Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Η δημοκρατία πεθαίνει στις οθόνες των «έξυπνων» συσκευών

Η δημοκρατία πεθαίνει στις οθόνες των «έξυπνων» συσκευών

Πώς το σκάνδαλο με το Facebook έχει προκαλέσει τρόμο στους κολοσσούς της τεχνολογίας

Οι κολοσσοί της τεχνολογίας, οι αποκαλούμενες big tech επιχειρήσεις, διανύουν μια από τις πλέον κρίσιμες περιόδους στη σύντομη ιστορία τους.

Από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε το σκάνδαλο με το Facebook και την Cambridge Analytica μέχρι σήμερα η αξία των μετοχών τους έχει μειωθεί κατά 278 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πιο συγκεκριμένα το Facebook έχει χάσει 75 δις, η Amazon 61, η Apple 54, η Alphabet, μητρική της Google, 62 και η Microsoft 26.

Οι τεράστιες αυτές απώλειες οφείλονται σε έναν μεγάλο βαθμό στο τσουνάμι οργής που έχουν ξεσηκώσει στους χρήστες η καταγραφή και η εκμετάλλευση των προσωπικών τους δεδομένων για εμπορικούς και πολιτικούς σκοπούς. Αυτή η οργή υπονομεύει την εμπιστοσύνη πολλών επενδυτών κι έτσι ξαφνικά τα blue chips που κρατάνε στα χαρτοφυλάκιά τους γίνονται «καυτές πατάτες» που προσπαθούν να ξεφορτωθούν.

Κάθε μέρα γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι σκοτεινές επιχειρήσεις εκμεταλλεύονται τις αδυναμίες των κοινωνικών δικτύων για να αποκτήσουν πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών. Στη συνέχεια με στοχευμένες διαφημίσεις έχουν τη δύναμη ακόμα και να επηρεάσουν ένα κρίσιμο εκλογικό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά τους οι ίδιες οι big tech εταιρείες πωλούν τα δεδομένα των χρηστών τους σε οποιονδήποτε είναι έτοιμος να πληρώσει ένα αντίτιμο ή τα χρησιμοποιούν για να κατατάξουν τους χρήστες σε δημογραφικά γκρουπ προκειμένου να αντλήσουν διαφημιστικά έσοδα.

Τα δημοσιεύματα για το τι ακριβώς πληροφορίες συγκεντρώνουν και καταγράφουν εταιρείες όπως η Google, το Facebook και η Appleπροκαλούν σοκ και δέος.

Γνωρίζουν τα ονόματα, τις διευθύνσεις, τα τηλέφωνα, το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών μας ταχυδρομείων, τις πολιτικές μας πεποιθήσεις, τις σεξουαλικές μας προτιμήσεις, τους φίλους μας, το που ακριβώς βρεθήκαμε πριν από 5 ή 15 μήνες και ποια ώρα ακριβώς, τις ηλεκτρονικές μας αναζητήσεις και αγορές κλπ.

Την ίδια στιγμή παρά το γεγονός ότι διακηρύσσουν τη διαφάνεια έχουν καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη διαγραφή αυτών των δεδομένων.

Για παράδειγμα ακόμα κι αν διαγράψουμε το ιστορικό αναζήτησης στην Google, τα στοιχεία αυτά παραμένουν αποθηκευμένα για πάντα σε κάποιον από τους mega–servers της εταιρείας.

Αν παλιότερα μας έλεγε κάποιος ότι μια ανώτερη αρχή (κράτος, εταιρεία) παρακολουθεί και καταγράφει όλες μας τις κινήσεις και τις επικοινωνίες θα εξοργιζόμασταν και θα κατακρίναμε τις ενέργειες αυτές σαν εκδηλώσεις απολυταρχισμού.

Σήμερα, με τη βοήθεια των big tech, έχουμε γίνει μια παγκόσμια Ανατολική Γερμανία, όπου οι ζωές οι δικές μας και των άλλων παρακολουθούνται και αναλύονται σε πραγματικό χρόνο.

Κι αυτό αντιτίθεται σε οποιαδήποτε έννοια δημοκρατίας, ελευθερίας και προστασίας της ιδιωτικότητας.

Το τρομακτικό είναι ότι όλα αυτά γίνονται με τη συγκατάθεσή μας.

Τελικά η δημοκρατία δεν πεθαίνει στο σκοτάδι, αλλά στις οθόνες των «έξυπνων» συσκευών μας.

Sports in

«Δεν περίμενα να ζήσω τέτοιο πάθος» – Τρελάθηκε ο Μεντιλίμπαρ με την υποδοχή στο «Βενιζέλος»

Ο Ισπανός τεχνικός του Ολυμπιακού ζει ένα όνειρο στο μεγάλο λιμάνι και δεν κρύβει τον θαυμασμό του για τους οπαδούς των «ερυθρόλευκων»

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024