Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test των τραπεζών

Αντίστροφη μέτρηση για τα stress test των τραπεζών

Στον SSM και στην ΕΚΤ τα οριστικά στοιχεία των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων

Στην τελική ευθεία μπαίνει για τις ελληνικές τράπεζες η άσκηση προσομείωσης ακραίων καταστάσεων (stress test).

Οι συστημικές τράπεζες απέστειλαν και τα τελευταία στοιχεία στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και στον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) ολοκληρώνοντας έτσι την διαδικασία υποβολής.

Τον λόγο έχουν τώρα οι ευρωπαϊκές αρχές οι οποίες θα στρεσάρουν τα οικονομικά στοιχεία βάσει των παραδοχών του βασικού και του δυσμενούς σεναρίου για την πορεία της εγχώριας οικονομίας και σε περίπου ένα μήνα αναμένεται να ανακοινωθούν τα τελικά αποτελέσματα.

Μέχρι τα τέλη Απριλίου οι διοικήσεις των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων θα έχουν εικόνα για τα αποτελέσματα των stress test. Επίσημα, όμως, ο χρόνος που θα ολοκληρωθούν τα stress test είναι αρχές Μαΐου. Ο SSM θα σχηματίσει εικόνα αποκλειστικά από τα στοιχεία που έχουν αποστείλει οι τράπεζες και θα βγάλει τα αποτελέσματα του.

Οι διοικήσεις των τραπεζών εμφανίζονται αισιόδοξες για τα αποτελέσματα των stress test. Σύμφωνα με εκτιμήσεις η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών είναι ικανή να καλύψει τα δυσμενή σενάρια των κεφαλαιακών ελέγχων. Με βάση τις εκτιμήσεις ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών κινείται πάνω από το 5%- 6%, γεγονός που δημιουργεί αισιοδοξία για τα τελικά αποτελέσματα των ελέγχων από την ΕΚΤ.

Το θέμα των stress test απασχόλησε και την χθεσινή συνάντηση της διοίκησης της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ). Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην πρόοδο των συστημικών τραπεζών, ιδιαίτερα το τελευταίο χρονικό διάστημα, αναφορικά με τη βελτίωση των βασικών χρηματοοικονομικών δεικτών και την αντιμετώπιση των σημαντικών προκλήσεων που προκύπτουν από τον εξαιρετικά μεγάλο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024