Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
weather-icon 21o
Απόστολος Γεωργιάδης: Οι καιροί επιβάλλουν εθνική συναίνεση

Απόστολος Γεωργιάδης: Οι καιροί επιβάλλουν εθνική συναίνεση

Ο γνωστός καθηγητής και ακαδημαϊκός προσπαθεί, με ένα ογκώδες βιβλίο του, να φέρει πιο κοντά τη νομική επιστήμη στον άνθρωπο, εξηγώντας με απλά λόγια τι σημαίνουν και πώς εφαρμόζονται οι κανόνες δικαίου στην καθημερινή μας ζωή

Ο Απόστολος Γεωργιάδης είναι ένας από τους γνωστότερους καθηγητές Αστικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστήριος νομικός, με δρώσα συνείδηση, ως ομότιμος πλέον και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, συνεχίζει να είναι δρων πολίτης, χωρίς να απεμπολεί την ιδιότητα του πανεπιστημιακού δασκάλου, που καθόρισε τη διαδρομή της ζωής του.
Με αυτή την ιδιότητα, επιστρέφει στον εκδοτικό χώρο, γράφοντας ένα ογκώδες εγχειρίδιο, που περιστρέφεται, όπως και τα προηγούμενα, γύρω από την επιστήμη του, ωστόσο με μια ειδοποιό διαφορά: αυτή τη φορά, γράφει ένα εγχειρίδιο που δεν απευθύνεται στους φοιτητές και σε νομικούς, αλλά σε όλους. Στο βιβλίο του «Τι είναι δίκαιο; Η νομική επιστήμη για όλους», που μόλις κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης, ο Απόστολος Γεωργιάδης επιχειρεί να μιλήσει για τη λειτουργία του δικαίου και τους κανόνες του στους απλούς πολίτες, όσους χωρίς να είναι επαγγελματίες νομικοί επιθυμούν να γνωρίζουν τι σημαίνουν και πώς εφαρμόζονται οι κανόνες δικαίου σε διάφορους τομείς της καθημερινότητάς μας: στο εμπόριο, στις οικονομικές μας δοσοληψίες, στα κληρονομικά ζητήματά μας, στις σχέσεις μας με την εφορία και γενικότερα με το κράτος.
Εμπειρος νομικός, ο Απόστολος Γεωργιάδης μπορεί να φέρνει με απλά λόγια το απόσταγμα της εμπειρίας του κοντά μας. Εξίσου απλά και πειστικά, ωστόσο, μπορεί να μιλά για τη ζωή του, για ό,τι του έμαθαν η νομική επιστήμη και οι εμπειρίες του, αλλά και για τις πεποιθήσεις και τους φόβους ενός δημοκράτη διανοούμενου που ανησυχεί για τη χώρα του. Η συνάντηση με τη σκέψη του, στη συνομιλία μας που ακολουθεί, είναι η συνάντηση με έναν ώριμο πολίτη, που διδάσκει τις υποχρεώσεις μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο και, όταν χρειάζεται, χτυπά το καμπανάκι κινδύνου για τους δημοκρατικούς θεσμούς, η προστασία των οποίων επαφίεται, αν χρειαστεί, στον πατριωτισμό των Ελλήνων.
Γεννηθήκατε και τελειώσατε το σχολείο στην Καλαμάτα. Τι σας άφησαν τα χρόνια της βασικής εκπαίδευσης;
Τα χρόνια της μαθητείας, στην ελληνική επαρχία, την εποχή εκείνη, αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και την εμφύλια σύρραξη ήταν πολύ δύσκολα. Την έλλειψη δασκάλων και σχολικών κτιρίων αναπλήρωνε όμως ο πόθος για μάθηση και η ελπίδα ότι κάποτε θα ανοίξει ο δρόμος και θα ανατείλει ο ήλιος!
Ολόκληρο το άρθρο μπορείτε να το διαβάσετε εδώ:

Sports in

Βαθμολογία UEFA: O Ολυμπιακός κρατάει το όνειρο της Ελλάδας ζωντανό

Η ιστορική πρόκριση του Ολυμπιακού στα ημιτελικά δίνει έξτρα βαθμούς στην Ελλάδα και κρατάει το μεγάλο όνειρο της 15ης θέσης ζωντανό.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 19 Απριλίου 2024