Τμήμα του Βορείου Αιγαίου, ανάμεσα στην Ικαρία και τη Σάμο, το νησιωτικό σύμπλεγμα των Φούρνων Κορσεών περιλαμβάνει τρία μεγάλα νησιά (Φούρνοι, Θύμαινα και Άγιος Μηνάς), εννέα μικρότερα και πολλές βραχονησίδες.

Τα εν λόγω νησιά, που ονομάζονταν στην αρχαιότητα Κοράσιαι νήσοι, αποτέλεσαν κατά τους Βυζαντινούς Χρόνους ορμητήριο πειρατών.

Οι Φούρνοι, πρωτεύουσα και λιμάνι του ομώνυμου νησιού, απλώνονται γύρω από το μυχό κλειστού όρμου. Οι εκδρομείς και οι παραθεριστές απολαμβάνουν τον περίπατό τους στα στενά δρομάκια του οικισμού με την εκκλησία του Αγίου Νικολάου, τα καφενεία και τις γραφικές ψαροταβέρνες.

Οι βάρκες και τα καΐκια στο λιμάνι δικαιολογούν απόλυτα το χαρακτηρισμό των Φούρνων ως βασιλείου των ψαριών και των αστακών.

Οι υπόλοιποι οικισμοί των Φούρνων είναι το Καμπί, με παλαιούς ανεμόμυλους και αρχαίο λατομείο στη θέση «Πετροκοπιό», ο Άγιος Ιωάννης, με την εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Θερμαστή, το Καμάρι και η Χρυσομηλιά.

Στη Θύμαινα, νησί στο δυτικό τμήμα του συμπλέγματος των Φούρνων, τα σπίτια του ομώνυμου οικισμού ακολουθούν το φυσικό ανάγλυφο. Κοντά στο λιμάνι της Θύμαινας βρίσκεται η Κεραμειδού, μικρός οικισμός με αμμουδερή παραλία.