειρά της προκαλεί ηπατική βλάβη. Είναι η συχνότερη χρόνια ηπατική πάθηση σε παιδιά και εφήβους. Μάλιστα επειδή αρχικά είναι ασυμπτωματική, μπορεί όσο εξελίσσεται να οδηγήσει σε ηπατική κίρρωση και σε ορισμένες περιπτώσεις στην εκδήλωση καρκίνου.

Παλαιότερες μελέτες επί του θέματος είχαν εστιάσει στην μελέτη της ηπατικής νόσου σε εφήβους και ενήλικες, ενώ στη παρούσα μελέτη εστίασαν οι συνεργάτες της Δρ Γου Μπαϊνταλ στα μικρά παιδιά.

Συγκεκριμένα, μέτρησαν τα επίπεδα του ηπατικού ενζύμου ALT στο αίμα, καθώς αποτελεί δείκτη ηπατικής βλάβης και μπορεί να εντοπιστεί σε άτομα με μη αλκοολική ηπατική νόσο και άλλες παθήσεις που επηρεάζουν το ήπαρ, σε 635 παιδιά της μελέτης Project Viva από την περιοχή της Μασαχουσέτης.

Μέχρι την ηλικία των οκτώ ετών, το 23% των παιδιών είχαν αυξημένα επίπεδα ALT. Τα παιδιά με αυξημένη περίμετρο μέσης σε ηλικία τριών ετών και όσα ήταν παχύσαρκα μεταξύ τριών και οκτώ ετών ήταν πιθανότερο να έχουν αυξημένα επίπεδα του ALT. Κατά προσέγγιση το 35% των οκτάχρονων παχύσαρκων παιδιών είχαν αυξημένο ALT συγκριτικά με το 20% των συνομηλίκων τους φυσιολογικό σωματικό βάρος.

«Ορισμένοι γιατροί μετρούν τα επίπεδα του ALT στα παιδιά υψηλού κινδύνου από την ηλικία των δέκα ετών περίπου. Αλλά τα ευρήματά μας υπογραμμίζουν τη σημασία της πρωιμότερης παρέμβασης για την πρόληψη της αύξησης του βάρους και της υποκείμενης φλεγμονής. Επί του παρόντος ο καλύτερος τρόπος για να καταπολεμηθεί η ηπατική νόσος σε παιδιά και ενήλικες είναι η απώλεια βάρους, ο περιορισμός της κατανάλωσης κατεργασμένων τροφίμων και η τακτική σωματική άσκηση. Χρειαζόμαστε βέβαια επειγόντως και καλύτερους τρόπους διάγνωσης, πρόληψης και θεραπείας της νόσου κατά την παιδική ηλικία», σημειώνει η Δρ Γου Μπαϊνταλ.

Sports in

Σάλος με τον Ρούντιγκερ: Αντιδράσεις για ποστάρισμά του που παραπέμπει σε… ISIS

Ο Αντόνιο Ρούντιγκερ έχει ξεσηκώσει αντιδράσεις με ένα ποστάρισμά του με αφορμή το Ραμαζάνι.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024