Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Προληπτική γραμμή και υποκρισία

Προληπτική γραμμή και υποκρισία

Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να θέσει ένα υψηλό στόχο αύξησης των εξαγωγών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει ανενεργή την όποια προληπτική γραμμή στήριξης

Ένα από τα κύρια οικονομικά θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση, τους αναλυτές και γενικότερα αποτελεί σημείο αντιπαράθεσης και διαβούλευσης το τελευταίο διάστημα, είναι η ανάγκη ύπαρξης προληπτικής γραμμής στήριξης για την ελληνική οικονομία.

Η κυβέρνηση διατείνεται κυρίως για επικοινωνιακούς λόγους ότι η οικονομία ομαλοποιείται ταχέως και ότι θα υπάρξει μία καθαρή έξοδος τον Αύγουστο του 2018 από το τρέχον δημοσιονομικό πρόγραμμα που θ’ αποτελεί και το τέλος των Μνημονίων.

Φαίνεται όμως ότι η κυβέρνηση παίζει συνειδητά ή όχι με την φωτιά και αυτό μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρό για μία οικονομία όπως η ελληνική που δεν χαρακτηρίζεται από εξωστρέφεια.

Η σύγκριση με την Πορτογαλία και την Ιρλανδία είναι ατυχής για την ύπαρξη ή όχι προληπτικής γραμμής καθώς δεν είχαν την διόγκωση του δημοσίου χρέους που είχε η Ελλάδα ούτε τόσο χαμηλή ανταγωνιστικότητα και υψηλή ανεργία.

Η Ελλάδα οφείλει και πρέπει να σταθεί στα πόδια της τόσο στις διεθνείς αγορές όσο και στην εγχώρια ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών ώστε να δημιουργείται η απαραίτητη καταναλωτική βάση για τελικά αλλά και κεφαλαιουχικά αγαθά προς την βιομηχανία.

Θα ήταν προτιμότερο η κυβέρνηση να θέσει ένα υψηλό στόχο αύξησης των εξαγωγών και ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα που μεσοπρόθεσμα θα καταστήσει ανενεργή την όποια προληπτική γραμμή στήριξης μέσω της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης, παρά να διαφημίζει μία καθαρή έξοδο από το Μνημόνιο χωρίς plan B αν οι αγορές κερδοσκοπήσουν μέσα από μία νέα διεθνή χρηματοοικονομική κρίση.

Τέλος, φαίνεται να παραβλέπεται ο παράγοντας των εθνικών θεμάτων με πολλαπλά ανοιχτά μέτωπα που μπορούν ανά πάσα στιγμή να δημιουργήσουν πολιτική κρίση και οικονομική αστάθεια με πάγωμα επενδύσεων. Αν αυτό συμβεί η χώρα θα βρεθεί πολλαπλώς εκτεθειμένη και θα χρειαστεί ένα νέο ενδιάμεσο δημοσιονομικό πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, η όποια στήριξη των θεσμών στην μεταμνημονιακή εποχή είναι καλοδεχούμενη, αλλά ως αποτρεπτικό μέτρο διαχείρισης κρίσης και όχι ως πανάκεια επίλυσης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας.

Ο Μελέτης Ρεντούμης είναι οικονομολόγος τραπεζικός.

Sports in

LIVE: Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ

Παρακολουθήστε live στις 21:15 την εξέλιξη της αναμέτρησης Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ για το Game 2 των play offs της Euroleague. Τηλεοπτικά από Novasports Prime.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024