Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία για τους στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας [Βίντεο]

Κίνηση καλής θέλησης από την Τουρκία για τους στρατιωτικούς ζήτησε ο Τσίπρας [Βίντεο]

Κάλεσε την Τουρκία να σταματήσει την επιθετική ρητορική και να επισπεύσει τις διαδικασίες για την αποφυλάκιση των στρατιωτικών

Μιχάλης Νιβολιανίτης

Μήνυμα στην Τουρκία «να αφήσει την επιθετική ρητορική και να προχωρήσει το συντομότερο  δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επιστροφή των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη» έστειλε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε ακόμη να επισπευθούν οι δικονομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. «Είναι μία κίνηση που την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Ας καταλάβουν όλοι ότι κρίνονται και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα» πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο επόμενο κρίσιμο διάστημα για την οικονομία, χαρακτηρίζοντας ορόσημο τον επόμενο Αύγουστο. «Το βασικό ορόσημο για εμάς είναι ο επόμενος  Αύγουστος, η έξοδος της χώρας από την επιτροπεία και το τέλος των προγραμμάτων» τόνισε ο πρωθυπουργός  ενώ ταυτόχρονα απέκλεισε το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

«Πρέπει να εργαστούμε συγκροτημένα και με αίσθηση του καθήκοντος που μας έχει αναθέσει ο ελληνικός λαός» πρόσθεσε σημειώνοντας πως η τρίτη αξιολόγηση έκλεισε έγκαιρα χωρίς νέες επιβαρύνσεις. «Η Ελλάδα έχει αλλάξει. Δεν είναι μία χώρα που συσσωρεύει ελλείμματα. Επί 3 συναπτά έτη επιτυγχάνει δημοσιονομική υπεραπόδοση και περνά στην εποχή της ανάπτυξης και της παραγωγής νέου πλούτου», τόνισε ακόμη.

«Μην ξεχνάμε ότι αυτή η κυβέρνηση συγκροτήθηκε από κόμματα με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες με έναν όμως κοινό κεντρικό πολιτικό στόχο: την ασφαλή και οριστική έξοδο από τα μνημόνια και την ασφυκτική επιτροπεία, την ανάκτηση της οικονομικής μας κυριαρχίας» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σημείωσε ακόμη πως « με βασικό συνδετικό ιστό την ειλικρίνεια και την κοινή μας πίστη στις ανεξάντλητες δυνάμεις του ελληνικού λαού, που δεν του άξιζε να του τις στερεί ένα κύκλωμα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας και διαφθοράς, που έχει και τη βασική ευθύνη για τη χρεοκοπία».

Βασικός δείκτης της ανάκαμψης, σημείωσε, δεν είναι μόνο ο ρυθμός με τον οποίο τρέχει η οικονομία αλλά ο ρυθμός με τον οποίο καλυτερεύει ο δείκτης της ποιότητας ζωής.

Σε άλλο σημείο ανέφερε πως οι εκλογές θα γίνουν το φθινόπωρο του 2019 και πρόσθεσε πως η ανεργία έχει μειωθεί και κινείται κοντά στο 20%.

Έξοδος από τα μνημόνια σημαίνει και μεγαλύτερη μορφή ελευθερίας

Έξοδος από τα μνημόνια, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημαίνει και μεγαλύτερη μορφή ελευθερίας. Βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις  για το μεταμνημονιακό πλαίσιο της Ελλάδας, πρόσθεσε.

Η συζήτηση για την προληπτική γραμμή στήριξης είναι μία τελειωμένη υπόθεση, τόνισε ο κ. Τσίπρας. Κανείς στην Ευρώπη, είπε, δε συζητά το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης. Αυτό που συζητάμε, επεσήμανε, είναι οι λεπτομέρειες της καθαρής εξόδου. «Τα υπόλοιπα είναι ευσεβείς πόθοι που θέλουν να ανακόψουν την πορεία της καθαρής εξόδου».

Για τη συζήτηση που αφορά στη ρύθμιση του χρέους είπε ότι βασική και κύρια προϋπόθεση για να έχουμε αίσια έκβαση, είναι μία και μοναδική, είναι η ολοκλήρωση έγκαιρα της τέταρτης αξιολόγησης. «Δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Τώρα κρίνεται η επιτυχία της κυβέρνησης . Όποιος έχει αντιρρήσεις να τις εκφράσει τώρα», ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου.

Να επισπευθούν οι δικονομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα

Το τελευταίο διάστημα η Τουρκία εντείνει την προκλητικότητά της και οξύνει την κατάσταση σε όλα τα μέτωπα, ανέφερε ο πρωθυπουργός.  «Από την πλευρά μας συνεχίζουμε να αξιοποιούμε κάθε επιρροή που διαθέτουμε. Το αυστηρό μήνυμα των Ευρωπαίων προς την Τουρκία αποτελεί σημαντική εξέλιξη», είπε. Έχουμε ακόμη έναν λόγο να μη σπαταλάμε διπλωματικό κεφάλαιο. Πρέπει να επιλύσουμε διαφορές με βόρειους γείτονές μας, όπως Αλβανία και ΠΓΔΜ χωρίς υποχωρήσεις, είπε.

Στα θέματα της εξωτερικής πολιτικής θα έπρεπε να υπήρχε ένα κλίμα συνεννόησης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις, σημείωσε. «Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής η στάση μιας άκριτης και στείρας αντιπαράθεσης πιστεύω ότι κάνει ζημιά, όχι στην κυβέρνηση αλλά στη χώρα».

Πρόσθεσε λέγοντας πως «θέλω να διαβεβαιώσω τον ελληνικό λαό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα ισχυρή και ασφαλής. Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας. Δεν απειλούμε κανέναν και δεν φοβόμαστε κανέναν. Να αφήσουν οι γείτονες την επιθετική ρητορική. Ας αφήσουν τις επιθέσεις και ας προχωρήσουν το συντομότερο  δυνατό σε μία κίνηση καλής θέλησης για την επιστροφή των δύο ελλήνων αξιωματικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη».

Ζήτησε ακόμη να επισπευθούν οι δικονομικές διαδικασίες για να επιστρέψουν οι στρατιωτικοί στην Ελλάδα. «Είναι μία κίνηση που την περιμένουμε. Θα κάνουμε υπομονή. Ας καταλάβουν όλοι ότι κρίνονται και από εμάς και από τη διεθνή κοινότητα».

Sports in

Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: ΘΡΥΛΑΡΑ στη Βαρκελώνη – Μυθική εμφάνιση και break για το 1-0!

Μυθικό παιχνίδι για τον Ολυμπιακό, που «έσπασε» την έδρα της Μπαρτσελόνα και έκανε το 1-0 στη σειρά των playoffs της Euroleague.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 25 Απριλίου 2024